Razotkriveno

Energetsko oružje nije izazvalo požare na Havajima, a niti su Simpsoni to predvidjeli

U Simpsonima požare izaziva sunčeva zraka. No, te su scene iskorištene za širenje teorije o korištenju oružja u požarima na Havajima.
Screenshot: YouTube/Daily Simpsons

Nakon velikog požara koji je pogodio naseljene dijelove otoka Maui na Havajima, korisnici društvenih mreža skloni teoriji zavjere, koja kaže da je do požara došlo korištenjem naprednog naoružanja – “direktnog energetskog oružja”, dijele isječke jedne epizode crtanog filma The Simpsons, uz opise kojima se tvrdi ili sugerira da je njome predviđena spomenuta katastrofa. (arhivirano – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)

“Simpsonovi ponovo “predviđaju”. U vezi “požara” na Havajima. Direktno energetsko ili usmjereno oružje. Imaju ga vjerovatno”, stoji u opisu podijeljenom uz video.

U svijetu teorija zavjere, valja istaknuti, nije neobično da Simpsoni predviđaju različite katastrofe. “Predvidjeli” su, primjerice, rat u Ukrajini i pandemiju koronavirusa, o čemu je Faktograf već pisao.

Međutim, u epizodi crtanog filma The Simpsons koja je 2016. godine emitirana pod naslovom “Monty Burns’ Fleeing Circus”, epizodi iz koje su korišteni isječci za video, napredno oružje se ne spominje, niti se uopće spominje bilo kakva vojna tehnologija – dok se oni spominju u statusima koji prate snimku na društvenim mrežama.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Požar u Springfieldu izazvan je refleksijom sunčeve svjetlosti. Zrake Sunca, koje u Simpsonima prže sve pred sobom, odbijaju se od upravo podignutog spomenika. Snimka Simpsona je u statusima povezana s teorijom o korištenju oružja usmjerene energije za izazivanje požara na Havajima vjerojatno zbog snopa sunčevih zraka koje podsjećaju na laserske zrake. Čitava scena predmetna epizode The Simpsons može se naći na Youtube kanalu Daily Simpsons.

Video s fragmentima ove epizode viralno je najprije dijeljen među korisnicima na engleskom govornom području (arhivirano ovdje i ovdje), a o njemu je već pisao portal Snopes u tekstu pod naslovom: “Jesu li Simpsoni predvidjeli upotrebu oružja usmjerene energije (Directed Energy Weapon, DEW)”.

U zaključku valja podvući, Simpsoni nisu predvidjeli požar na Havajima, a u dijeljenim scenama epizode koja prikazuje požar u Springfieldu ne spominje se direktno, niti bilo koje drugo energetsko oružje. Također, kako je Faktograf već pisao, nema dokaza da su požari na Havajima umjetno izazvani, dok znanstvenici jačinu uništenja na Havajima djelomično pripisuje spoju jakih vjetrova uragana Dora na Pacifiku i suše u regiji.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.