Razotkriveno

Nema dokaza da je Hillary Clinton rekla da treba zabraniti gotovinu

Na temelju izjave za koju se ne može utvrditi je li ikada izrečena, korisnik Facebooka traži da se gotovina uvrsti u hrvatski Ustav.
Foto: Hina/ Damir SENČAR / mm

Privatni korisnik na Facebooku podijelio je screenshot naslova članka (arhivirano ovdje) na kojem stoji: “Hillary Clinton: ‘Vrijeme je da se zabrani gotovina kako bismo se borili protiv klimatske promjene'”.

Uz fotografiju objavljen je status u kojem se, na temelju te nikad izrečene izjave bivše američke države tajnice, razvija teorija da nam netko “želi oduzeti mogućnost plaćanja gotovinom”, navode mogući negativni efekti takve odluke i traži da “plaćanje gotovinom po hitnom postupku uđe u hrvatski Ustav”.

 

Screenshot/Facebook

Objava datira od 13. veljače, a od tada je prikupila 22 dijeljenja, 22 komentara i 70 ostalih reakcija.

Nema dokaza koji bi poduprli takve tvrdnje

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton, međutim, nikad nije izrekla tu izjavu te ne postoje nikakvi javno objavljeni dokazi koji bi poduprli tu tvrdnju.

Ovom temom bavio se američki fektčekerski portal Lead Stories koji detaljnom pretragom svih javno dostupnih podataka nije pronašao niti jedan dokaz da je Hillary Clinton ikad rekla da bi gotovinu trebalo ukinuti u svrhu borbe protiv klimatskih promjena. Google pretraga ključnih riječi iz tvrdnje nije pokazala niti jedan vjerodostojan izvor koji bi potkrijepio tvrdnju.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Pretraživanje dviju fraza “gotovina” i “klimatske promjene” u bazama Zaklade Clinton (eng. Clinton Foundation) i Ureda Hillary Clinton (eng. Office of Hillary Clinton) također nije dalo rezultate koji bi sličili toj tvrdnji. Arhiva materijala Ministarstva vanjskih poslova iz vremena kada je Clinton bila američka državna tajnica ne pokazuje nikakve rezultate pretraživanja za fraza “Hillary Clinton”, “gotovina” i “klimatske promjene”.

Iako nije moguće pronaći cijeli govor bivše državne tajnice Clinton u Gujaratu u Indiji koji je održala 6. veljače, nijedan kredibilni medij nije izvještavao da je rekla da želi zabranu gotovine. Umjesto toga, najavila je da će Globalna inicijativa Clinton surađivati ​​sa Zakladom američkih Indijanaca, Udrugom samozaposlenih žena i drugim organizacijama na osnivanju Globalnog fonda za otpornost na klimu za žene vrijednog 50 milijuna dolara.

Zaključno, ne postoje nikakvi dokazi iz kredibilnih medijskih izvora da je bivša američka državna tajnica Hillary Clinton ikad rekla da treba zabraniti gotovinu u svrhu borbe protiv klimatskih promjena. Vijest je proširio portal NewsPunch, koji je originalno krenuo kao NewsWire i jedan je od najvećih širitelja dezinformacija na internetu, stoga je svaku njihovu objavu potrebno uzeti s dozom opreza.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.