Pitali ste

LUKOIL Croatia povezan je sa središnjicom u Moskvi

LITASCO SA sa sjedištem u Ženevi, koji se spominje u Hajdukovom priopćenju, je LUKOIL-ova kompanija za međunarodnu trgovinu van Rusije.
Foto: Robert Matić / Hajduk.hr

„Tko je vlasnik Lukoila Hrvatska i ima li dotična veze s ruskom Lukoil firmom? Neki kažu da nemaju veze s Rusijom, dok neki vele da su i dalje pod Lukoil grupacijom“, upit je kojeg smo dobili nakon što je obznanjeno da je tvrtka LUKOIL Croatia postala novi sponzor Hajduka. 

Kako se navodi na samim službenim stranicama LUKOIL-a, LUKOIL Croatia d.o.o. članica je globalne grupacije LUKOIL.

„Strast kompanije za novim, boljim, kvalitetnijim prenesena je s globalnog i na lokalno tržište Republike Hrvatske, kad je 2007. godine osnovana tvrtka LUKOIL Croatia d.o.o.“, navodi se na stranicama.

LUKOIL Croatia d.o.o. je dioničarsko društvo koje je registrirano 2007. u Republici Hrvatskoj, a danas ima prodajnu mrežu od 48 benzinskih postaja, čime LUKOIL postaje jedna od vodećih naftnih kompanija u Hrvatskoj.

Na čelu kompanije je Ryupin Denis, porijeklom iz ruskog Perma, a osim što je direktor LUKOIL Croatia, on je ujedno i generalni direktor Balkanske regionalne organizacije LUKOIL koju uz Hrvatsku čine i tvrtke u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

LITASCO SA je kompanija za međunarodnu trgovinu

“LUKOIL Croatia je hrvatska tvrtka u kojoj radi preko 400 zaposlenih hrvatskih građana dok je matična kompanija Društva švicarski LITASCO SA sa sjedištem u Ženevi (Švicarska). LUKOIL je privatna međunarodna energetska kompanija, koja posluje u više od 30 zemalja svijeta i zapošljava više od 100 tisuća zaposlenika”, objašnjeno je na službenoj web stranici Hajduka, u pokušaju da se izbjegnu kritike zbog povezivanja kluba sa sponzorima iz Rusije.

Međutim, kako je to vidljivo na službenim stranicama korporacije LUKOIL kojoj je sjedište u Moskvi,  samo ime LITASCO je skraćenica za LUKOIL-ovu kompaniju za međunarodnu trgovinu (LUKOIL International Trading and Supply Company) koja se za središnjicu u Moskvi bavi sa svim operacijama opskrbe i trgovine van granica Rusije od 2000. godine.

Ta LITASCO grupa sa sjedištem u Švicarskoj ima svoje podružnice po pojedinim zemljama.

Netočno je, dakle, tvrditi kako LUKOIL Croatia nema veze s matičnom tvrtkom u Rusiji, iako u svojoj mreži zapošljava i hrvatske radnike.

LUKOIL nije pod sankcijama EU

Za razliku od Gazproma ili Rosnefta, LUKOIL nije državna kompanija, već je u vlasništvu privatnih investitora, čime je, barem za sad, uspjela izbjeći sankcije Europske unije, iako postoje zemlje, uključujući Sjevernu Ameriku, koje su sankcijama obuhvatile i LUKOIL.

Odmah na početku invazije Rusije na Ukrajinu, u ožujku 2022. LUKOIL-ov Odbor direktora objavio je priopćenje u kojem su izrazili „duboku zabrinutost zbog tragičnih događaja u Ukrajini“ te zatražili da se što brže „zaustavi oružani sukob“, a slične su tvrdnje ponovili i ove godine u odgovoru Politicu.

Povezano s takvim stavovima ili ne, prošlog je rujna u nerazjašnjenim okolnostima jedan od čelnih ljudi kompanije, Ravil Maganov, pao kroz prozor moskovske bolnice. Kompanija je objavila tek da je „preminuo nakon teške bolesti“.

Usprkos stanovitim tenzijama na relaciji između ruskog državnog vodstva i kompanije, analitičari ukazuju kako nijedna ruska naftna kompanija ne može poslovati, a da ne uživa stanovitu zaštitu Kremlja. Osnivač LUKOIL-a Vagit Alekperov prošlog je svibnja dobio od ruskog predsjednika Vladimira Putina orden za zasluge.

Iako nije riječ o državnoj kompaniji, LUKOIL ostvaruje značajne profite iz kojih plaća poreze državi koja vodi rat u susjednoj Ukrajini, što europski potrošači ne moraju nužno prihvaćati, upozorava u svom tekstu Politico, ocjenjujući kako je glavni razlog što LUKOIL još nije na udaru europskih članica dobro lobiranje i mudro poslovanje.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.