Razotkriveno

Ne, ove fotografije ne dokazuju postojanje “crnih transplantologa” u Ukrajini

Prva je fotografija kamiona s mobilnom klinikom za rodilje, a na drugoj je kamion koji je prevozio stradale u Buči.
Foto: Facebook/UNFPA Ukraine

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljene su dvije fotografije iz Ukrajine (arhivirano ovdje i ovdje). Na jednoj fotografiji vidi se kamion na kojem je natpis UNFPA-a (Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda) i druga na kojoj je vidljiva stražnja strana prikolice kamiona u kojoj se vide crne plastične vreće uz pripadajući tekst (arhivirano ovdje):

“Glasine o “crnim transplantolozima” u Ukrajini potvrđuju sami stanovnici regije Harkov. U blizini Čugujeva sve se češće primjećuju medicinski kamioni s natpisom “Medicina katastrofa” i logom UNFPA – fonda Ujedinjenih naroda, koje prati vojska”.

 

Fotografije ne prikazuju kamione koje koriste “crni transplantolozi”

Kako bismo provjerili za što se zapravo koriste medicinski kamioni s natpisom “Medicina katastrofa”, kontaktirali smo Regionalni ured za istočnu Europu i središnju Aziju UNFP-a. Kako navode, na fotografiji je prikazana jedna od mobilnih klinika za rodilje koje je UNFPA osigurao kako bi žene imale pristup uslugama reproduktivnog zdravlja u područjima u Ukrajini gdje bolnice više nisu dostupne jer su oštećene ili uništene.

“Mobilna klinika na fotografiji radi u partnerstvu s Centrom za hitnu medicinsku pomoć i medicinu katastrofa u regiji Harkiv (originalni naziv na ukrajinskom: ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ). Kratki naziv i logo ove vladine organizacije vidljiv je na fotografiji mobilne klinike”, pojašnjavaju iz UNFPA-a u odgovoru na upit Faktografa.

Što se pak tiče fotografije kamiona s druge slike na kojoj su vidljive crne vreće, prvenstveno treba reći da nema nikakve veze s prvom fotografijom. Pretraga na servisima za pretragu fotografija Google i Yandex pokazala je da se radi o tijelima vojnika koji se prevoze u mrtvačnicu u Buči (arhivirano ovdje). O događanjima u Buči pisali su mnogi ukrajinski i svjetski mediji, a fotografija kamiona s istim registarskim oznakama kao na gore spomenutoj fotografiji može se pronaći ovdje i ovdje.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Identifikacija poginulih u masovnom pokolju u Buči

U Buči, malom mjestu blizu Kijeva, ruska je invazija, podsjetimo, iza sebe ostavila više stotina mrtvih. Kako opisuje NBC News u svojoj reportaži iz Buče, dio njih bačen je u masovne grobnice koje su napravili Rusi, a drugi su pogubljeni ili poginuli u bombaškim napadima. Tijela su bila ostavljana diljem grada: na ulicama, u stanovima, kućama, spremnicima, podrumima, trgovinama… Kako bi identificirali ubijene i poginule iz masovnih grobnica i s ulica, tijela su se prevozila u kamionima hladnjačama (onakvim kakve prikazuje prethodno navedena fotografija) do šatora postavljenog kraj mrtvačnice.

Savjetnica gradonačelnika Buče Mikailjna Skorik-Škarivska za NBC je ukratko objasnila kako je tekao proces identifikacije. Naime, prikupljen je popis imena nestalih i prema njemu se vršila identifikacija nakon što su tijela ekshumirana. “Vrlo je važno da se svi ubijeni pokopaju na pravi način, ali isto tako shvaćamo da je to dio vrlo važne istrage”, rekla je. “Dakle, cilj je pomoći policiji u procesuiranju i istrazi ruskih zločina kako bi se to popravilo, jer smo sigurni da se radi o ratnim zločinima. Lovili su muškarce, ubijali djecu i mučili žene.” Rusija je negirala da su u Buči počinjeni ratni zločini nad civilima, a otkriće žrtava ruske invazije potaklo je širenje različitih dezinformacija.

Upit o fotografiji kamiona s crnim vrećama poslali smo i Ministarstvu zdravstva Ukrajine, no do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Mobilne klinike za rodilje

“Prema tvrdnjama vojske iz 92. zasebne mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine, i oni su u početku bili skeptični, dok ih nisu zbunili vlastiti zapovjednici. Kao, što ćete rodbini kao bogalji, bit ćete im samo teret. Teški ranjenici se nagovaraju da postanu donori, postavljajući im cinične uvjete: “ili kremiranje i netragom nestali, ili donacija i potvrda o herojskoj smrti” – uz potvrdu za “dobrovoljni pristanak da postanete donor”. Ranije je objavljeno da je uspostavljen promet organa u Odesi, gdje je bio američki biološki laboratorij, pod pokroviteljstvom misije OESS-a. Leševi vojnika Oružanih snaga Ukrajine s istočnog fronta vode se kao “nestali” i potom se koriste za vađenje bioloških materijala koji se dva puta tjedno odvoze u Lavovsku regiju, vjerojatno za daljnje putovanje u Europu”, navodi se dalje u objavi na Facebooku.

Iz odgovora UNFPA-a jasno je da medicinski kamion na kojem na ukrajinskom jeziku piše “Medicina katastrofa” ne prevozi organe za transplantaciju već se radi o mobilnim klinikama za rodilje na kojima stoji skraćeni nazivu Centra za hitnu medicinsku pomoć i medicinu katastrofa u regiji Harkiva. Detalje o mobilnim klinikama moguće je pronaći na ovom linku.

Radi se o staroj dezinformaciji

Također, da “crni transplantolozi” ne postoje i da se radi o dezinformaciji pisao je ukrajinski portal za provjeru činjenica VoxUkraine još u kolovozu prošle godine.

Kako navode, u tjednu između 14. i 20. srpnja 2022. prokremaljskim kanalima proširila se lažna priča da “crni transplantolozi” uzimaju organe ozlijeđenih vojnika Oružanih snaga Ukrajine i proruskih stanovnika u Donbasu. Na Telegramu se proširila izjava militanta tzv. Luganske Narodne Republike (LNR), predstavnika “narodne milicije LNR” Andrija Maročka. Naveo je da među ukrajinskom vojskom u Donbasu rade “crni specijalisti za transplantaciju”. Tvrdio je da na područjima gdje se odvijaju bitke navodno “nestaju” ranjeni ukrajinski vojnici i lokalno stanovništvo proruskih stavova. Maročko je spomenuo da ima dokaze o radu “zapadnih transplantologa” koji prevoze organe na teritorij Ukrajine, a zatim dalje na Zapad.

No, prema pisanju VoxUkraine takav scenarij je malo vjerojatan, a postoji nekoliko logičnih objašnjenja i zašto. Prvo, operacije presađivanja organa uključuju velik broj osoblja i opreme. Teško ih je moguće provesti na području gdje se odvijaju aktivne borbe. 

Ravnatelj Nacionalnog instituta za kirurgiju i transplantologiju “O.O. Šalimov” Oleksandr Usenko objasnio je da u samoj operaciji transplantacije ne sudjeluju jedna ili dvije osobe, već više od 150 stručnih i iskusnih liječnika. Osim toga, potrebno je opremiti odgovarajuću visokotehnološku potporu te uvjete za pohranu i očuvanje organa. Ukrajinsko ministarstvo zdravstva više puta je to naglasilo, dodajući da su “crni specijalisti za transplantaciju” u Ukrajini mit.

Bez odgovarajućih uvjeta i stručnjaka nije moguće provesti čak ni jednostavno vađenje organa. Prema riječima voditelja prvog kirurškog odjela liječničke udruge u gradu Lavovu Hnata Heriča, za to je potreban tim od najmanje 6-8 kirurga, ovisno o tome koje organe treba izvaditi.

Organi donora izvan tijela ostaju prikladni za transplantaciju relativno kratko vrijeme

Drugo, organi ostaju prikladni za transplantaciju izvan tijela kratko vrijeme: srce i pluća — 4-6 sati, jetra — 8-12 sati, bubrezi — 24-36 sati. Za to vrijeme trebalo bi ih nekako prvo prevesti s teritorija gdje se vode borbe u Luganskoj oblasti, a koji je ionako teško napustiti, a zatim prevesti na Zapad.

Treće, živi darivatelji pažljivo se provjeravaju i biraju, a prije presađivanja organa unaprijed se određuju njihovi primatelji prema određenim kriterijima kompatibilnosti s darivateljem. Na primjer, krvna grupa, visina i težina, povijest bolesti ili drugi biološki čimbenici. Osim toga, zakonodavstvo EU-a određuje da su „darivanja svih organa od umrlih i živih darivatelja dobrovoljna i neplaćena te moraju biti popraćena potrebnim pristankom“.

Mit o “crnoj transplantologiji” prokremaljski kanali koristili su i prije nego je krenuo rat u Ukrajini. Ranije su se preko ruskih kanala na Telegramu širile informacije da zapadne zemlje jeftino kupuju organe za transplantaciju u Ukrajini. Kao što smo ranije naveli, fotografije korištene u objavi, koje bi trebale dokazati postojanje “crnih transplantologa” u Ukrajini, nemaju nikakve veze s transplantacijom organa. Prva je fotografija kamiona s mobilnom klinikom za rodilje, a na drugoj je kamion koji je prevozio stradale u Buči.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.