Razotkriveno

Na viralnoj fotografiji sve kovanice nisu iz srednjovjekovne Bosne

Među kovanicama su dvije iz vremena kralja Louisa XI te tri pečata iz vremena Lazara Brankovića, bana Pavla Šubića i kneza Andrije.
Ilustracija: Pixabay

Korisnici društvenih mreža dijele fotografiju koja prikazuje 14 kovanica, odnosno pečata, koji – kako se u objavama tvrdi – prikazuju kovanice srednjovjekovne Bosne te navode da je riječ o rijetkom numizmatičkom blagu. (arhivirano ovdje, ovdje, ovdje i ovdje).

Na fotografiji se, međutim, ne nalaze samo kovanice, niti su među kovanicama sve koje su se proizvodile u srednjovjekovnoj Bosni.

Između ostalog, tamo se nalaze dvije zlatne iz vremena vladavine francuskog kralja Louisa XI te tri pečata. Prvi pečat – na fotografiji prvi u drugom redu – iz vremena je despota Lazara Brankovića, dok je prvi pečat u trećem redu iz vremena bana Pavla Šubića. Treći pečat – na fotografiji se nalazi u četvrtom redu – iz vremena je humskog kneza Andrije.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Na netočnu interpretaciju fotografije koja prikazuje kovanice i pečate ukazao je profesor povijesti na Sveučilištu u Sarajevu Emir O. Filipović, koji je specijaliziran za bosansko srednjovjekovlje, a doktorirao je na temu “Bosansko kraljevstvo i Osmansko carstvo (1386–1463)”. Također, na društvenim mrežama on je ukazao o čemu se na predmetnoj fotografiji radi, odnosno istaknuo da ovo nije prvi put da se ista fotografija s istog profila na društvenim mrežama dijeli s netočnim opisom.

“Ne znam stvarno koja je svrha takvih objava koje nemaju uporište u stvarnosti i koje dodatno zbunjuju ionako neupućene ljubitelje bosanske prošlosti. Na sličnu stvar sam ukazivao i 2019. godine kada je isti nalog zamijenio pečate novcima. Tada je objava izbrisana bez objašnjenja”, napisao je Filipović. (arhivirano ovdje)

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.