Razotkriveno

Fotografija uhićenja Vladimira Putina proizvod je umjetne inteligencije

Osnivač Bellingcata korištenjem AI programa Midjourney kreirao je set fotografija ruskog predsjednika u narančastom zatvorskom kombinezonu.
Foto: Hina/EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljena je fotografija (arhivirano ovdje) navodnog uhićenja ruskog predsjednika Vladimira Putina na kojoj je Putin u narančastom kombinezonu okružen policajcima uz koju stoji opis: “Uhapšen PUTIN VLADIMIR!!”.

Screenshot/Facebook

Fotografija je objavljena 18. ožujka, a prikupila je 10 komentara i 5 ostalih reakcija.

Fotografija kreirana pomoću AI alata Midjourney

Ruski predsjednik Vladimir Putin, međutim, ne nalazi se na ovoj fotografiji. Riječ je o fotomontaži. Serija fotografija uhićenja Putina kreiranih umjetnom inteligencijom krenula se širiti društvenim mrežama nakon što je Međunarodni kazneni sud u Haagu objavio nalog za njegovo uhićenje, a pod optužbom da je umiješan u nezakonitu deportaciju ukrajinske djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

Osnivač Bellingcata Eliot Higgins korištenjem AI programa Midjourney kreirao je jedan takav set fotografija ruskog predsjednika u narančastom zatvorskom kombinezonu, o čemu je pisao na Twitteru.

O lažnim fotografijama Putina kreiranih umjetnom inteligencijom pisao je i portal Istinomer. Fektčekerski portal na engleskom jeziku Politifact također je pisao o brojnim lažnim fotografijama uhićenja Vladimira Putina. Kako navode, puno je razloga koji navode na zaključak da su fotografije uhićenja lažne.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Međunarodni kazneni sud nema tijelo koje bi samostalno izvršilo uhićenje Putina

Putinovo uhićenje detaljno bi pratili svi relevantni svjetski mediji, a nigdje nije bilo vijesti da se to dogodilo. Također, prema internetskoj stranici ruske vlade, Putin nastavlja uobičajeno raditi.

Međunarodni kazneni sud osnovan je 2002. godine za istraživanje ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti, a njime se upravlja sukladno ugovoru Ujedinjenih naroda iz 1998. poznatom kao Rimski statut. Sjedište mu je u Haagu, gradu u Nizozemskoj.

Međunarodni kazneni sud nema svoje vlastite policijske snage ili tijelo za provedbu zakona koje bi samostalno izvršilo uhićenje i oslanja se na suradnju država članica, koje ne uključuju Rusiju. Jedini način na koji bi mogli dovesti Putina pred sud jest da se sam preda, da ga druga država uhiti unutar svojih granica ili da Putina svrgnu u Rusiji i novi ga lideri predaju sudu.

Jedino Putinovo putovanje u inozemstvo otkad je izdana tjeralica bilo je 19. ožujka, kada je posjetio Mariupolj, ukrajinski grad koji je Rusija nezakonito anektirala u rujnu prošle godine.

Također, Putin na svakoj objavljenoj fotografiji nosi drugačiju odjeću. “Policajci” koji uhićuju Putina i odvode ga s lisicama na rukama također nose različite uniforme na svakoj fotografiji. Na jednoj od njih Putin nosi narančasti kombinezon, a dijeli ćeliju s još dvojicom muškaraca koji ne nose zatvorsku odjeću.

Zaključno, fotografije koje prikazuju uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina su lažne. Konkretnu fotografiju u objavi kreirao je koristeći umjetnu inteligenciju osnivač Bellingcata Eliot Higgins, a da se uhićenje uistinu dogodilo, o tome bi pisali brojni svjetski mediji. Stoga ovu objavu ocjenjujemo netočnom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.