Pod povećalom

Nakon Faktografovog teksta, vlasnik pogona Žuvela premješta radnike iz industrijske zone

Više od polovice radnika preseljeno je u apartmane u Benkovcu i okolici, dok dio čeka da im apartmani budu spremni.
Foto: Melita Vrsaljko

Nakon što je Faktograf početkom veljače objavio priču o ilegalnom kontejnerskom naselju stranih radnika u Poslovno-industrijskoj zoni Šopot pored Benkovca, tvrtka Žuvela d.o.o koja ih zapošljava započela je njihovo premještanje.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako nam je u telefonskom razgovoru potvrdio vlasnik pogona za preradu ribe Joško Žuvela, više od polovice od 78 radnika preseljeno je u apartmane u Benkovcu i okolici, dok još jedan dio čeka premještaj budući da apartmani za njih još nisu spremni.

U njegove tvrdnje smo se uvjerili i sami posjetivši Poslovno-industrijsku zonu Šopot.

Naime, više od polovice mobilnih kućica bilo je prazno. Kako nam je rekao Žuvela, kontejneri se idući tjedan miču sa sporne lokacije.

Život u industrijskoj zoni

Podsjetimo, u 25 mobilnih kućica koje se nalaze blizu odlagališta otpada i energane, osim zaposlenih radnika, smještena su i djeca koja su se rodila za vrijeme njihova rada i boravka u Hrvatskoj.

Kada smo poslali upit Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike vezano za ovaj slučaj, odgovorili su nam da Zakon o radu ne propisuje obvezu poslodavca da preuzme brigu o smještaju radnika, no ako on to učini, mora voditi računa o zaštiti života, zdravlja i ćudoređa te vjeroispovijesti radnika.

Iako je otac vlasnika tvornice Josip Žuvela naknadno za Novu TV izjavio da na vlastitom zemljištu može staviti što god hoće, njegov je sin ipak obećao kako radnike ubrzo planira premjestiti.

“Zeleno svjetlo” lokalne vlasti

Iz Grada Benkovca odgovorili su nam kako je komunalno redarstvo u više navrata zbog postavljenih montažnih kućica izdavalo upozorenja i naloge sukladno svojim ovlastima, no da su one postale “ustavom zajamčeno pravo na dom”. Tvrdili su kako se u međuvremenu promijenilo vlasništvo zemljišta na kojem su postavljene montažne kućice, te se sa novim vlasnikom dogovorilo njihovo uklanjanje u što je moguće kraćem roku.

Naime, iz njihovog prvog odgovora dalo se zaključiti kako je za postavljanje mobilnih kućica odgovoran prijašnji vlasnik terena.

Međutim, mještani Šopota s kojima smo razgovarali potvrdili su nam kako je naselje postavila tvrtka Žuvela upravo u prvom dijelu 2022. godine. Tvrtka se, naime, na navedeni teren upisala tek u rujnu protekle godine nakon što su kućice postavljene, iako je kupoprodajni ugovor s prijašnjim vlasnikom potpisala još u 2021. godini.

Na naš dodatni upit odgovorili su nam da su pokušali stupiti u kontakt s prijašnjim vlasnikom terena, a na pitanje znaju li uopće kada su postavljene kućice, iz Grada Benkovca nismo dobili odgovor.

Gradonačelnik Tomislav Bulić kasnije je u izjavi za Novu TV također priznao kako su u Gradu Benkovcu znali za ilegalno naselje, ali da unatoč tome nisu obavijestili državne institucije.

EU sredstva

Kako se može naći na stranicama tvrtke, Žuvela d.o.o obiteljska je tvrtka s Hvara koja je osnovana 1992. godine, a osnovna joj je djelatnost otkup i prodaja svježe bijele ribe. Unazad 15 godina, Žuvele su se proširile na Bosnu i Hercegovinu gdje u Stocu imaju pogon za preradu i proizvodnju plave ribe.

Krajem protekle godine bosansko-hercegovački mediji izvještavali su o ekološkoj katastrofi zbog nepročišćenih otpadnih voda koje su se iz Žuvelinog pogona slijevale u kanjon rijeke Radimlje. Mještani tog kraja u više su navrata upozoravali na problem čiji je rezultat, osim zagađenja okoliša, i nesnosan smrad (1, 2, 3).

Pogon u Šopotu u rad je pušten 2018. godine, a njegovu je izgradnju i opremanje sufinancirala Europska unija s 5,6 milijuna kuna iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.