Razotkriveno

Snimke ne otkrivaju ključnu informaciju: Kako su ubijeni ruski vojnici?

Šire se snimke za koje Rusija tvrdi da prikazuju svirepi ratni zločin nad ruskim vojnicima. Istraga tek treba utvrditi jesu li vojnici ubijeni iz odmazde ili zato što su pružali otpor.
Screenshot: Twitter

Portal Magazin PRESS objavio je članak s naslovom “DA LI JE OVO MOGUĆE? RUSI TVRDE Ukrajinci su izveli masovni masakr, OVO je dokaz – ŠIRI SE SNIMAK NA INTERNETU”. Članku nedostaje kontekst o snimci na koju se pozivaju te se navodi samo priopćenje ruske državne novinske agencije.

“Rusko ministarstvo odbrane izdalo je oštro priopćenje nakon pojavljivanja videosnimke za koju tvrdi da prikazuje ukrajinsko vojno osoblje kako namjerno ubija više od 10 zarobljenih ruskih vojnika. Ruska državna novinska agencija RIA Novosti prenosi sljedeće citate iz izjave:

‘Namjerno i metodično ubijanje više od deset ruskih vojnika od strane UAF-a izravnim hicima u glavu ne može se prikazati kao ‘tragična iznimka’ u pozadini navodnog općeg poštivanja prava ratnih zarobljenika od kijevskog režima. Objavljeni novi video dokaz je masovnog masakra ukrajinskih vojnika nad nenaoružanim ruskim ratnim zarobljenicima i potvrđuje divljačku bit aktualnog kijevskog režima na čelu sa Zelenskim i onima koji ga štite i podržavaju.

U međuvremenu, ukrajinski vojnici koji su se predali ovaj tjedan drže se u skladu sa svim zahtjevima Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima. Brutalno ubojstvo ruskih vojnika nije ni prvi, a ni jedini ratni zločin. To je uobičajena praksa u Oružanim snagama Ukrajine koju kijevski režim aktivno podržava, a zapadni pokrovitelji izravno ignoriraju. Ali Zelenski i njegovi pristaše bit će prisiljeni odgovarati za svakog mučenog i ubijenog zatvorenika.’

Na snimci se vidi kako ruski zarobljenici izlaze s rukama u zraku i leže na tlu. No, kako se čini prema samom kraju snimke, jedan od njih prilikom izlaska otvara vatru na ukrajinske vojnike. Ukrajinske vojne i civilne vlasti još nisu odgovorile na optužbe”, stoji u članku objavljenom na portalu Magazin PRESS.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ukrajina najavila istragu

AP je u članku objavljenom 20. studenog naveo da su ukrajinske vlasti najavile da će istražiti optužbe Moskve da su ukrajinski vojnici u mjestu Makiivka ubili ruske vojnike za koje se, prema snimkama, čini da su se pokušali predati iako se, također sudeći prema snimkama, čini da je jedan od ruskih vojnika odbio položiti oružje i predati se te je počeo pucati na Ukrajince.

“Naravno da će ukrajinske vlasti istražiti tu snimku”, kazala je 19. studenog zamjenica ukrajinskog premijera Olha Stefanišina, ali i dodala da je malo vjerojatno da “kratki, režirani” isječci pokazuju ono što službena Moskva tvrdi. Stefanišina je kazala i da ukrajinskim snagama “apsolutno nije u interesu ubijanje nikoga” te imaju izravne zapovjedi da “zarobe što više zarobljenika” kako bi ih mogli iskoristiti u razmjenama zarobljenika s Rusijom. “Svaki potencijalno ubijeni ruski vojnik predstavlja jednog Ukrajinca koji neće moći biti razmijenjen pa u tome nema logike”, kazala je.

S druge strane, ruske vlasti su najavile da će otvoriti kriminalističku istragu na temelju objavljenih isječaka. Istragu događaja zabilježenog na snimkama zatražila je i UN-ova Misija za praćenje ljudskih prava u Ukrajini (HRMMU). “HRMMU je svjestan postojanja snimke. Ponavljamo naš poziv da sve takve optužbe vlasti korektno i brzo istraže”, stoji u priopćenju HRMMU. Na pitanje hoće li Ukrajina dozvoliti međunarodnu istragu Stefanišina je kazala da će “vidjeti”, ali da “nemaju s tim problema”.

Dvije ključne snimke događaja

BBC je detaljno istražio autentičnost objavljenih snimki te su iz njih pokušali rekonstruirati što se točno dogodilo. Na profilima društvenih mreža objavljene su dvije ključne snimke događaja: jedna s kamere za koju se pretpostavlja da je bila na ukrajinskom vojniku i prikazuje tijek navodne predaje ruskih vojnika, a druga je snimka drona na kojoj se vide ubijeni ruski vojnici.

Prema analizi BBC-ja, incident se dogodio prije ili u subotu, 12. studenog, u mjestu Makiivka koje se nalazi na liniji fronte u Luganskoj regiji na istoku Ukrajine. Navode da se snimka iz drona pojavila kasnije taj dan i u nedjelju, 13. studenog, na proukrajinskim profilima i stranicama, a na toj snimci u dvorištu se vide tijela vojnika u uniformama. Dio te snimke koristilo je i ukrajinsko Ministarstvo obrane u svojim objavama o oslobađanju teritorija u toj regiji.

Druga snimka pojavila se 17. studenog, a snimila ju je kamera na tijelu ukrajinskog vojnika. Na njoj se vide ukrajinski vojnici koji prilaze dvorištu pa se čuje kako viču da svi koji se skrivaju izađu van. Tada ruski vojnici izlaze jedan po jedan i liježu na tlo licem okrenutim prema dolje. Potom ukrajinski vojnici pitaju jesu li svi vani. Tada se iza zida pojavljuje naoružani muškarac koji puca u smjeru ukrajinskih vojnika. U tom trenutku se i prekida snimka kamere s tijela vojnika.

Snimke ne otkrivaju kako su ruski vojnici ubijeni

BBC je uspio potvrditi da obje snimke, i ona drona kao i ona s kamere na vojniku, “pokrivaju” isti događaj, a koristeći Google Earth uspjeli su utvrditi i lokaciju gdje se dogodio incident u mjestu Makiivka. Prema oznakama na uniformama, utvrdili su i da se radilo o pokušaju ukrajinskog zarobljavanja ruskih vojnika.

Ono što se analizom dviju snimki, jedne koja pokriva sam pokušaj predaje ruskih vojnika, a druga koja prikazuje mrtve ruske vojnike, nije uspjelo utvrditi je kako su ruski vojnici ubijeni. Na te dvije snimke ne vidi se ključno razdoblje za rasvjetljavanje tog incidenta pa će se istragom morati utvrditi jesu li ruski vojnici ubijeni jer su, zajedno s onim naoružanim, počeli pružati otpor ili su ubijeni iz odmazde kao nenaoružani zarobljenici.

Međusobne optužbe za ratni zločin

Nakon incidenta službena Moskva i službeni Kijev međusobno se optužuju za ratni zločin. Dok Rusija tvrdi da su ukrajinski vojnici ubili nenaoružane zarobljenike, ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinets kazao je da su ruski vojnici zapucali tijekom predaje. On tvrdi da snimke pokazuju da se ruski vojnici nisu zaista predavali jer su otvorili vatru na ukrajinske vojnike. Objasnio je da se oni nisu mogli smatrati zarobljenicima jer su se borili i počinili čin “perfidije”.

Zabrana “perfidije” opisana je i u Ženevskim konvencijama. “Perfidijom se smatraju čini kojima se zadobiva povjerenje protivnika kako bi ga se uvjerilo da ima pravo na zaštitu ili obvezu da pruži zaštitu na temelju pravila međunarodnog prava primjenjivih u oružanim sukobima, s namjerom da se to povjerenje iznevjeri. Ovi su čini primjeri perfidije: a) hinjenje namjere pregovaranja koristeći se zastavom parlamentara ili hinjenje predaje; b) hinjenje onesposobljenosti zbog rana ili bolesti; c) hinjenje statusa civila ili neborca; d) hinjenje zaštićenog statusa upotrebom znakova, obilježja ili odora Ujedinjenih naroda, neutralnih država ili drugih država koje nisu stranke sukoba”, stoji u članku 37. Ženevskih konvencija u dijelu u kojem se opisuju “metode i sredstva ratovanja”.

S druge strane, Ženevske konvencije izričito zabranjuju ubojstva i svako drugo nasilje protiv života i tijela prema pripadnicima “oružanih snaga koji su položili oružje i osobe izvan bojnog stroja (hors de combat)”. Službena Moskva tvrdi da su poginuli vojnici u Makiivki bili upravo u tom statusu nakon što su položili oružje.

Zaključno, iz dvije objavljene snimke ne može se definitivno utvrditi kako su točno ubijeni ruski vojnici jer se na njima ne vide ključni trenuci za kvalifikaciju tog događaja, odnosno što se dogodilo i u kojim okolnostima su poginuli ruski vojnici nakon što je jedan od njih zapucao na ukrajinske vojnike.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.