Razotkriveno

Nije točno da se na Facebooku poklanja pet kuća “zbog sitnih ogrebotina”

Više od četiri tisuće korisnika Facebooka komentiralo je objavu s lažnom nagradnom igrom.
Ilustracija: Pixabay

Facebook stranica “Mala kuća” objavila je 25. srpnja da poklanjaju pet montažnih kućica.

“Imamo 5 mini kuća koje ne možemo prodati zbog sitnih ogrebotina. Kako je još uvijek u dobrom stanju odlučili smo ga pokloniti svima koji su napisali “Čestitamo”. Dobitnik će biti izravno kontaktiran od strane tima. Sretno!”, stoji u njihovoj objavi (arhivirano ovdje).

Ova objava podijeljena je skoro 900 puta, skupila je više od četiri tisuće komentara i 1600 lajkova. Međutim, u pitanju je pokušaj prevare s ciljem krađe osobnih podataka korisnika Facebooka.

Screenshot: Facebook

Na činjenicu da se radi o prevari jasno upućuje to što je Facebook stranica “Mala kuća” kreirana istog dana kad je ova lažna nagradna igra objavljena.

Također, Faktograf je u lipnju izvještavao o identičnom pokušaju prevare, kada je također kreirana stranica pod imenom “Mala kuća”, koja je objavila da “zbog manjih ogrebotina i manjih oštećenja” poklanjaju četiri mini kućice.

Radi se o tome da stranica može stupiti u interakciju s korisnikom tek kada osoba komentira na post, čime korisnici riskiraju krađu osobnih podataka. Dijeljenjem posta stranica osigurava da se lažna nagradna igra dijeli i širi još dalje.

Prevare su česte na Facebooku

Prevaranti na Facebooku postaju sve domišljatiji, pa je tako Faktograf nedavno pisao o lažnim stranicama koje uglavnom ciljaju Facebook stranice i njihove administratore. O sličnoj nagradnoj igri u kojoj su se navodno dijelile tri vikendice za najam u SAD-u Faktograf je pisao u ožujku ove godine.

Razne prevare vrlo su česte na Facebooku. O takvim lažnim nagradnim igre Faktograf je pisao više puta. Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.