Razotkriveno

Dijele se snimke požara u Turskoj, Brazilu i Kini. Nema dokaza da su izazvani oružjem usmjerene energije

Nema niti jednog relevantnog izvora koji bi požare objavljene u snimkama povezao s tzv. oružjem usmjerene energije.
Ilustracija: Pixabay

Na Facebook profilu “Pinokio VelikogNosa II” objavljena su dva videa požara s Tik Toka (arhivirano ovdje) uz sljedeći opis “#DEW u srcu!?“.

Screenshot/Facebook

Snimke su objavljene 10. rujna, a prikupile su 3 dijeljenja, 4 komentara i 21 ostalu reakciju.

Kratica DEW dolazi iz engleskog jezika i označava “Direct Energy Weapon” ili tzv. oružje usmjerene energije. Videima se nastoji implicirati da su požari zapaljeni laserom, iako za takvo što nema dokaza i za što je mala vjerojatnost. Naime, za ispaljivanje laserskog oružja s neba bila bi potrebna velika količina energije što bi posljedično značilo i visoke troškove.

Oba videa originalno su objavljena na Tik Tok profilu @conspiracywhisperer.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kompilacija videa prikazuje požar u hotelskom kompleksu u Turskoj te eksploziju dalekovoda u Brazilu

Prvi video zapravo je kompilacija dva različita videa, a naslovljen je sa “Molite za Tursku” (eng. Pray for Turkey). U prvom dijelu videa zaista se radi o požaru u Turskoj koji se dogodio još krajem srpnja 2021. i to u hotelskom kompleksu Titanic u okrugu Muğla’s Bodrum, a o tome su izvještavali i turski mediji. Da je originalni video snimljen u istoimenom hotelskom kompleksu, potvrdili smo pretragom kroz servis Google Reverse Image Search.

Screenshot/Tik Tok

 

Vrlo sličan video požara iz navedenog kompleksa objavio je i armenski medij AuroraNews na Facebooku. U vrijeme požara, u tom hotelu boravila je i srpska pjevačica Jelena Karleuša koja je o tome pisala na Instagramu i objavljivala videe, a vijest o tome prenijeli su i hrvatski portali, primjerice Net.hr, Story i Dnevnik.hr.

Na videima koje je objavila pjevačica vidi se požar u identičnom hotelskom kompleksu, kao i evakuirani ljudi koji stoje na plaži i na brodovima. Međutim, za taj požar nema baš nikakvih dokaza da je izazvan oružjem usmjerene energije, kao što se to nastoji implicirati u objavi. Kako piše portal Egehaber, radilo se o širenju šumskog požara prema hotelskom kompleksu. Prema informacijama koje je objavio portal, požar su gasila dva helikoptera i dvadesetak vatrogasaca.

U drugom dijelu prvog videa ne radi se o videu snimljenom u Turskoj. Original videa pronašli smo na Facebook stranici São Paulo da Depressão – Paulistanices i nastao je u Sao Paulu. Video prikazuje požar koji nastaje iz eksplozije koja ima plavičasti snop svjetlosti. Ipak, ni u ovom slučaju ne radi se o oružju usmjerene energije. Kao što se navodi u opisu videa, riječ je o eksploziji električnih vodova brazilskog distributera električne energije Eletropaulo koja je potom uzrokovalo požar na četiri kuće u blizini.

Screenshot/Tik Tok

Drugi video s Tik Tok profila također ne prikazuje djelovanje tzv. oružja usmjerene energije. Taj video snimljen je u Kini, točnije početkom kolovoza 2020. u kineskom gradu Shenyang i o tom događaju izvijestio je i britanski Daily Mail.

Screenshot/Tik Tok

Naime, munja je u tom gradu udarila u visokonaponske vodove i uzrokovala ogromnu vatrenu kuglu. Kugla je potom udarila u zemlju i eksplodirala te šokirala brojne stanovnike Shenyanga.

Kako je izvijestila državna televizija CCTV, sve se odvilo tijekom večernje špice u okrugu Tiexi u Shenyangu, glavnom gradu pokrajine Liaoning. Vatrena kugla zapalila je travu, ali srećom nije uzrokovala nikakvu materijalnu štetu niti prekinula napajanje električnom energijom. Grad Shenyang ima 8 milijuna stanovnika, a vatrenoj kugli su prethodila crvena upozorenja za grmljavinsko nevrijeme. Stoga, nema nikakvog govora da se radi o tzv. oružju usmjerene energije.

Do danas nije izumljena naprava koja bi ispaljivala laserske zrake kilometrima daleko

Kao što smo već prethodno pisali, iako je tehnički moguće zapaliti plamen ispaljivanjem laserskog oružja s neba na zemlju, čini se malo vjerojatnim da bi se takvo što koristilo za izazivanje šumskih požare, s obzirom na veliku količinu energije koja bi trebala biti upotrijebljena i visoke troškove. Čak i ako je projektirano lasersko oružje dovoljno precizno i snažno da ne promaši željeno područje, korištenje takvog uređaja u zračnom prostoru bilo koje zemlje također moraju odobriti nadležna tijela svake pojedine države.

Tako je fact-checkerski portal Teyit u jednoj od svojih analiza pisao,  američka mornarica razvila je jedno od najnaprednijih laserskih oružja. Cijena svakog ispaljivanja takvog oružja, koje je korišteno samo jednom tijekom operativnih demonstracija na brodu, košta milijune dolara, a ta naprava dizajnirana je samo za ispaljivanje na manjim udaljenostima. Sve do danas nije izumljena naprava koja bi mogla ispaljivati laserske zrake kilometrima daleko iz zraka. Stoga je malo vjerojatno da bi itko koristio lasersko oružje za paljenje požara bilo gdje u svijetu.

Teorije o tome da su požari uzrokovani oružjem usmjerene energije ili laserom u zadnje se vrijeme sve češće pojavljuju, a najrecentniji primjer su veliki šumski požari koji su pogodili havajski otok Maui, kao i šumski požari kod turskog grada Çanakkale.

Zaključno, snimke požara objavljene na profilu Pinokio VelikogNosa II nemaju nikakve veze s potencijalnim korištenjem tzv. oružja usmjerene energije (DEW). Prvi je požar u hotelskom kompleksu u Turskoj koji se proširio iz obližnje šume, a drugi video prikazuje eksploziju električnih vodova u brazilskom Sao Paolu. Treći video zapravo prikazuje ogromnu vatrenu kuglu koja je rezultat udara munje u visokonaponske vodove, a ne oružja usmjerene energije kao što se nastoji implicirati.

S obzirom da se ove snimke povezuju s navodnim korištenjem oružja usmjerene energije, ocjenjujemo netočnom objavu na profilu Pinokio VelikogNosa II.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.