Razotkriveno

Zelenski je rekao da će Amerikanci u rat ako Rusija napadne NATO članice

Ukrajinski predsjednik je tri minute odgovarao na pitanje novinara. No, u objavama je stavljena samo jedna rečenica, odnosno 19 sekundi.
Foto: Hina/EPA/SERGEY DOLZHENKO

Na Facebook profilima dijeli se isječak odgovora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dugačak 19 sekundi iz kojeg se može izvući zaključak da je rekao da će SAD morati poslati svoje građane u rat u Ukrajini.

“SAD će morati poslati svoje sinove i kćeri, na isti način kao što mi šaljemo naše sinove i kćeri u rat, i oni će se morati boriti. Zato što je to priroda o kojoj govorimo i oni će umirati. Bože sačuvaj, to su strašne stvari”, stoji u titlovima na hrvatskom u isječku koji je 1. ožujka objavljen na Facebook profilu Živčana žirafa (arhivirano ovdje).

Konferencija za medije povodom godišnjice potpune invazije Rusije na Ukrajinu

No, to je samo jedna rečenica u trajanju od 19 sekundi izvučena iz konteksta cijelog odgovora Zelenskog koji je trajao oko 3 minute. Ukrajinski predsjednik ju je izrekao na konferenciji za medije povodom prve godišnjice potpune ruske invazije na Ukrajinu. Snimku cijele konferencije za medije održane 24. veljače 2023. godine u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu, koja je trajala više od 2 sata, možete pogledati OVDJE.

Oko sat i 37 minuta nakon početka konferencije pitanje ukrajinskom predsjedniku postavio je novinar američkog ABC-ja. Njega je zanimalo što Zelenski poručuje sve većem broju građana SAD-a koji smatraju da ta država daje previše pomoći Ukrajini.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Zelenski se u odgovoru prvo zahvalio američkoj vlasti, političarima, medijima, ali i građanima koji podržavaju nastavak slanja pomoći Ukrajini. Onima, pak, koji smatraju da SAD ne bi više trebale slati pomoć Ukrajini, poručio je da svojim stavom riskiraju da SAD izgube lidersku ulogu u NATO-u i u svijetu i da izgube naklonost Ukrajine, države s 40 milijuna stanovnika i milijunima djece.

“Sretan sam što imamo potporu obje stranke u SAD-u, ali s vremena na vrijeme čujemo te poruke koje su opasne”, kazao je Zelenski te upitao tko to želi 3. svjetski rat. “SAD se nikada neće odreći države članice NATO-a. A dogodi li se da Ukrajina izgubi, zbog nekih stavova da joj treba smanjiti potporu, Rusija će ući u baltičke države članice NATO-a”, kazao je Zelenski.

Amerikanci će u rat, ako Rusija napadne članice NATO-a

Tek nakon tog objašnjenja o potencijalnom napadu Rusije na baltičke članice NATO-a, Zelenski je izrekao rečenicu koja je podijeljena na mnogim profilima na Facebooku.

“Tada će SAD morati poslati svoje sinove i kćeri, na potpuno jednak način kao što mi šaljemo svoje sinove i kćeri, u rat. I oni će morati ratovati, jer je to NATO. I oni će ginuti. Ne daj Bože da se to dogodi jer je to velika tuga. SAD-u želim samo mir i nastavak podrške Ukrajini”, zaključio je odgovor Zelenski.

Iz cijelog odgovora jasno je da je Zelenski iznio predviđanje hipotetske situacije u kojoj Ukrajina gubi rat, a Rusija potom vojno napada baltičke države članice NATO-a. U tom bi se scenariju aktivirao članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora koji kaže da će se napad na jednu članicu NATO-a smatrati napadom na sve njih, a tada sve države šalju, ako je potrebno i vojnu, pomoć napadnutim članicama.

U tom hipotetskom scenariju vrlo je izgledno da bi i SAD ušao u rat s Rusijom, odnosno poslao vojsku u obranu država članice NATO-a te bi i njihovi vojnici sudjelovali u borbama, kao što je to “prorekao” Zelenski u svom odgovoru.

Zaključno, izvlačenje samo jedne rečenice iz odgovora Volodimira Zelenskog u kojem kaže da će Amerikanci ginuti u ratu, može dovesti do krive interpretacije njegovih riječi, ako se ne napiše kontekst, odnosno da je Zelenski govorio o hipotetskoj situaciji u kojoj Rusija, nakon Ukrajine, napada i baltičke države NATO-a nakon čega bi se aktivirala kolektivna obrana cijelog saveza.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.