Razotkriveno

Manipuliranje mapama vremenske prognoze

Klimatski skeptici uspoređuju stare i nove vremenske prognoze s dvije različite televizije.
Izvor: Facebook

Društvenim mrežama dijele se fotografije dvije televizijske prognoze vremena za Njemačku. Jedna u toplim bojama spektra prikazuje da će se temperature u Njemačkoj kretati između narančastih dvadesetak na sjeveru i tridesetak na jugu. Druga čak i temperature više od 35 stupnjeva prikazuje samo u tonovima zelene boje.

Ove usporedne mape bi trebale dokazati da mediji manipuliraju i šire histeriju oko klimatske krize. Drugim riječima, upotrebom boja nastoji se kontrolirati um građana.

Nikad više ugodnog vremena u Njemačkoj kao te 2017. Ove godine Nijemci su izloženi katastrofalnim vrućinama nezapamćenim u povijesti ?

Nekad je prognoza vremena bila samo prognoza vremena, danas je ona i pranje mozga, drill i programiranje željenim sadržajima

Međutim, uzimanje ovih dviju fotografija za primjer znači miješanje kruški i jabuka, piše Leo Hickman, novinar Carbon Briefa specijaliziran za klimatske promjene.

Različite televizije, različite vrste karata

On za manipulaciju optužuje upravo klimatske skeptike koji dijele ove dvije fotografije.

Radi se, naime, o dvije različite televizije koje za prognozu koriste različite mape.

Gornja slika prikazuje prognozu za 21. lipnja 2017 na Hessischer Rundfunku i prikazuje topografsku kartu Njemačke, gdje reljef određuje nijanse zelene boje.

Donja prikazuje prognozu za isti datum 2022. godine na televiziji ARD/Das Erste i prikazuje toplinsku kartu, na kojoj prevladavajuća temperatura određuje nijanse narančaste, odnosno crvene i žute boje.

Hickman je tako pronašao snimku prognoze televizije ARD za datum 21. lipnja 2017. i također je bila narančasto-crvena, baš kao i 2022. godine, jer su i tada koristili toplinske mape za dio prognoze. Također, na toj snimci se vidi i da su tonovi boja 2017. godine bili tamniji, u skladu s višim temperaturama. Na snimci je vidljivo i da prilikom prikaza, primjerice, mape naoblake ista televizija koristi topografsku kartu koja je zelene boje.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Britanski slučaj

O sličnoj manipulaciji mapama pisalo se ovih dana i u Velikoj Britaniji, (Reuters i Logically.ai). Usporedili su dvije prognoze toplinskih valova za 2003. i 2016. te za 2022. u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prije su, tvrdi se u viralnim postovima, prognostičari stavljali vesele crteže sunca, a danas nas “teroriziraju” bojama koje prikazuju UK kao spaljenu zemlju. Time mediji, dakako, raspiruju neutemeljeni strah od klimatskih promjena.

No, objašnjenje je vrlo jednostavno i uvjerljivo. Hidrometeorološki zavod UK je doista prošle godine promijenio način prikaza temperatura, ali kako bi one bile intuitivno čitljivije, a pogotovo osobama koje ne vide boje. Tamniji tonovi nisu rezervirani samo za ekstremno visoke temperature, nego i za one koje su ekstremno niske. Dodatno, pojasnio je meteorolog britanskog Met Officea Aidan McGivern na Twitteru, oni još uvijek za vedro vrijeme povremeno koriste grafike koje prikazuju Sunce.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.