Razotkriveno

Nije točno da su izraelski znanstvenici otkrili da cjepivo protiv Covida-19 oštećuje spermu

Facebookom se šire manipulativna tumačenja istraživanja provedenog u Izraelu. Autor studije kaže da je njihovo istraživanje argument u korist cijepljenja.
Foto:Pixabay

Danijel Grgičin, fizičar čije je tvrdnje Faktograf u više navrata razotkrivao kao netočne (1, 2, 3), manipulativno prezentira rezultate studije koja je proučavala utjecaj cijepljenja na sjeme.

Studija objavljena sredinom lipnja u časopisu Andrology proučavala je uzorke 37 izraelskih donora sperme u mjesecima nakon primanja druge doze Pfizer/BioNTech cjepiva protiv bolesti Covid-19.

“Istraživanje je trajalo do 145 dana nakon cijepljenja i tada je broj zdravih spermića manji za skoro 20% u odnosu na razdoblje prije cijepljenja. S obzirom da je istraživanje trajalo samo do 145 dana nakon cijepljenja ne zna se koliko dugo će trebati da se stanje vrati na ono prije cijepljenja”, piše Grgičin te dodaje da se od “sredine prošle godine zna da je 82% žena cijepljenih u prvom tromjesečju pobacilo”.

Je li to uistinu tako?

Sudionici studije bili su iz tri izraelske klinike za neplodnost prosječne dobi od 26 godina a uzorke su dali četiri puta – prije cijepljenja, otprilike mjesec dana (15-45 dana) nakon primanja druge doze cjepiva, zatim oko tri mjeseca (75-125 dana) poslije i na kraju oko šest mjeseci (145 dana ili kasnije).

Dakle, netočno je da je istraživanje trajalo samo do 145 dana nakon cijepljenja – uzorci su se u toj zadnjoj fazi skupljali 145 dana i više od cijepljenja.

Istraživači su primijetili male promjene tijekom prve vremenske točke nakon cijepljenja, međutim razlike su bile premale da bi bile statistički značajne.

Točno je da je drugi uzorak, uzet 75 do 125 dana nakon cijepljenja, pokazao da je ukupna koncentracija spermija u sjemenu pala za prosječno 15,4 posto u usporedbi s mjerenjima prije cijepljenja, ili za oko 12 milijuna spermija po mililitru sjemena. Ukupan broj pokretnih spermija također je pao u prosjeku za 22,1 posto, ili oko 31 milijun/ml.

Međutim, u sklopu posljednjeg razdoblja mjerenja, 145 ili više dana nakon cijepljenja, ukupan broj i broj pokretnih spermija porastao je kod većine muškaraca (1, 2).

Kako je za Reuters, upravo povodom dezinformacija koje su se počele širiti nakon objavljivanja studije, rekao glavni autor Itai Gat iz Banke sperme iz izraelskog Shamir Medical Centera u Zrifinu, ni u kojem trenutku istraživanja nije bilo promjena u volumenu sjemena niti povećanja broja oštećene ili disfunkcionalne sperme.

Što Grgičin ne spominje

Autori studije smatraju da je povišena temperatura nakon cijepljenja, što je učestala kratkoročna nuspojava, najvjerojatnije objašnjenje za promjene koje se u uzorcima vide dva do tri mjeseca kasnije. Budući da je spermi potrebno oko 74 dana da se razvije, promjene su bile najvidljivije u toj fazi.

“Više od desetljeća znamo da akutna febrilna bolest može kratkotrajno oslabiti proizvodnju sperme”, rekao je Gat za Reuters.

Sličnu je izjavu Gat dao i za Associated Press (AP).

“Opažanje koje smo vidjeli vrlo je slično prethodno prijavljenom smanjenju sperme nakon uobičajenih febrilnih bolesti kao što je gripa”, rekao je.

Autori također ukazuju na dansku studiju iz 2003. godine koja je otkrila da su koncentracije spermija pale do 35 posto nakon što su muškarci imali temperaturu. U toj studiji, što je groznica duže trajala, to je utjecaj na spermu bio veći, s prosječnim padom koncentracije sperme od 7 do 8 posto po danu visoke temperature.

S druge strane, sama zaraza Covidom-19 mogla bi uzrokovati izravnu i potencijalno dugotrajniju štetu unutar testisa.

“Infekcija Covidom-19 može uzrokovati izravno oštećenje stanica unutar tkiva testisa i postoji zabrinutost u vezi dugotrajnog utjecaja covida na testise. Dakle, na kraju dana, covid bolest je mnogo gora od privremenog učinka cjepiva”, rekao je Gat za Reuters.

U studiji se također napominje kako se na prvi pogled rezultati mogu činiti zabrinjavajućima, no da oni iz kliničke perspektive samo potvrđuju prethodna izvješća o sveukupnoj sigurnosti i pouzdanosti cjepiva unatoč manjim kratkoročnim nuspojavama.

“Budući da dezinformacije o temama povezanim sa zdravljem predstavljaju prijetnju javnom zdravlju, naša bi otkrića trebala poduprijeti programe cijepljenja”, navodi se.

Cjepivo i pobačaj

Grgičin ukazuje i na svoj Facebook status star više od godinu dana u kojem je iznio podatak da je 82 posto cijepljenih žena u prvom tromjesečju pobacilo.

U svojoj tvrdnji se referira na studiju čiji su preliminarni rezultati u lipnju prošle godine objavljeni u The New England Journal of Medicine (NEJM).

Za vrijeme studije istraživači su kontaktirali 3958 žena koje su se upisale u registar trudnica otprilike tri mjeseca nakon cijepljenja. Otkrili su da je njih 712 rodilo zdrave bebe, 104 imalo spontani pobačaj, a jedan je slučaj rezultirao mrtvorođenčetom. Inducirani pobačaj i izvanmaternična trudnoća dogodili su se u 10 slučajeva. Ostatak sudionica – preko 3100 – u trenutku objave studije su još uvijek bile trudne, odnosno nisu izašle iz istraživanja.

Dezinformatori na društvenim mrežama svojom su pogrešnom interpretacijom i izračunom došli do podatka da ih je od 82 do 84 posto doživjelo spontani pobačaj, što je netočno. Takve su netočne “analize” već raskrinkali strani fact-checking portali kao PolitiFact, FullFact, FactCheck, a o sličnim dezinformacijama pisali smo i sami u ovom tekstu.

Kako na svojim stranicama navodi Europska agencija za lijekove (EMA), pregledom nekoliko studija koje su uključivale oko 65.000 trudnoća u različitim fazama nisu pronađeni znakovi povećanog rizika od komplikacija u trudnoći, pobačaja, prijevremenih poroda ili štetnih učinaka kod nerođene djece nakon cijepljenja protiv Covida-19 mRNA cjepivom.  Unatoč nekim ograničenjima u podacima, rezultati se čine dosljednima u svim studijama koje se bave tom temom, navodi EMA.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.