Razotkriveno

Istraživanja o cjepivu u povrću postoje, ali još se ne zna hoće li biti uspješna

U snimci objavljenoj na Facebooku van konteksta se govori o razvoju jestivog biljnog cjepiva. Istraživanja se neutemeljeno povezuju s dezinformacijom o poljoprivrednim zemljištima u vlasništvu Billa Gatesa.
Foto: Pixabay

“Vakcine u našoj hrani? Ovaj eksperiment bi mogao da dovede do nove paradigme vakcine u kojoj velika farma ima potpunu kontrolu nad hranom. Nećete znati da li jedete lekove ili biološko oružje”, stoji uz video (arhivirano ovdje) objavljen na Facebook profilu Živčana Žirafa.

Screenshot: Facebook

Video je objavljen 23. siječnja i od tada je podijeljen 52 puta i ima 21 ostalu reakciju.

Istraživanje jestivog biljnog cjepiva

“Svjetska kampanja vakcinacije svakog muškarca, žene i deteta kreće pravo na vaš tanjir. Tim naučnika sa Univerziteta Kalifornija Riverside istražuje načine da namirnice pretvore u mRNK vakcine. Ovi istraživači nastoje da prošire spike proteine kroz lanac ishrane kako bi prevazišli nevoljnost svetske populacije da se vakciniše.”, kaže se na početku snimke.

Ova informacija se internetom i društvenim mrežama krenula širiti još u rujnu 2022, a o temi je pisao i američki USA Today. Sve je krenulo od objave internetskog portala Vision Times koji je objavio članak pod nazivom “Američki istraživači razvijaju zelenu salatu i špinat koji će sadržavati mRNA cjepiva protiv Covida” (eng. “US Researchers Are Engineering Lettuce and Spinach to Carry mRNA COVID Jabs“).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Da postoji potencijal za integriranje cjepiva protiv Covida-19 u hranu, javno je tvrdio i Michael Flynn, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji Donalda Trumpa. Flynn je prilikom gostovanja u podcastu “Thrivetime Show: Business School Without the B.S.” kazao da se “govori o stavljanju cjepiva protiv Covida-19 u preljeve za salate.”. Rezultat je bio viralni video koji je 22. rujna podijeljen na Twitteru.

Koliko god nategnuto zvučalo povezivanje špinata i zelene salate s cjepivom, tvrdnja nije sasvim neutemeljena. Naime, kalifornijsko Sveučilište Riverside u suradnji s drugim sveučilištima radi na potencijalnom pretvaranju biljaka u “tvornice jestivih cjepiva”. Ipak, valja naglasiti da ne rade to posebno zbog Covida-19, kao i da takva hrana neće u skorije vrijeme biti dostupna u supermarketima, ako ikad uopće bude dostupna.

Biljke s cjepivom neće biti dostupne u skorijoj budućnosti

Američka Nacionalna zaklada za znanost dala je istraživačkoj grupi sa Sveučilišta Riverside 500 tisuća dolara kako bi proučavali mogućnost razvoja jestivog biljnog mRNA cjepiva. Istraživanje je najavljeno u priopćenju za medije 16. rujna prošle godine.

Ako njihovo istraživanje urodi plodom, tumači se u priopćenju, to će znatno olakšati transport i pohranu cjepiva. Trenutno se mRNA cjepiva moraju transportirati i skladištiti na vrlo niskim temperaturama, što kod jestivog biljnog cjepiva ne bi bilo slučaj. “Ako ovaj novi projekt bude uspješan, mRNA cjepiva na bazi jestivih biljaka će riješiti taj izazov mogućnošću da se drže na sobnoj temperaturi”, navodi se u priopćenju.

U priopćenju se pojašnjavaju i ciljevi projekta: pokazati da DNA koja sadrži mRNA cjepiva može uspješno biti dostavljena u biljne stanice u kojima će se razmnožavati, pokazati da biljke mogu proizvesti dovoljnu količinu mRNA da bi mogle konkurirati tradicionalnom cjepivu te utvrditi ispravno doziranje.

Ideja projekta je da se genetski materijal sadržan u mRNA cjepivima umetne u male strukture nalik diskovima unutar biljnih stanica koje se nazivaju kloroplasti, strukture nalik solarnim pločama koje pretvaraju sunčevu svjetlost u kemijsku energiju.

“U idealnom scenariju, jedna bi biljka proizvela dovoljno mRNA za cijepljenje jedne osobe. Provjeravamo ovaj pristup sa špinatom i salatom i imamo dugoročne ciljeve da ih ljudi uzgajaju u vlastitim vrtovima. Poljoprivrednici bi s vremenom također mogli uzgajati cijela polja”, pojasnio je voditelj istraživanja Juan Pablo Giraldo, izvanredni profesor na Zavodu za botaniku i biljne znanosti Sveučilišta Riverside.

Ipak, studija se bavi mRNA cjepivima općenito, a ne specifično cjepivima za Covid-19. Takve biljke neće biti dostupne za ljudsku upotrebu u skorijoj budućnosti, istaknuo je Giraldo u razgovoru za USA Today. “Ovo će istraživanje potrajati nekoliko godina kako bi se dokazao koncept tehnologije. Ako bude uspješno, bit će potrebno više studija i još nekoliko godina kako bi se povrće koristilo kao tvornica cjepiva”, poručio je Giraldo.

Gates ne posjeduje većinu poljoprivrednih zemljišta u SAD-u

“Ovaj eksperiment mogao bi da dovede do nove paradigme vakcine u kojoj velika farma (eng. Big Pharma) ima potpunu kontrolu nad hranom. Može li to biti razlog zašto Bill Gates, veliki investitor i u genetski modifikovane useve i u vakcine kupuje poljoprivredno zemljište širom SAD? Tokom pandemije i pod radarom medija Gates je postao vlasnik većine poljoprivrednih površina u SAD”, navodi se dalje u videu.

Da je Bill Gates postao vlasnik većine poljoprivrednih zemljišta u SAD-u je dezinformacija koja se počela širiti još u svibnju 2022, a o kojoj je pisalo više svjetskih fact-checkera, među njima i Associated Press, Reuters i Snopes. Gates ne posjeduje većinu poljoprivrednih zemljišta u SAD-u.

Objave na društvenim mrežama tada su sugerirale da Gates u svom vlasništvu ima 80 posto poljoprivrednih površina u SAD-u i da nastoji kupiti sve poljoprivredne površine. Takve su tvrdnje daleko od istine.

Činjenica jest da Gates posjeduje puno poljoprivrednog zemljišta, zapravo posjeduje više zemljišta od ijedne druge osobe u SAD-u. Prema članku iz Land Reporta, časopisa o vlasništvu nad zemljištem iz 2021, Gates posjeduje približno 242.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Iako je ovo svakako velika površina, ona predstavlja manje od 1% ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Državama.

Prema izvješću Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država i Nacionalne službe za poljoprivrednu statistiku iz 2021, u Sjedinjenim Državama postoji 895 300 000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Gatesovih 242.000 hektara stoga čini oko 0,03% ukupne poljoprivredne površine u SAD-u.

Zašto Gates posjeduje toliko puno poljoprivrednih zemljišta?

Iako viralne teorije zavjere pokušavaju insinuirati da Gates kupuje poljoprivredna zemljišta kako bi izgladnjivao Amerikance iz nepoznatih razloga, za to postoji jednostavnije objašnjenje: Gates zarađuje od tih zemljišta.

Gates je počeo kupovati poljoprivredno zemljište oko 2013. preko svoje investicijske grupe, Cascade Investments. Agfundernews.com, internetski portal o poljoprivrednim ulaganjima, izvijestio je 2021. da su Gatesova ulaganja bila dio šireg trenda koji je započeo nakon financijske krize 2008, jer su ulagači tražili pouzdan povrat ulaganja.

Dok su mnogi također nagađali da je Gatesova kupnja zemljišta na neki način povezana s njegovim naporima da obuzda klimatske promjene, Gates je rekao da to dvoje nije povezano.

“Moja investicijska grupa odlučila je to učiniti. Nije povezano s klimom. Važan je sektor poljoprivrede. S produktivnijim sjemenjem možemo izbjeći krčenje šuma i pomoći Africi da se nosi s klimatskim poteškoćama s kojima se već suočava. Nejasno je koliko biogoriva mogu biti jeftina, ali ako su jeftina, mogu riješiti emisije iz zrakoplova i kamiona”, rekao je Gates.

Treba napomenuti da je Bill Gates bio predmet mnogih dezinformacija, o kojima je Faktograf pisao u više navrata. Tako se pisalo da Bill Gates i Jeff Bezos razvijaju uređaj za kontrolu ljudskih umova, da Gates u Kolumbiji proizvodi genetski modificirane komarce, da nas pokušava ubiti koktelom cjepiva, chemtrailsa i GMO-a, da je videoigrom iz 1999. najavio omikron soj koronavirusa itd.

Znanstvenice sa Sveučilišta u Ottawi napravile značajan iskorak u istraživanju jestivih cjepiva

“Ovo nije jedini eksperiment sa jestivom vakcinom koji je trenutno u toku. Naučnici sa Univerziteta u Otavi više od godinu dana rade na jestivoj vakcini protiv koronavirusa. Bolnica u Otavi već testira prvi prototip. Ova jestiva vakcina eksprimira prve antigene unutar biljaka zelene salate i spanaća. Njihov cilj je da isporuče spike proteine ljudskom telu, bez promene sinteze proteina u ljudskim ćelijama. Ako ovaj istraživački pokušaj može da izvrši isporuku spike proteina u hrani, trenutne vakcine bi mogle biti ukinute u korist nove ‘vakcinacije zasnovane na hrani’. Oni će se vakcinisati, a da to i ne znaju”, ističe se dalje u videu.

Potvrdu da znanstvenice sa Sveučilišta u Ottawi zaista rade na istraživanju jestivih cjepiva, odnosno cjepiva u hrani, moguće je pronaći na stranicama Sveučilišta.

Profesorica Odsjeka za biologiju Allyson MacLean i istraživačica Monique Power postigle su prve korake prema jestivom cjepivu koristeći zelenu salatu. Uz pomoć napredne tehnike poznate kao prolazna transformacija posredovana agrobakterijom, istraživački tim koristio je određenu vrstu bakterija za prijenos gena iz bakterija u biljke. Konkretno, tim se usredotočio na prijenos genske sekvence koja odgovara SARS-CoV-2 spike proteinu.

Tehnika je već bila optimizirana s nejestivim biljkama kao što je Nicotiana benthamiana (bliski rođak biljke duhana). Prije nego što je postigla uspjeh sa zelenom salatom, Power je testirala niz jestivih biljaka. Željena ekspresija virusnog proteina konačno je uočena u zelenoj salati, koja je odabrana kao najuspješniji kandidat za jestivo cjepivo, navodi se na stranicama Sveučilišta Ottawa.

Dalje navode da bi otkriće moglo potencijalno promijeniti način na koji svijet gleda na cjepiva i način na koji se ona mogu isporučiti. Kao prednosti ističu da bi dostava bila mnogo lakša od injektibilnih cjepiva, da bi to omogućilo kombiniranje injektibilnih i jestivih cjepiva za sveobuhvatniji imunološki odgovor i zaštitu od Covida-19 i drugih virusnih pandemija u budućnosti. Prednosti ove metode su i niski troškovi proizvodnje, budući da nema potrebe za hladnim lancem za distribuciju, kao i izbjegavanje upotrebe igala. Uklanjanje potrebe za hladnim lancem uvelike bi olakšalo davanje cjepiva u ruralnim područjima i ubrzalo napore cijepljenja u zemljama u razvoju diljem svijeta.

Najavljuju da će sljedeći korak biti studije na životinjama kako bi se odredila učinkovita doza. Rezultati ovog istraživanja imaju snažan potencijal da nas odvedu korak bliže tome da jestiva cjepiva postanu dostupna javnosti, navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama Sveučilišta.

Iz priopćenja Sveučilišta u Ottawi, kao i onog u Kaliforniji, jasno je da su potrebne još mnoge studije i istraživanja, kao i odobrenja regulatora, kako bi cjepiva u povrću postala realnost, odnosno da bi bila dostupna ljudima za konzumaciju ili tvrtkama za njihovu prodaju.

Daleko smo još od jestivih cjepiva dostupnih masama

Zaključno, činjenica je da se u SAD-u i Kanadi provode istraživanje kako bi se jestive biljke mogle pretvoriti u “tvornice cjepiva”, ali objavi nedostaje kontekst. Treba naglasiti da su ta istraživanja u početnoj fazi te da je potrebno najmanje još par godina kako bi se usavršila takva tehnologija. Nakon usavršavanja tehnologije bilo bi potrebno provesti dodatne studije i tek bi se onda to doista moglo naći u ljudskoj upotrebi. Također, biljke se ne modificiraju samo za cjepiva protiv novog koronavirusa, već za sva druga cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji.

Isto tako, netočna je informacija da je Bill Gates vlasnik većine poljoprivrednih zemljišta u SAD-u. Prema dostupnim informacijama, Gates je vlasnik svega 0,03 posto poljoprivrednih zemljišta u SAD-u. Također, nejasno je i na temelju čega se u snimci navodi da bi uspješno implementiranje cjepiva u biljke rezultiralo time da bi “velike farmaceutske preuzele potpunu kontrolu nad hranom”.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.