Razotkriveno

Njemačka nije od 2024. zabranila prodaju drva za ogrjev građanima

Prijedlog je da se od 2024. u nove zgrade ne ugrađuje grijanje na drva, a krajnji rok za prestanak korištenja fosilnih goriva je 2045.
Foto: Roberto Bellasio/Pixabay

Portal Provjeri.hr, za koji je Faktograf više puta utvrdio da širi dezinformacije, tvrdi kako je Njemačka službeno zabranila prodaju drva običnim građanima. Dio je to, kako navode, radikalne inicijative Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) za spas planete.

Prema pisanju tog medija, zabrana drva dolazi kao dio plana pod vodstvom WEF-a koji građanima uskraćuje mogućnost izbora, udobnosti i mobilnosti, a podudara se s planom Njemačke da iduće godine potpuno ukine naftne i plinske sustave.

Međutim, već u nastavku autor teksta demantira informaciju iz naslova, a to je Njemačka zabranjuje prodaju drva običnim građanima.

“Prema izvješću Blackout Newsa, “Od 2024. više neće biti dopušteno grijati nove zgrade na drvo. Ako se postojeći sustav mora naknadno opremiti ili zamijeniti, potrebno je ugraditi međuspremnik, filtre za finu prašinu i alternativni izvor topline kao što je solarni toplinski sustav ili fotonapon. To predviđa federalni nacrt nove verzije Zakona o energiji u zgradarstvu. Bit će samo nekoliko iznimaka”, stoji u tekstu.

Istu vijest 21. svibnja objavio je i portal Epoha, također adresa s koje se učestalo šire dezinformacije.

Krajnji rok za prestanak korištenja fosilnih goriva u grijanju je prosinac 2044. godine

Njemačka savezna Vlada u travnju ove godine usvojila je drugi amandman na Zakon o energetici zgrada kojeg je izradilo Federalno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime zajedno s Federalnim ministarstvom stanovanja, urbanizma i graditeljstva.

Amandmanom se zakonski uređuje prelazak na obnovljive izvore energije za grijanje i toplu vodu s ciljem dekarbonizacije sektora grijanja.

“Od 2024. godine obnovljiva energija mora se dosljedno koristiti pri ugradnji novih sustava grijanja. Konkretno to znači da bi od 1. siječnja 2024. svaki novougrađeni sustav grijanja trebao biti najmanje 65 posto napajan obnovljivom energijom”, stoji na stranicama njemačke vlade.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Međutim, to ne znači da država zabranjuje drva za grijanje, kako se navodi u naslovu teksta objavljenog na stranici Provjeri.hr. Amandman se ne odnosi na postojeće sustave grijanja jer je krajnji rok za prestanak korištenja fosilnih goriva u grijanju prosinac 2044. godine. Isto tako, na postojećim sustavima grijanja moći će se vršiti popravci.

U slučaju ako im se pokvari postojeći sustav grijanja, predviđena su prijelazna razdoblja u kojima će građani moći instalirati sustav koji koristi 65 posto obnovljive energije. Isto tako, nacrt zakon predviđa i određene iznimke kako bi se smanjio teret za starije vlasnike kuća ili one socijalno ugrožene.

O ovoj dezinformaciji pisao je i fact-checkerski portal Raskrinkavanje iz susjedne Bosne i Hercegovine, koji navodi kako amandman još nije usvojen budući da još nije pušten u parlamentarnu proceduru.

WEF nije provodio inicijativu “spas planeta”

Pokušali smo pronaći i je li WEF ikada provodio inicijativu za “spas planeta” kako se navodi u tekstu, međutim, nismo uspjeli.

Isto tako, WEF nema nikakve ovlasti nametnuti državama određene mjere ili rješenja. Drugim riječima, sve i da postoji inicijativa WEF-a za zabranu prodaje drva za grijanje, ta je organizacija ne bi mogla nametnuti nijednoj državi.

Dezinformacije koje se vežu za tu međunarodnu organizaciju koja svake godine u Davosu okuplja čelnike država i gospodarstvenike nisu neuobičajena stvar; Faktograf se redovito njima bavi.

Društvenim mrežama u zadnje vrijeme tako su se širile tvrdnje da WEF zagovora ograničavanje korištenja vode, politiku jednog djeteta u bijelim obiteljima te da zagovara politiku dekriminalizacije pedofilije.  Svjetski ekonomski forum, budući da okuplja političke moćnike, često je na meti neutemeljenih  optužbi da provodi novi svjetski poredak i veliki reset, što još uvijek nije nigdje dokazano.

Zaključno, budući da Njemačka nije zabranila prodaju drva svojim građanima te da ne postoji nikakva WEF-ova  inicijativa za “spas planeta”, ocjenjujemo ovu vijest kao netočnom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.