Razotkriveno

Nema dokaza da 5G ubija krave, niti da vlade namjerno uništavaju hranu

Plaćaju se poljoprivrednici, farmeri da pale svoju hranu i da ubijaju krave, tvrdi Arna Šebalj, učesnica konferencije o Agendi 2030.
Izvor: Ulrike Leone, Pixabay

Arna Šebalj, suradnica rubnih portala, bila je gošća tzv. Prve međunarodne konferencije u Hrvatskoj za obustavu Agende 2030 “Ujedinjeni za čovjeka” u Ličkom Osiku. Tim povodom je dala izjavu da se svijetu trenutno događa namjerno izazivanje nestašice hrane, a dotakla se i 5G mreže. Objavila ju je Facebook grupa “Slobodni zajedno“. Šebalj je, naime, upitana da komentira stav da svijetom trenutno vladaju osobe “upitnog psihološkog stanja” poput čelnika Kanade i Francuske, Justina Trudeaua i Emmanuela Macrona.

Imamo Ameriku, Nizozemsku – plaćaju se poljoprivrednici, farmeri da pale svoju hranu i da ubijaju krave. Iako za ova neka ubojstva tih životinja nekih velikih, imamo i dokaze zapravo, da je uključen taj nesretni 5G.

Međutim, kako nema dokaza da su krave ili bilo koje druge životinje žrtve elektromagnetskog zračenja, tako nema ni dokaza da su poljoprivrednici stimulirani ili prisiljeni da uništavaju svoje proizvode.

TikTok glasina

Točno je tek da je lani internetom kružila kompilacija videa u kojoj su farmeri tvrdili da su plaćeni za uništavanje vlastitih proizvoda. No, ispostavilo se da za to nije bilo nikakvoga dokaza. Dio ih je naknadno poručio da se radi o šali. Američko ministarstvo poljoprivrede i udruženja farmera su to demantirala (Snopes).

Jedan protagonist videa je “dokazao” kako je naredba ispisana “na vladinom papiru”, a video nakratko prikazuje komad papira s logotipom Odjela za kvalitetu okoliša Nebraske. No, dokument agencije nije imao veze s usjevima, već se ticao stočnog gnojiva i radilo se o dokumentu iz siječnja 2018. godine.

Suša i drugi poremećaji

Reuters je do sada radio više debunkova priča o namjernom izazivanju nestašica hrane [1, 2, 3, 4], a o nestašici je pisao i Faktograf. Jedan od najvećih problema ove godine u proizvodnji hrane u SAD-u je suša. Prema podacima američke lobističke grupe u poljoprivredi (AFBF), čak je 37 posto uzgajivača odlučilo preorati svoje usjeve zbog suše, nakon što je to lani napravilo 24 posto uzgajivača. Trećina vlasnika voćnjaka je iz istog razloga odustalo od svojih nasada, a veliki broj farmera odlučio je smanjiti broj grla. To je sve dovelo i do povećanja cijena hrane, uz postojeću inflaciju.

Prema Svjetskoj banci, krivci za nestašicu na globalnom nivo, odnosno za visoke cijene hrane, su rat u Ukrajini, poremećaji u opskrbnom lancu i kontinuirani ekonomski pad zbog pandemije COVID-19.

Najviše su pogođene siromašne zemlje, a ne Nizozemska ili SAD, koje spominje Šebalj. Na iste probleme upozorava i Agencija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), pozivajući na hitnu humanitarnu pomoć za ljude koji proživljavaju katastrofu u Etiopiji, Somaliji, Afganistanu, Nigeriji, Južnom Sudanu i Jemenu.

5G

Da 5G mreža ne ubija ptice ili pčele već smo pisali, ali ubojstva krava su novost. Ovoga ljeta odjeknule su dvije priče o pomoru krava, ali 5G nije spomenut. Jedna se tiče francuskog farmera Frédérica Sagneaua koji je na lokalnom sudu izvojevao privremeno gašenje antene 4G mreže zbog sumnje da mu je ubila 50 krava i smanjila proizvodnju mlijeka kod preživjelih. Odluka je ukinuta na visokom upravnom sudu.

Druga priča vezana za veliki pomor krava dolazi iz američkog Kanzasa. Ministarstvo zdravlja i okoliša te savezne države kao krivca za pomor čak tri tisuće krava optužilo je visoke temperature. Međutim, javili su se korisnici društvenih mreža koji su tvrdili da se radi o zavjeri s ciljem izazivanja nestašice hrane. Pojedinačno je prozvan i milijarder Bill Gates.

Što se samog skupa u Ličkom Osiku tiče, moglo mu se prisustvovati samo uz pozivnicu i okupio je brojne ličnosti o kojima je Faktograf pisao ranije. Među njima su bili, primjerice, Ružica Razum, Srećko Sladoljev i Krešimir Pavelić, a putem videopoziva skupu su se obratili i fra Mario Knezović Semir Osmanagić. O samoj Agendi 2030 smo također pisali više puta.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.