Razotkriveno

John Kerry nije pozvao na gašenje poljoprivrede i stočarstva diljem svijeta

Kerry je na summitu govorio o potrebi inovacija u poljoprivredi kako bi opstala u uvjetima sve toplije klime.
Screenshot: YouTube/AIM for Climate

John Kerry pozvao na gašenje poljoprivrede i stočarstva diljem svijeta zbog klimatskih promjena“, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog 30. svibnja na portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata utvrdio da širi dezinformacije.

Screenshot/Facebook

Prema podacima platforme CrowdTangle, članak je podijeljen na više Facebook stranica, a prikupio je 10 dijeljenja, 35 komentara i 25 ostalih reakcija.

Epoha tako piše da je “klimatski propagandist” i jedan od najbližih suradnika demokratskog predsjednika Joea Bidena, John Kerry, pozvao poljoprivrednike da prestanu uzgajati hranu kako bi ispunili radikalne ciljeve zelene agende”.

“Kerry, Bidenov posebni predsjednički izaslanik za klimu, izdao je upozorenje tijekom konferencije o zelenoj agendi u Washingtonu. Tijekom samita o klimatskim promjenama Ministarstva poljoprivrede (USDA), Kerry je publici rekao da “ne možemo doći do nule, nećemo obaviti ovaj posao, osim ako poljoprivreda nije u središtu i dio rješenja. “ Kerry je upozorio prisutne da njegov i tuđi “životi ovise” o gašenju farmera. Zaustavljanje poljoprivrednika u uzgoju hrane smanjit će poljoprivredne “emisije”, inzistira Kerry. Nastavio je napominjući da to više niti ne naziva klimatskim promjenama. “To nije promjena; to je kriza”, izjavio je”, navodi se dalje.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kerry je rekao da se poljoprivreda treba fokusirati na inovacije

Bidenov savjetnik za klimu John Kerry ni u jednom trenutku nije pozvao na gašenje poljoprivrede i stočarstva, niti je kazao da “njegov i tuđi životi ovise o gašenju farmera”. Na spomenutoj konferenciji u Washingtonu održanoj 12. svibnja istaknuo je da bi se agrikulturna industrija trebala fokusirati na inovacije kako bi se borili protiv klimatskih promjena.

Portal USA Today detaljno je pregledao 20-minutni govor koji je Kerry održao na summitu Agriculture Innovation Mission (AIM) for Climate (Klimatska inicijativa za agrikulturne inovacije) koji se fokusirao na agrikulturne inovacije u borbi protiv klimatskih promjena.

“Ne možemo stići do neto nulte emisije – ne možemo obaviti ovaj posao – osim ako poljoprivreda nije u prvom planu kao dio rješenja”, rekao je Kerry te je u govoru napomenuo i da taj “sektor sada treba inovacije više nego ikad”.

Kerry nije rekao da bi poljoprivrednici trebali ugasiti proizvodnju

Međutim, suprotno onome što tvrdi autor na Epohi, Kerry nije kazao da bi poljoprivrednici trebali ugasiti proizvodnju. Naprotiv, izrazio je zabrinutost zbog utjecaja klimatskih promjena na stope globalne pothranjenosti.

“Budućnost s porastom temperature za 2 stupnja mogla bi rezultirati time da dodatnih 600 milijuna ljudi neće dobiti dovoljno hrane. I jednostavno ne možete nastaviti zagrijavati planet dok istovremeno očekujete da ćete ga nahraniti”, naglasio je.

Kerry se u govoru također zalagao i za istraživanje biljaka otpornih na toplinu i alternativne hrane za stoku koja bi proizvodila manje metana. Ni u jednom trenutku nije spomenuo zaustavljanje bilo kakve poljoprivredne proizvodnje.

Zaključno, nije točno da je John Kerry pozvao na gašenje poljoprivrede i stočarstva diljem svijeta zbog klimatskih promjena. Kerry je na summitu Klimatske inicijative za agrikulturne inovacije spominjao inovacije u agrikulturi kako bi se uspješnije borili protiv klimatskih promjena. U svom govoru založio se i za istraživanje alternativa u poljoprivredi poput biljaka otpornih na toplinu kako bi se održala određena razina poljoprivredne proizvodnje u uvjetima sve toplije globalne klime. Stoga objavu na portalu Epoha ocjenjujemo netočnom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.