Razotkriveno

Snimka ne prikazuje “kišu crva” u Kini. Vjerojatno se radi o resama topole na automobilima

Kineski mediji na društvenoj mreži Douyin pronašli su objavu iz 1. ožujka s opisom: "Cvijeće topole je posvuda po krovu automobila".
Foto: Pixabay

Društvenom mrežom Facebook šire se objave i videi o tome kako u Kini padaju “kišni crvi”. Tako u jednom postu (arhiviran ovdje) stoji opis “Kišni crvi u Kini”. Video koji prati post prikazuje automobile prekrivene nečim što nalikuje na crve. Isti video dijelili su brojni drugi korisnici društvene mreže Facebook.

Niže donosimo snimku zaslona posta privatne korisnice Facebooka.

 

Izvor: Screenshot Facebook

O ovoj temi već su pisali kolege s fact-checkerskih portala Fake News Tragač, Istinomer i Reutersa.

Kako navodi Istinomer, iako se u nekim objavama tvrdilo da je video nastao u Pekingu, prva tri znaka na tri vidljive registracijske tablice na automobilima označavaju pokrajinu Liaoning na sjeveroistoku Kine.

Kineski medij pisao o cvijeću topole

Fake News Tragač prenosi da su kineski mediji (1, 2, 3) na društvenoj mreži Douyin (TikTok za kinesko tržište) pronašli objavu iz 1. ožujka  s opisom: „Cvijeće topole je posvuda po krovu automobila. Iz daljine izgleda kao insekti od kojih utrne skalp”.

Kako navode naši kolege s Istinomera, vrlo vjerojatno se radi o resama kineske bijele topole (Populus tomentosa), koje cvijeta u ovo doba godine. Topola je također vrlo rasprostranjena u ovoj, ali i drugim kineskim pokrajinama.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Bijela topola je rasprostranjena u pokrajinama Liaoning, Hebei, Shaanxi , Gansu, Jiangsu, Anhui, Zhejiang, Henan, kao i pojedinim toplijim i vlažnijim dijelovima Kine, poput Guangdonga i Hainana, Yunnana i Tibeta.

Topola može imati tisuću resa po stablu, botanistica i biljna genetičarka na Sveučilištu u Kaliforniji Claire Thomas Federici je kazala putem emaila za Reuters.

“Rese topole nalikuju gusjenicama”

Rese topole “nalikuju gusjenicama i tako se često i opisuju, kao vijugave strukture nalik crvima”, kazala je Federici. “Stoga možete vidjeti kako laik može rese topole opisati kao crve”, dodala je.

Stručnjaci kažu da je bez točnog uzorka teško potvrditi o kakvim bi se točno crvima radilo. Međutim, vlaknasti otpad koji se može vidjeti na fotografijama koje se dijele društvenim mrežama vrlo vjerojatno nisu crvi, već “rese nekih vrsta” stabala u Kini, kazao je za Reuters putem emaila Lewis J. Feldman, profesor biologije bilja na Sveučilištu Kalifornija.

Genetičarka pri Sveučilištu Kalifornija, Riverside Julia Bailey-Serres je također za Reuters putem emaila kazala “da je vjerojatnost velika da se radi o resama topole”.

Kina je bogata raznim vrstama stabala iz obitelji topola, posebno na sjeveru države, sudeći prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO) (ovdje, ovdje).

Entomolog na Ključnom pokrajinskom laboratoriju za biologiju i kontrolu bolesti bilja i nametnika je za Reuters kazao da u pokrajini Liaoning “ima previše topola” te da on smatra da video (oko kojeg ga je Reuters kontaktirao) prikazuje rese topola.

Huang je kazao i to da se u trenutku u kojem se video počeo širiti društvenim mrežama na sjeveru Kine zbog niskih temperatura nije moglo naći puno živih organizama, kao i to da obično “nije moguće da crvi ili neki drugi živi organizmi poput kiše padaju s neba”.

Zaključno, u postovima koji se dijele društvenim mrežama insinuira se da se radi o “kiši crva”. No, najvjerojatnije se radi o resama topola.

Međutim, potrebno je napomenuti i da ne bi bilo nemoguće kako pišu naše kolege s Istinomera, da uistinu dođe do fenomena poznatog i kao “kiša crva”, iako je to jako rijetko. Specifični vremenski uvjeti, poput jakih vjetrova i oluja, mogu podići gliste visoko u atmosferu i tako ih prenijeti na velike udaljenosti — prije nego što ponovo padnu na zemlju zajedno s kišom.

Sličan događaj dogodio se prošlog prosinca u američkoj saveznoj državi Florida kada su, uslijed izuzetno niskih temperatura, smrznute iguane padale s drveća na zemlju, ostavljajući dojam da su pale s neba.

 

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.