Razotkriveno

Nema dokaza da su razorni požari na Havajima umjetno izazvani

Požari su potaknuli brojne teorije zavjere, a između ostalog i onu da je bio uzrokovan nekom vrstom tajnog "energetskog oružja".
Foto: Hina/EPA

Na Facebook profilu Pinokio VelikogNosa II objavljena je snimka (arhivirano ovdje) nakon katastrofalnih požara koji su poharali Maui na Havajima uz sljedeći opis:

Hmmmm….zaista zanimljivo!
“Ovo je Lahaina Maui Hawaii, potpuno uništen, ali žele da mislite da je uragan izazvao 7 požara i prouzročio ovu razinu štete.”
Kad se pažljivo gleda, ponovo se pojavljuju poznati prizori spaljenih kuća, vozila, zgrada a većina okolnih stabala ostaje čitava.
Takvi prizori su se posljednjih godina mogli vidjeti u Americi, Australiji, a nedavno Turskoj i Grčkoj.
Razina mehaničkog uništavanja je vrlo slična onome što je ostalo od tornjeva WTC-a, famozni 9/11 događaj.
Čisto me zanima kakva to vatra rastavi betonski temelj zgrade u hrpu prašine…?
Ne postoji nikakav stručnjak iz bilo koje domene koji može objasniti ovakvu devastaciju kao rezultat spontanih prirodnih događaja, bez uplitanja određene vrste tehnologije, nebitno jel u pitanju geoinžinjering, neka vrsta elektromagnetnog ili ultrazvučnog oružja.
Još me više od svega fascinira okretanje glave na ovu problematiku.
Svi znaju da se nešto događa i svi šute.
?

Screenshot/Facebook

Video je objavljen 10. kolovoza, a prikupio je 272 dijeljenja, 249 komentara i 683 ostale reakcije.

Jedan od najrazornijih požara u novijoj povijesti SAD-a

Požar na otoku Maui bio je jedan od najrazornijih požara u novijoj povijesti SAD-a. Požar je poharao i uništio dijelove zapadnog Mauija, a posebno je pogodio povijesni grad Lahainu. Kako piše NBC News, šteta od požara mogla bi narasti na 7 milijardi dolara. Još uvijek nije sasvim jasno što je uzrokovalo katastrofalne požare, ali ozbiljnost uništenja na Zapadnom Mauiju djelomično se pripisuje spoju jakih vjetrova uragana Dora na Pacifiku i suše u regiji.

Najnovija teorija o mogućem uzroku požara na Havajima jest ona da je požar uzrokovao kvar na električnom stupu koji je izazvao plamen. Naime, Washington Post je u srijedu objavio video iz Utočišta za ptice Maui u Makawaou koji prikazuje kvar na električnom stupu nešto prije 23 sata 7. kolovoza. Malo nakon toga na videu se vidi nešto što izgleda kao plamen.

“Ovo je snažna potvrda – temeljena na stvarnim podacima – da su kvarovi na elektroenergetskoj mreži vjerojatno bili izvor paljenja više šumskih požara na Mauiju”, rekao je Bob Marshall, osnivač i izvršni direktor Whisker Labsa, koji ima 78 senzora diljem Mauija, dio robusne mreža od stotina tisuća nadzornih mreža diljem SAD-a. Požar u Makawaou bio je satima prije i kilometrima udaljen od požara koji je uništio povijesne dijelove Lahaine u zapadnom Mauiju, ali Marshall je rekao da su senzori otkrili kvarove na mreži i prije tog požara.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Prema najnovijim informacijama koje je objavio CNN, broj preminulih u požarima dosegao je 111, a pretraženo je oko 38 posto opožarenog područja. Guverner Havaja Josh Green u utorak je kazao da bi brojka preminulih u narednim danima mogla značajno rasti pa se čak i udvostručiti u idućih deset dana, prenosi BBC.

Međutim, nema ništa neuobičajeno u tome što je većina okolnih stabala ostala čitava, a kuće, vozila i zgrade su skroz uništena požarom, suprotno onome što se tvrdi u objavi. Kako su pojasnili znanstvenici za Associated Press, nije neobično vidjeti takvu štetu nakon šumskih požara.

“Zapravo je vrlo uobičajeno da šumski požari spale građevine i vozila, ali ostave netaknuta okolna stabla, stupove i drugu vegetaciju”, rekao je Michael Gollner, izvanredni profesor strojarstva na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley, koji vodi laboratorij za istraživanje požara. “Šumski se požari često šire na domove i druge građevine putem žeravice — malih, gorućih čestica koje se lome s vegetacije ili građevina”, rekao je Gollner za AP.

Znanstvenik je podsjetio i na federalno izvješće iz 2008. o požaru u Lake Arrowheadu u Kaliforniji u kojem je utvrđeno da je šumski požar u početku zasuo susjedstvo vatrenim ostacima, zapalivši nekoliko kuća i vegetaciju. Ali naknadno širenje između kuća predstavljalo je većinu stambenih šteta, navodi se u izvješću, a ne sam šumski požar koji je progutao kuće. Fotografije u izvješću pokazuju uništene domove među drvećem koje još stoji.

S Gollnerom se složio i docent na Sveučilištu Oregon Christopher Dunn koji se bavi znanošću o šumskim požarima rekavši da nema baš ništa neuobičajeno što je drveće ostalo čitavo u požaru koji je progutao automobile i objekte. On je, pak, podsjetio na požar u južnom Oregonu 2020. u kojem su domovi uništeni dok su susjedna stabla ostala uspravna, unatoč tome što su neka pougljenjena.

Požar je postao poligon za brojne teorije zavjera

Požar je potaknuo i brojne teorije zavjere. Između ostalog i onu da je bio uzrokovan nekom vrstom tajnog “energetskog oružja”. No, fotografija koja se širila, a koja je trebala dokazati da je požar uzrokovan energetskim oružjem, zapravo je bila fotografija lansiranja rakete Space X.

Vjetrovi uragana Dora, stotinama milja jugozapadno od Havajskog otočja u Tihom oceanu, raspirili su vatru diljem američke savezne države, kažu američki dužnosnici, a prenosi Euronews u svojoj analizi.

Požar u Lahaini na Mauiju širio se nevjerojatnom brzinom od oko “jedne milje svake minute”, kazao je guverner Havaja Green. Za brzinu širenja okrivio je jake vjetrove. Uz uragan Doru, sustav niskog tlaka na zapadu u blizini Japana također pridonosi jakim trajnim vjetrovima. Faktor za nastanak takvih šteta nakon požara bila je i suha vegetacija. Širenje zapaljivih neautohtonih trava, kao što je gvinejska trava na područjima nekadašnjih poljoprivrednih površina i šuma, stvorilo je velike količine malih, lako zapaljivih materijala koji povećavaju rizik i jačinu požara, navodi se u analizi.

I poznati popularnoznanstveni časopis Scientific American objavio je svoju analizu koja je slična onome što svi stručnjaci i znanstvenici smatraju potencijalnim uzrocima požara. “Razorni požari na Mauiju, zajedno s požarima na havajskom Velikom otoku, bili su rezultat skupa vremenskih uvjeta — naime, jakih vjetrova, suhe vegetacije i niske vlažnosti”, rekao je Scientific Americanu Robert Bohlin, meteorolog iz ureda Nacionalne meteorološke službe (NWS) u Honoluluu.

Teren za razvoj požara postavili su sušni uvjeti na raznim dijelovima otoka, posebice Mauija. “Ovo je doba godine kada počinju suše”, kaže Bohlin. Tu tipičnu suhoću pogoršali su pasati slabiji od normalnih koji su spriječili kišu, navodi američki Montior za sušu (eng. US Drought monitor). Suša isušuje travu i drugu vegetaciju, zbog čega je vjerojatnije da će se zapaliti u šumskom požaru.

Tako jak vjetar može brzo proširiti plamen. “Požar može biti milju ili više od vaše kuće, ali za minutu ili dvije, može biti u vašoj kući”, rekao je pomoćnik šefa vatrogasne službe okruga Maui Jeff Giesea u nedavnom priopćenju.

Meteorolog: U požaru na Havajima zavjere nema

Meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak u gostovanju u emisiji Novi dan pojasnio je da u požaru na Havajima nema mjesta raširenim teorijama zavjere i objasnio što je uzrokovalo nastanak požara. Njegova analiza također ide u smjeru razvoja požara zbog snažnih vjetrova i jake suše.

“Odbacio bih odmah sve teorije zavjere jer ovdje teorije zavjere, naprosto, nema. Ako promatramo meteorološke prilike koje su uvjetovale širenje požara, znači brzina vjetra koja se pojavila prilikom požara, gdje je bio vjetar od 60 do 70 kilometara na sat, znači istočni vjetar koji je bio potpomognut s dva meteorološka efekta. Prvi efekt je anticiklonalno polje koje se nalazilo iznad otoka Havaja, znači sjevernije od Havaja, koje je napravilo toplinsku kapu, ja to nazivam pekom, na Pacifiku jer je Pacifik tamo topliji nego što je uobičajena temperatura Pacifika za ovo doba godine i onda ta anticiklona ima istočno strujanje nad samim otocima”, objašnjava Lipovšćak.

Druga pojava koja je utjecala na nastanak požara je, istaknuo je meteorolog, tropska ciklona Dora. “Ona je prošla ispod Havaja, znači južnije od Havaja, a pojačala je istočnu komponentu vjetra tako da smo imali vrlo jak istočni vjetar nad Havajima”, kazao je.

Na nastanak požara također je utjecao još jedan efekt, a to je povećanje globalne temperature, ističe meteorolog.

“Što se dogodilo? Na Havajima je normalna temperatura zraka, u normalnom nekom periodu, viša nego što je uobičajeno. Imali smo period pacifičke morske oscilacije, dakle El Niñu smo imali, koji donosi vlažno vrijeme i koja donosi veće količine vlage i kiše. I činjenica je da je do 6. mjeseca na Havajima palo između 90 i 120 posto normalne količine oborine. Prestankom El Nine dolazimo u period La Niña koji je topao i koji je suh. Taj period od mjesec i pol, skoro dva mjeseca, suhog vremena, bilo je vrlo suho na Havajima – tako da je došlo do izrazitog sušenja vegetacije, a temperatura je viša nego što je uobičajena i stvorile su se pogodnosti za stvaranje požara”, rekao je Lipovšćak.

Zaključno, razorni požar na Havajima, koji je posebno pogodio povijesni grad Lahainu, jedan je od najrazornijih šumskih požara u recentnijoj američkoj povijesti. U požaru je stradalo više od stotine ljudi, a procjenjuje se da bi se brojka umrlih mogla i udvostručiti. Požar je zbog svoje razorne snage potaknuo brojne teorije zavjera, a između ostalog i onu da se sigurno nije radilo o prirodnom požaru s obzirom na to da su u njemu izgorjele zgrade, kuće i automobili, a drveće je ostalo netaknuto.

Međutim, znanstvenici pojašnjavaju da je to sasvim uobičajena pojava. Naime, šumski se požari često šire na domove i druge građevine putem žeravice — malih, gorućih čestica koje se lome s vegetacije ili građevina. Da je tome tako dokazuju i analize više šumskih požara koji su se dogodili u SAD-u. Također, znanstvenici su jasno objasnili i uvjete zbog kojih se taj havajski požar tako brzo proširio i donio tako ogromne štete.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.