Razotkriveno

Fotografija koju su objavili Nova TV i RTL nije dokaz da Putin koristi dvojnike

Nova runda špekulacija oko toga koristi li Vladimir Putin dvojnike u javnom nastupu je inspirirana starom fotografijom za koju se netočno tvrdi da je snimljena ove godine.
Foto: Hina/EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK

Dvije hrvatske televizije s nacionalnom koncesijom, RTL i Nova TV, u svojim programima objavili su fotografiju ruskog predsjednika Vladimira Putina za koju se netočno navodi da je snimljena u veljači ove godine, dok je točno da je nastala 2020., odnosno prije tri godine.

U prilogu RTL televizije emitiranom 21. ožujka, a koji je na RTL-ovom portalu Danas.hr objavljen istoga dana (arhivirano ovdje) objavljena je fotografija ruskog predsjednika Vladimira Putina za koju se netočno navodi da je snimljena 21. veljače ove godine. Danas.hr isti prilog objavio je 21. ožujka i na svojem Facebooku profilu (arhivirano ovdje). Od objave na Facebooku imala je 252 dijeljenja, više od 1,4 tisuće komentara i više od 3,2 tisuće ostalih reakcija.

Članak s istim prilogom (arhivirano ovdje) RTL-a objavio je i drugi portal u vlasništvu RTL-a, Net.hr, 21. ožujka i podijelio ga je na svojem Facebook profilu (arhivirano ovdje), a prikupio je jedno dijeljenje, 27 komentara i 14 ostalih reakcija.

Izvor fotografije je ukrajinski dužnosnik Geraščenko

RTL-ov portal Danas.hr dan ranije, 20. ožujka, objavio je tekst naslovljen “Putinovo pojavljivanje u Mariupolju diglo uzbunu, poslao je dvojnika? ‘Izgleda kao baka'” (arhivirano ovdje), u kojem su naveli da je “kijevski dužnosnik Anton Geraščenko analizirao TV snimke Vladimira Putina koji se sastao sa stanovnicima rekonstruirane stambene zgrade u Mariupolu i zapitao se je li riječ o dvojniku jer je imao drugačiju bradu”, pozivajući se na članak britanskog tabloida Daily Stara.

Iako link u članku vodi na vijest tog medija (arhivirano ovdje), u članku Danas.hr-a netočno navode da prenose navode drugog britanskog tabloida Mirrora. Portal Danas.hr u članku nije prenio fotografiju Putina s netočnim datumom nastanka, ali su u tekstu napisali da prva Geraščenkova fotografija prikazuje “Putina prije mjesec dana u obraćanju Saveznoj skupštini u Moskvi”, druga je “Putinov najavljeni posjet pomorskoj luci Sevastopolj na Krimu 18. ožujka”, a “treća je dio snimke koja prikazuje diktatora u ratom zahvaćenom Mariupolju”.

S druge strane, u članku Daily Stara, koji je Danas.hr linkao, piše da je prva fotografija Putina snimljena tijekom njegova obraćanja Federalnoj skupštini prije godinu dana. Na Twitter profilu Antona Geraščenka, savjetnika ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova, pronašli smo izvorni status (arhivirano ovdje) sa spornim fotografijama u kojem se on pita: “Što mislite koji je pravi?”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Dvije nepotvrđene špekulacije – dvojnici i teška Putinova bolest

Iz toga statusa, objavljenog 20. ožujka, počela je “nova runda” špekulacija mnogih svjetskih i domaćih medija o tome ima li ruski predsjednik Vladimir Putin dvojnike. O toj temi napisan je jako veliki broj tekstova, ali nikada nije objavljen dokaz da je to zaista tako. Iako je moguće da Putin doista koristi dvojnike, temeljem dostupnih informacija to se ne može nedvojbeno utvrditi. U najnovijoj rundi špekulacija, na sumnju da Putin ima dvojnike ukazivalo se zbog, navodno, različite brade na tri fotografije.

Druga učestala, a također nepotvrđena špekulacija koja se pojavljuje u medijima od početka ruske agresije na Ukrajinu je da je ruski predsjednik Putin teško bolestan. I ta teza “dokazuje” se različitim snimkama ruskog predsjednika koje pokazuju navodno čudno ponašanje, no niti ona nikada nije potkrijepljena bilo kakvim konkretnijim dokazima. Čest izvor takvih tvrdnji su upravo britanski tabloidi.

Prva Putinova fotografija je iz veljače 2020. godine

U Geraščekovom statusu na Twitteru od 20. ožujka navodi se da prva fotografija prikazuje Putina 21. veljače 2023. godine u Moskvi. No, Reutersov tim za provjeravanje činjenica u svom je članku 23. ožujka razotkrio da se radi o tri godine staroj fotografiji.

U veljači 2020. godine snimio ju je fotograf ruske novinske agencije TASS Mikhail Mettsel (arhivirano ovdje), a koristio ju je i britanski BBC u vijesti objavljenoj istog mjeseca (arhivirano ovdje).

Prema analizi Reutersa, druga i treća fotografija su snimke iz videa snimljenog tijekom Putinova posjeta Mariupolju 19. ožujka. Na obje se vidi da nosi istu jaknu, a na snimkama CNN-a i Reutersa mogu se vidjeti kadrovi Putina slični onima s fotografija iz statusa. Zaključak Reutersove analize je da su za fotografije u statusu napisani netočni datumi i lokacije.

Fotografija s pogrešnim datumom objavljena i u Dnevniku Nove TV

Ta fotografija iz Geraščekovog statusa objavljena je i 26. ožujka u Dnevniku Nove TV. Fotografija je emitirana u “Pregledu tjedna” (oko 01:01:45) uz komentar “da svijet još nije siguran ima li Vladimir Putin dvojnike” jer “mnogi sumnjaju da je lice ruskog predsjednika – tuđe”.

Dnevnik.hr, portal Nove TV, još je 20. ožujka objavio članak naslovljen “Putin je za posjet Mariupolju koristio dvojnika? ‘Po jednom se detalju to najbolje vidi'” (arhivirano ovdje), u koji su stavili i Geraščenkov status s krivim datumom, ali i ogradom da “iako sve zvuči poprilično suludo, nije zapravo tajna da javne osobe ponekad koriste zamjenike za određene nastupe”. U tekstu Dnevnika.hr ne navode se datumi kada su snimljene Putinove fotografije, nego je samo u članak umetnut taj status na Twitteru Antona Geraščenka.

Iako su se i RTL i Nova TV u svojim prilozima “ogradili” od toga da nedvojbeno tvrde da Putin ima dvojnike, činjenica je da priče koje su objavili počivaju na netočnom navodu o datumu korištene fotografije; za nju je, naime, dokazano da nije snimljena 21. veljače ove godine, već je nastala 2020. Zbog fotografije s pogrešno navedenim datumom nastanka, te objave ocjenjujemo djelomično netočnima.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.