Razotkriveno

Poljoprivrednici u Nizozemskoj nisu zapalili tvornicu umjetne hrane

Na društvenim mrežama širi se dezinformacija da su farmeri koji prosvjeduju u Nizozemskoj zapalili tvornicu umjetne hrane u vlasništvu Billa Gatesa.
EPA/Vincent Jannink

Među hrvatskim korisnicima Facebooka šire se neutemeljene i netočne informacije o požaru distribucijskog centra nizozemske online trgovine robe široke potrošnje Picnic (primjeri arhivirani ovdje i ovdje). Nedjeljni požar u gradu Almelu neutemeljeno se povezuje s prosvjedima nizozemskih poljoprivrednika, a netočno se navodi i da se u tom postrojenju proizvodila umjetna hrana.

“Nizozemska – farmeri u Nizozemskoj posjeduju 85% zemljišta, na 1.5 mil. hektara su drugi na svijetu po izvozu hrane… A večeras 11.7.2022.god nakon 9 dana masovnih prosvjeda do temelja se zapalila tvornica umjetne hrane za ljude u koju je Bill Gates uložio 600 000 000 dolara”, stoji u statusu na jednom od Facebook profila, uz koji je postavljena i snimka, a koja je od 11. srpnja prikupila 47 tisuća prikaza, 46 komentara i više od 550 drugih reakcija.

Faktograf je već pisao o dezinformacijama koje se šire vezano uz prosvjede nizozemskih poljoprivrednika (ovdje i ovdje) protiv odluke nizozemske vlade da smanji emisije dušičnih spojeva i drugih zagađivača okoliša, zbog čega mnogim poljoprivrednicima prijeti zatvaranje farmi.

Nije se zapalila tvornica umjetne hrane, nego distributivni centar

Netočan je navod da se zapalila “tvornica umjetne hrane za ljude” jer se zapalio distributivni centar u vlasništvu kompanije Picnic, nizozemskog online trgovačkog lanca osnovanog 2015. godine, koji funkcionira tako da kupci naručuju namirnice preko aplikacije, a potom im ih tvrtka dostavlja, napisao je AP Fact-Check  u članku od 12. srpnja.

“To nije bila tvornica u kojoj se proizvode alternativni proizvodi mesu i zgrada se nije koristila ni za koji oblik proizvodnje”, kazao je glasnogovornik Picnica Martijn Koolhoven. U zgradi su električni kamioni natovarivani namirnicama za dostavu, kazao je, te još jednom naglasio da u njoj nije bilo nikakve proizvodnje pa prema tome, nije se proizvodilo niti umjetna hrana.

Kompanija tvrdi da požar nije podmetnut

Također, neutemeljeno je povezivati prosvjede nizozemskih poljoprivrednika, koji traju već danima, s tim požarom distribucijskog centra. Nizozemski RTLnieuws pisao je da još nije poznat uzrok požara i da je istraga u tijeku. Glasnogovornik vatrogasaca Twentea je, pak, kazao da se policija neće uključiti u tu istragu jer “nema razloga misliti da je vatra podmetnuta”.

Dutch News je u ponedjeljak izvijestio da je požar uništio zgradu u kojoj tada nije bilo ljudi. Pišu kako je moguće da je vatra buknula zbog kratkog spoja u dostavnom vozilu, ali uz napomenu da istražitelji još pokušavaju utvrditi točan uzrok. Naveli su i da u distribucijskom centru radi oko 60 ljudi.

Nizozemski portal NRC 12. srpnja objavio je članak u kojem stoji da je tvrtka odbacila spekulacije da su pobunjeni farmeri izazvali požar te da se sada, kao najvjerojatniji scenarij, istražuje je li se vatra proširila nakon kratkog spoja na jednom od električnih kamiona.

Tvrtka je zbog toga nakon požara s cesta povukla cijelu seriju tih vozila, a nizozemski mediji pišu da je i ranije bilo naznaka da im vozila nisu sigurna. Pa tako navode da se prošle godine dogodio veliki požar u Picnicovu centru u Roosendaalu, u kojem je bilo parkirano 16 vozila, u ožujku su vatrogasci intervenirali zbog dima koji se širio iz vozila, a prošlog mjeseca su se dogodila čak tri sumnjiva događaja. Niti u jednom izvještaju nizozemskih medija se prosvjedi poljoprivrednika ne povezuju s požarom u distribucijskom centru Picnica.

Spekulacije “alternativnih desnih medija”

Nizozemski NRC piše da je požar u Almelu proteklih dana doveo do cijelog niza spekulacija koje su medijskim prostorom uglavnom raširili novinari “alternativnih desnih medija” iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Japana. Među njima je i gostovanje konzervativne komentatorice Eve Vlaardingerbroek za rubni medij Rebel News. Dio tog intervjua je montiran i u snimku koja se širi među hrvatskim korisnicima Facebooka.

Na toj se snimci ističe se navod o investiciji Billa i Melinde Gates od 600 milijuna eura koje je dobio Picnic, navodno kako bi implementirao globalističku agendu Svjetskog ekonomskog foruma u kojoj, kako se tvrdi, poljoprivredna reforma zauzima središnje mjesto.

Bill Gates nije većinski vlasnik, a ni ne upravlja Picnicom

AP fact-check piše da je Picnic 2021. godine, kao što su objavili iz tvrtke, prikupio 600 milijuna eura kako bi proširio svoje poslovanje diljem Europe.

Glasnogovornik tvrtke Martijn Koolhoven kazao je da je veliki dio tog novca došao od Bill and Melinda Gates Foundation Trusta dodavši da je taj investicijski trust samo jedan od “mnogih postojećih dioničara” koji sudjeluju u financiranju.

Prema pisanju AP-a, investicijski trust, koji investira i upravlja sredstvima, je odvojen od filantropskog dijela Zaklade Bill and Melinda Gates, a na internetskim stranicama trusta stoji da investicijske odluke donosi vanjski tim menadžera. Tvrtka Cascade Investment, koja nadgleda investicijski trust, tvrdi kako “zaposlenici Zaklade nemaju utjecaj na investicijske odluke, a nemaju ni uvid u investicijske strategije trusta”.

Koolhoven tvrdi da, iako je trust kupio udio u Picnicu preko svoje investicije, on “nije većinski dioničar”. AP piše da ni Bill Gates, a ni investicijski trust, ne posjeduju Picnic, niti njime upravljaju.

Picnic je prošle godine izvijestio da će 600 milijuna eura iskoristiti za financiranje međunarodnog širenja poslovanja, pisao je Dutch News. Naveli su da su u tom trenutku dostavljali namirnice u 125 gradova diljem Nizozemske i Njemačke, a novu investiciju namjeravali su iskoristiti za širenje svojih kapaciteta u Europi, u prvom redu u Njemačkoj i Francuskoj.

Poljoprivrednici nisu imali ništa s požarom

“Samo jedan dan poslije ovog intervjua nizozemski farmeri uzvraćaju udarac. Bill Gatesova investicija od 600 milijuna dolara u ‘Picnic’ nizozemskog ministra se ‘samozapalila'”, stoji tekst na kraju snimke objavljene uz status na Facebooku.

Zaključno, kao što smo ranije napisali, nizozemska policija i vatrogasci, kao ni tvrtka Picnic, požar distribucijskog centra u gradu Almelu nisu niti u jednom trenutku povezali s prosvjedima poljoprivrednika, kao što se niti ne sumnja da je požar podmetnut, a kao mogući uzrok se navodi kratki spoj u jednom od električnih vozila.

Prema izjavi same tvrtke, u izgorjeloj zgradi se nije proizvodilo umjetno meso, odnosno u njoj nije bilo nikakve proizvodnje, već je bila distribucijski centar u kojem se roba utovarivala u kamione za dostavu. Nadalje, investicijski trust Zaklade Billa i Melinde Gates je uložio prošle godine oko 600 milijuna eura u tvrtku Picnic, no u njoj nisu većinski dioničari niti njome upravljaju. A i potpuno je neutemeljeno povezivati požar koji je vjerojatno nastao zbog kvara na vozilu s investitorima u tvrtku kojoj je izgorio distribucijski centar.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.