Razotkriveno

Ne, količina polarnog leda se ne povećava

Facebookom se šire netočna tumačenja grafikona danskih istraživača. Netočno se tvrdi da količina polarnog leda raste.
Foto:Pixabay

Nepotpuno prikazivanje tablica i grafikona, najčešće izvađenih van konteksta kako bi se potkrijepila određena tvrdnja, jedna je od čestih taktika kojom se koriste dezinformatori iz svih područja.

Zadnjih mjeseci popularni su grafikoni koji navodno potkrjepljuju zaključak da se Zemlja ipak ne suočava s klimatskom krizom. Grafikon koji se ovih dana širi društvenim mrežama poručuje sugerira kako se količina leda na zemlji – povećava.

Na Facebooku ga je podijelio Danijel Grgičin, fizičar čije smo tvrdnje provjeravali u više navrata, kada smo pisali o dezinformacijama vezanim za pandemiju Covida-19 te o sječi stabala u Škotskoj.

“Pretpostavljam da će klimatolozi uvjeriti javnost da je i najveći dnevni ikad zabilježeni porast leda tijekom ljeta dokaz globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem”, stoji iznad podijeljenog grafikona.

Što prikazuje grafikon?

Grafikon je objavljen na Polar Portalu, stranici na kojoj danski istraživački instituti postavljaju rezultate koji se odnose na praćenje grenlandske ledene ploče.

I ranije se širio društvenim mrežama, uglavnom uz tvrdnje da prikazuje ukupnu bilancu mase ledene ploče. To je netočno, grafikon prikazuje rezultate za površinsku ravnotežu mase grenlandskog ledenog pokrova (AAP Factcheck).

Ravnoteža površinske mase razlika je između dobitaka i gubitaka samo na površini ledene ploče, odnosno razlika između količine leda i snijega koja se dobije oborinama i onoga što se izgubi otapanjem i isparavanjem.

Međutim, kako objašnjavaju stručnjaci za AAP FactCheck, ravnoteža površinske mase nije ukupna mjera dobitaka i gubitaka na grenlandskom ledenom pokrivaču i samo je jedan dio ukupne jednadžbe. Ledeni pokrivač gubi masu i cijepanjem ledenog brijega te topljenjem ledenjaka od dodira s oceanskim vodama. Kombinacija tih dodatnih gubitaka s ravnotežom površinske mase daje ukupnu bilancu mase za grenlandski ledeni pokrov.

Grenland se topi

Martin Stendel, klimatski znanstvenik s Danskog meteorološkog instituta, za USA Today izjavio je kako nema nikakvog preokreta u topljenju leda na Grenlandu te kako se stalno događa da ljudi krivo tumače njihove analize.

Podaci instituta o promjeni mase ledene ploče na Grenlandu bilježe znatne gubitke oko rubova ledene ploče od 2002. godine, ali i također pokazuju mala povećanja mase na visokim područjima u blizini središta ledene ploče zbog povećanih oborina u tim područjima. Međutim, prema Stendelu, čak i uz te dobitke, grenlandski ledeni pokrivač izgubio je bilijune metričkih tona leda (USA Today).

“Od 2002. godine grenlandski ledeni pokrivač izgubio je više od 5 bilijuna metričkih tona leda”, rekao je.

Felix Landerer, NASA-in znanstvenik za istraživanje mora i leda, također navodi kako taj gubitak iznosi 5 bilijuna metričkih tona leda te zaključuje kako nema znakova da se taj trend usporava ili preokreće. Njegov kolega Michael Wood, postdoktorand za more i led u NASA-i, također je za USA Today izjavio kako godišnja ravnoteža površinske mase može varirati iz godine u godinu ovisno o vremenu iznad Grenlanda.

“Led izgubljen zbog ledenjaka koji se cijede je konstantniji i nadmašuje dobitke od ravnoteže površinske mase, što dovodi do dosljednih ukupnih gubitaka iz ledene ploče”, rekao je Landerer.

Uostalom, pokazuje to i grafikon koji prikazuje gubitak mase na Grenlandu, a koji je na svojim stranicama objavila NASA.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.