Razotkriveno

Nema nikakvih dokaza da 5G ubija pčele

Pixabay (stock)

Društvenim mrežama širi se dezinformacija da 5G tehnologija ubija pčele. Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje, a možete ga vidjeti i u nastavku.

Faktograf je već ranije kao netočne raskrinkavao tvrdnje da 5G mreža ubija ptice [1, 2, 3], kao i da je opasna za ljudsko zdravlje [1, 2, 3].

Teorije prema kojima 5G tehnologija izaziva pomor pčela u opticaju su već mjesecima, otkad je tijekom ljeta 2019. društvenim mrežama počela kružiti netočna tvrdnja da pčele padaju mrtve u okolici 5G tornjeva u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Već tada je reagirao American Bee Journal, stručni časopis posvećen pčelarstvu. American Bee Journal najstariji je pčelarski časopis na engleskom jeziku; izlazi od 1861. godine.

“Zašto se ne trebamo bojati 5G-a”, naslov je teksta koji je American Bee Journal objavio u izdanju od listopada 2019. godine. Napisala ga je biokemičarka i molekularna biologinja Alison McAfee, specijalizirana upravo za istraživanje pčela.

“Mogu shvatiti zašto je ova priča toliko neodoljiva. Biologija pčela medarica do te nam je mjere strana da se ideja kako bi elektromagnetski valovi mogli uzrokovati gubitak pčela medarica i ne doima tako nategnutom”, piše McAfee da bi zatim ipak objasnila zašto je nategnuta i nerealna.

Postoje, naime, dokazi da pčele mogu osjetiti statična magnetska polja, kao i da im te informacije služe za navigaciju, isto kao i osjetilo mirisa te položaj naspram Sunca. Ne postoje, međutim, dokazi da pčele mogu osjetiti prisutnost elektromagnetskih valova (kakvi se koriste za 5G mrežu), niti da takvi elektromagnetski valovi imaju utjecaj na ponašanje ili smrtnost pčela.

Problem odumiranja pčela prisutan je već godinama. Javna rasprava o ovom problemu vodila se i prije nego se počela razvijati 5G tehnologija.

Greenpeace je 2013. objavio izvještaj “Pčele u opadanju”, u kojem promatraju potencijalne faktore odumiranja pčela. Kao najveći problem istaknut je utjecaj industrijske poljoprivrede. Povećano korištenje insekticida i pesticida ubija pčele, ali i slabi njihov imunitet, čineći ih podložnijima različitim parazitima i patogenima. Povećani intenzitet uzgoja, kao i uzgoj monokultura, također su faktori koji doprinose odumiranju pčela.

Posebni je problem tzv. poremećaj kolapsa kolonija. Radi se o fenomenu napuštanja kolonija, s kojim se pčelari sve češće susreću. Znanstvenicima zasad još nije jasno što točno uzrokuje ovaj poremećaj.

Postoje razne teorije pa se tako istražuju efekti pesticida, insekticida, antibiotika, ali i klimatskih promjena, pothranjenosti, genetski modificiranih organizama, ali i elektromagnetskog zračenja. Zasad nisu pronađeni znanstveno utemeljeni dokazi iz kojih bi se mogao izvući zaključak da elektromagnetsko zračenje ima štetan učinak na pčele.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.