Razotkriveno

Ne, ovaj divovski stroj nije “najnoviji dodatak HAARP-u”

Brojni korisnici Facebooka i Instagrama dijele snimku iz nigerijske rafinerije uz netočnu tvrdnju da se radi o dijelu sustava HAARP.
Screenshot: Facebook

Korisnici društvenih mreža dijele video koji prikazuje gigantski uređaj, uz tvrdnju da je riječ o HAARP uređaju kojim je moguće upravljati vremenskim pojavama. Samo s jednog profila video je podijeljen više od osam stotina puta (arhivirano ovdje).

“Pogledajte veličinu ove Monstruoznosti! HARRP-ov najnoviji dodatak njihovom Arsenalu!”, stoji opisu videa podijeljenog s Instagram profila “televizija_sto”, posvećenog širenju dezinformacija.

Korisnici koji nekritički dijele ovaj video poručuju:

“Evo ga, zlo koje će uništavati nas i sve naše!”, “HARRP-ov najnoviji dodatak njihovom Arsenalu! Tako da se više ne čudite od kud kiše, zemljotresi i vrućine, sve se to urikta mašinom!”, “Pogledajte veličinu ove monstruoznosti. HAARP-ov najnoviji dodatak njihovom arsenalu.” (1, 2, 3).

Međutim, uređaj prikazan na predmetnom videu nema nikakve veze s HAARP-om, sustavom za istraživanje gornjih dijelova Zemljine atmosfere koji služi kao inspiracija za brojne dezinformacije i teorije zavjera, o čemu je Faktograf pisao u više navrata.

U viralnom videu zapravo je prikazan regenerator za postupak tzv. fluid katalitičkog krekiranja (fluid catalytic cracking, FCC), jedan od ključnih dijelova postrojenja rafinerije za preradu sirove nafte, 2019. godine isporučen nigerijskoj rafineriji Dangote (1, 2).

Fluid katalitičko krekiranje (FCC) “je proces pretvorbe koji se koristi u rafinerijama nafte za pretvorbu frakcija ugljikovodika visoke točke vrelišta i visoke molekularne težine nafte (sirova nafta) u benzin, alkenske plinove i druge naftne proizvode.”

Regenerator sa snimke proizveden je u Kini, a proizvela ga je kompanija Sinopec. Instalacija nekih dijelova Dangote rafinerije, s kapacitetom prerade od 650 tisuća barela dnevno, prikazana je u videu tvrtke Mammoet.

Zaključno, tvrdnja da se divovski stroj prikazan u video zapisu koji se dijeli Facebookom koristi za kontroliranje vremenskih pojava nije točna. U pitanju je stroj koji se koristi u rafinerijama nafte, a konkretni video snimljen je u Nigeriji.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.