Razotkriveno

Vlada predlaže pomoć u obuci ukrajinskih vojnika, a ne borbu HV-a protiv Rusije

U Facebook statusima netočno se navodi da ulazak Hrvatske u EU misiju za pomoć Ukrajini znači da će se Hrvatska vojska boriti protiv Rusije.
Foto: HINA/Siniša KALAJDŽIJA/ik

Na Facebook profilu Istina.info.nova podijeljen je status korisnice u kojem se netočno navodi da će se ulaskom Hrvatske u misiju Europske unije “EU military assistance mission – Ukraine” Hrvatska vojska boriti protiv Rusije.

“HDZ namjerava ugurati hrvatsku vojsku u rat između Ukrajine i Rusije. Ukoliko prođe ovaj prijedlog hrvatska vojska će se boriti protiv Rusije”, stoji tekst u fotografiji objavljenoj uz status.

Status privatne korisnice Facebooka od objave 28. studenog prikupio je 6 dijeljenja, 9 komentara i 32 ostale reakcije.

Istina.nova.info je uz fotografiju napisala i status “anemični dezerter ako mu je do rata treba prvi poći”. Time su koristeći pogrdan naziv za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića poručili kako bi on, ako mu je do rata, trebao prvi otići u njega u slučaju da Sabor izglasa odluku. No, točno je da, ako se odluka i izglasa u Saboru, nitko na temelju nje neće otići u rat.

Obuka ukrajinskih vojnika u državama članicama EU

Prijedlog koji se spominje u statusu je prijedlog Vlade koji je 24. studenog upućen u Sabor naslovljen “Prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini „EU MILITARY ASSISTANCE MISSION -UKRAINE”, a koji se može pronaći na internetskim stranicama Sabora.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

U svom prijedlogu Vlada se poziva na odluku Vijeća Europske unije od 17. listopada o misiji Europske unije za vojnu pomoć Ukrajini (EUMAM Ukraine). U toj se odluci jasno navodi da je “cilj misije EUMAM Ukraine doprinos jačanju vojnih sposobnosti oružanih snaga Ukrajine (UAF) za obnovu i djelotvorno provođenje operacija kako bi se Ukrajini omogućilo da brani svoju teritorijalnu cjelovitost unutar svojih međunarodno priznatih granica, djelotvorno ostvaruje svoj suverenitet i štiti civile u Ukrajini”.

Nadalje se u tekstu odluke u četiri točke navodi što će ta misija EU osigurati kako bi se postigao cilj: “a) individualno i kolektivno osposobljavanje osoblja UAF-a na osnovnoj, naprednoj i specijaliziranoj razini: posebno u nižem vodstvu od razine desetine i voda do razine satnije, bojne i brigade, uključujući operativno osposobljavanje; i pripremu satnija, bojni i brigada u području kolektivnih manevara i taktike do razine brigade, uključujući savjete o planiranju, pripremi i izvršavanju vježbi s bojevim gađanjem; b) specijalizirano osposobljavanje osoblja UAF-a; c) osposobljavanje teritorijalnih obrambenih snaga UAF-a; d) koordinaciju i sinkronizaciju aktivnosti država članica za potporu pružanju osposobljavanja UAF-u”.

U tekstu odluke Vijeća Europske unije dodaje se i da “EUMAM Ukraine djeluje na državnom području država članica”.

Iz svega navedenog jasno je kako ova misija podrazumijeva obuku ukrajinskih vojnika na području članica Europske unije. To je u suprotnosti s navodom iz statusa da će se, ako se odluka usvoji u Saboru, “Hrvatska vojska boriti protiv Rusije”.

U Hrvatskoj bi se obučavalo do 100 ukrajinskih vojnika

I u svom prijedlogu Vlada je pod razlozima i ciljevima donošenja odluke jasno navela da će “države članice Europske unije u misiji sudjelovati raspoređivanjem pripadnika svojih oružanih snaga u zapovjedništva misije na strateškoj i operativnoj razini, upućivanjem razmjestivih timova za obuku te provođenjem obuke na svojem teritoriju” te dodala da su kao potencijalna područja doprinosa “uz raspoređivanje stožernih časnika u zapovjedništva misije na strateškoj i na operativnoj razini, utvrđene mogućnosti obuke izvan područja Republike Hrvatske na teritoriju država članica Europske unije, kroz upućivanje razmjestivih timova za obuku (Mobile Training Teams – MTT) te provođenjem obuke na teritoriju Republike Hrvatske u okviru ove misije Europske unije”.

“Predlaže se da se Republika Hrvatska uključi u misiju Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini koja će se provoditi na teritoriju država članica Europske unije u 2022., 2023. i 2024. godini sudjelovanjem do 80 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije. Radi provedbe misije Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini „EU MILITARY ASSISTANCE MISSION – UKRAINE“ može prijeći granicu Republike Hrvatske i ući u Republiku Hrvatsku do 100 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u 2022., 2023. i 2024. godini, uz mogućnost rotacije”, navodi se u prijedlogu Vlade.

U ovom dijelu Vlada jasno objašnjava kako bi u toj misiji obuke ukrajinskih vojnika Hrvatska sudjelovala s 80 vojnika, dok bi u Hrvatskoj na obuci moglo maksimalno biti 100 ukrajinskih vojnika, uz mogućnost njihove rotacije, odnosno zamjene. Suprotno onome što se navodi u statusu na Facebooku, u odluci jasno stoji da će hrvatski vojnici u sklopu misije obučavati ukrajinske vojnike, dok ta odluka ni na koji način ne podrazumijeva borbu hrvatskih vojnika protiv Rusije.

Milanović odbio potpisati suglasnost

Prijedlog odluke o uključivanju Hrvatske u tu EU misiju i obuku ukrajinskih vojnika izazvao je polemike u javnosti te još jednu svađu između Vlade i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je odbio dati suglasnost za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EUMAMA.

Kao što je Faktograf pisao prije 10-ak dana, Milanović je već 15. studenog poručio da neće dati suglasnost za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, ali je rekao da će se s tim usuglasiti ako Sabor dvotrećinskom većinom donese odluku.

U priopćenju objavljenom na stranicama Ureda predsjednika Milanović je objasnio da dopis ministra obrane u kojem se tražila suglasnost nije razmatrao iz nekoliko formalnih i materijalnih razloga. Među tim razlozima naveo je da se “predsjedniku Republike obraća ministar obrane koji niti Ustavom niti Zakonom o obrani nije ovlašten tražiti prethodnu suglasnost Predsjednika Republike” i da se u nacrtu odluke ne navodi konkretno “ni aktivnosti koje bi pripadnici Hrvatske vojske provodili u inozemstvu niti djelovanje odnosno aktivnosti koje bi pripadnici Oružanih snaga Ukrajine provodili na teritoriju Republike Hrvatske”. Milanoviću je sporno i što se Vlada u odluci pozvala na 3. stavak 7. članka Ustava te činjenica da Vlada nije navela pravnu osnovu po kojoj bi Ukrajina bila država saveznica Hrvatske.

Bez obzira što predsjednik nije dao suglasnost na tu odluku, Vlada ju je ipak poslala u Sabor gdje je jučer održana rasprava (ovdje, ovdje i ovdje), a o prijedlogu bi se trebalo glasati 15. prosinca. S obzirom da predsjednik nije dao suglasnost, po Ustavu je za izglasavanje te odluke potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika.

Zaključno, iz odluke Vijeća Europske unije i prijedloga Vlade jasno je da je netočan navod iz statusa da će se, ako Sabor dvotrećinskom većinom izglasa ovu odluku, Hrvatska vojska boriti protiv Rusije jer se odluka odnosi na obuku ukrajinskih vojnika u sklopu misije EU-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.