Razotkriveno

Širi se teorija zavjere o drevnoj civilizaciji Tartariji koja nije nestala u velikim blatnim poplavama

Korijeni ove teorije zavjere nalaze se u ruskoj pseudoznanosti - prvi je carstvo Tartarija spomenuo poznati matematičar Anatolij Fomenko.
Ilustracija: Pixabay

Teorija zavjere koju neki opisuju kao “QAnon teorijom zavjere arhitekture” o velikoj, drevnoj i naprednoj civilizaciji Tartariji došla je do društvenih mreža na hrvatskom govornom području.

Tako je profil na Facebooku Živčana Žirafa podijelio status (arhiviran ovdje) sljedećeg opisa:

“Još malo zatrpanih objekata. Očito se svojevremeno dogodila neka vrsta blatne poplave.”

Isti post donosi fotografije navodnih građevina koje izgledaju kao da su nastale na drugim građevinama, tj. na tekovinama neke druge civilizacije.

Snimku zaslona statusa koji je prikupio 126 reakcija i devet komentara te je podijeljen 15 puta donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

U postu je također podijeljeno osam fotografija – iskapanje drevnog grada Sardisa, okopavanje oko tržnice Les Halles Parizu koje je trajala nekoliko godina jer se gradio pariški metro, fotografije Muzeja likovnih umjetnosti Vrubel u ruskom gradu Omsku, rekonstrukciju ulice Bauman u ruskom gradu Kazanu, rekonstrukciju moskovskog Politehničkog muzeja, arheološka iskapanja u njemačkoj gradu Stralsundu i fotografiju za koju zagovornici ove teorije tvrde kako je nastala u američkom gradu Salt Lake.

Poznata je povijest građevina s fotografija

Tako se, bez puno dodatnih pojašnjenja, fotografije iskapanja poput onoga drevnog grada Sardisa u današnjoj Turskoj, rekonstrukcije gradova ili građevina u Rusiji (Omsk, Moskva, Kazan), arheološka iskapanja u Njemačkoj ili rušenje tržnice Les Halles u Parizu i iskapanja zbog izgradnje metroa u tom gradu (upravo se zbog višegodišnjih radova to područje nazivalo i “rupom Les Halles”) koristi kao argument za postojanje drevne civilizacije, iako za istu nema dokaza.

Primjerice, prva iskapanja drevnog grada Sardisa, koji se nalazi na području današnjeg grada Sarda u Turskoj, odvijala su se između 1910. i 1914. godine, dok je 1922. godine otkriven Artemidin hram. Politehnički muzej u Moskvi osnovan je 1872. godine i najveći je tehnički muzej u Rusiji. Sadrži veliki postav povijesnih izuma i tehnoloških dostignuća, uključujući i humanoidnog automata iz 18. stoljeća i prva sovjetska računala (Wikipedia). Tržnica Les Halles bila je legendarna tržnica u Parizu dok nije skončala 1969. godine. Srušena je 1979., a rupa (koja se nalazi i na fotografiji koju je podijelio profil Živčana Žirafa) stajala je na tom mjestu nekoliko godina, a tržnica je premještena u predgrađe Rungis.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ruski grad Omsk osnovan je 1716. godine, dok se dosta razvio jer je bio na Transsibirskoj željeznici, a drevni grad Kazan osnovan je u kasnom 13. stoljeću te je sada glavni grad Republike Tatarstan u Rusiji. Muzej likovnih umjetnosti Vrubel u Omsku (fotografija na profilu Živčana Žirafa) osnovan je 1924. godine i sadrži remekdjela avangarde, poput djela Kandinskog, kao i posebne ikone s područja Urala i Sibira. Ulica Bauman u Kazanu pješačka je ulica u srcu Kazana, nazvana po ruskom revolucionaru Nikolaju Baumanu. Ulica postoji od 15. stoljeća.

Povijest grada Stralsunda seže u srednji vijek te su u njemu vršena arheološka iskapanja. Povijest grada Salt Lake koji se nalazi u saveznoj državi Utah malo je novija. Hram u Salt Lakeu (eng. Salt Lake Temple), mormonska crkva, koji se nalazi u centru tog grada, građen je 40 godina; prva lokacija izgradnje hrama obilježena je 1847. godine, a područje je posvećeno 1853. godine.

Za sve gradove, građevine i lokacije koje profil Živčana Žirafa iznosi bez puno konteksta postoji zabilježena povijest i povijesni dokazi kada i kako su nastali. Nema nikakvih dokaza da je Tartarija ikada postojala ili sagradila bilo koji od navedenih gradova ili građevina.

Teorija zavjere o drevnoj civilizaciji Tartariji

Kako pojašnjava The Spinoff, raste popularnost teorija zavjere o drevnoj civilizaciji Tartariji koja se širi YouTubeom i Redditom. Zagovaratelji ove teorije tvrde kako je nedavno, pa čak i do prije 200 godina, postojala napredna civilizacija Tartarija u kojoj su živjeli divovi i koja je vladala svijetom.

Onda je prije oko 200 godina velika blatna poplava (eng. mud flood) civilizaciju izbrisala s lica planete, uništila divovske ljude i većinu njihovih građevina. Popularnost ove teorije raste, pa tako subreddit o arhitekturi Tartarije na Redditu ima 11 tisuća članova, dok još veći subreddit o samoj Tartariji ima 32 tisuće članova.

“Možda je povijest o kojoj su nam govorili laž! Je li neke drevne građevine izgradila druga rasa, a njihova stvarna povijest je zataškana? Jesu li drevni narodi imali razvijene oblike tehnologije koje su sada zaboravljene? Je li ogromno kraljevstvo Tartarija vidljivo na drevnim kartama bilo puno naprednije nego što znamo? Ovaj sub otvoreni je forum za zajedničku diskusiju o svim temama koje se tiču “Tartarije”, uključujući blatne poplave, Teslu, AntiquiTech, slobodnu energiju, zavjere, skrivenu povijest, itd.”, stoji u opisu subreddita koji broji 32 tisuće članova.

Korijeni teorije zavjere u ruskoj pseudoznanosti

History Defined navodi kako se korijeni ove teorije zavjere mogu naći u ruskoj pseudoznanosti; prvi je carstvo Tartarija spomenuo Rus, poznati matematičar Anatolij Fomenko, koji je u svojoj pseudoznanstvenoj knjizi Nova kronologija ponovno ispisao povijest svijeta.

Njegove pseudoznanstvene ‘teze’ dovele su do vjerovanja da je Rusija jednom bila Tatarija te da Zapad prikriva ishodište navedene civilizacije. Međutim, Geografsko društvo Rusije kasnije je opovrgnulo sve teze ovakve vrste i istaknulo da se radi o ekstremističkoj fantaziji i teoriji zavjere.

“Jasno je da Tartarija nije specifična država, već da se radi o mitologiziranoj zemlji koja nikada nije imala jasno određene granice”, navodi se u članku koji je objavljen na stranicama Geografskog društva Rusije i koji završava sljedećim pasusom: “Nismo planirali pisati ovaj materijal. Postoji jedno mišljenje: opovrgavati tuđe gluposti znači da ne poštuješ sebe. I u ovoj situaciji naše uredništvo podijelilo se na dva tabora: ‘Hajdemo vam još govoriti o tome kako je Zemlja okrugla’. No, glavni zadatak Geografskog društva Rusije jest edukacija. A pitanja o Velikoj Tartariji postavljaju se dovoljno često da ima smisla ponoviti jednostavnu istinu.”

Arhitektonska teorija

Međutim, teorije zavjere o Tartariji odvojile su se od navedenoga ruskog mita i kao određeni oblik ‘arhitektonske’ teorije, tj. teorije koja tezu ima u arhitektonskoj razlici građevina, počele su se javljati oko 2016. i 2017. godine (Skeptoid). Piramide u Egiptu, Kineski zid… Sve su to zapravo ostaci velike, drevne civilizacije Tartarije, vjeruju pobornici ove teorije.

Bloomberg ističe kako priča o Tartariji nije direktno vezana uz teorije o sotonističko-pedofilskoj kabali koja leži u srcu teorija zavjere o QAnonu, ali dijeli ono što društveni psiholog sa Sveučilišta California-Irvine Peter Ditto koji se specijalizirao za teorije zavjere naziva “kafanskom kvalitetom” u stilu QAnona.

Ditto dakle, kaže kako ne postoji jedan veliki narativ ili autoritet koji interpretira događaje, već se radi samo o izljevu neutemeljenih spekulacija, a zagovornici ove teorije mogu izabrati koji elementi i detalji im u svemu tome odgovaraju, dok je sveukupna premisa ona alternativne povijesti, piše Bloomberg.

 

Izvor: Screenshot Reddit

Tartari

Fact-checkerski portal Logically Facts pisao je o teorijama zavjere da je Kineski zid zapravo ostatak drevne Tartarije, što nije točno.

Oni navode kako je Tartarija povijesno ime koje su Europljani dali području istočne Europe do centralne i unutarnje Azije za koje se vjerovalo da su bila pod kontrolom Tartara. “Tartar” je tako postao, navodi dalje Logically Facts, kišobranski termin kojim su Europljani opisivali razne grupe, uključujući Mongole tijekom mongolske invazije u 13. i 14. stoljeću, ali i druga nomadska plemena, kao i sjedilačke narode.

Mongoli su bili poznati po tome da ruše sve pred sobom, a vjeruje se da naziv “Tartari” dolazi iz povezanosti s “Tartarom”, što je latinski izraz za Had. Kako navodi enciklopedija.hr, Tartar je u grčkoj mitologiji “dubok i taman prostor pod zemljom, ponikao iz prvobitnoga kaosa. Onamo je Zeus bacio Titane i druge svoje neprijatelje. U Tartaru su teški grješnici, osuđeni na najteže kazne”.

 

Izvor: Wikipedia

Logically Facts dalje piše kako je termin “Tartarija” toponim, dakle zemljopisni naziv te da ne označava entitet poput carstva. “Treće izdanje Enciklopedije Britannice opisuje ‘Tartariju’ kao geografsku regiju i ljude koji tamo obitavaju, ne carstvo. Nema povijesnih dokaza koji podržavaju teorije o postojanju Tartarskog carstva, a karte sjevernog i središnjeg dijela Azije napravljene su iz europske perspektive”, zaključuje Logically Facts.

Strah od modernizma

S obzirom na to da su zagovornicima ove teorije posebno privlačne zgrade i građevine poput zgrade Singer u gradu New Yorku ili zgrada na Bundu u Šangaju, Bloombergov novinar Zach Mortice tvrdi kako ova teorija u svojoj srži reflektira strah od modernizma i toga koliko se brzo stvari mijenjaju.

Kada pogledaju nebodere sadašnjice osobe koje vjeruju u Tartariju, piše Mortice, vide “jezivo i otuđujuće mjesto, ispunjeno apstraktnim monolitima koji su u kratkom razdoblju nastali iz ničega”, gdje on izdvaja skepticizam i zazor od brzog rasta i razvoja Sjedinjenih Američkih Država.

Uz strah i zazor od moderniteta, Mortice u ovoj teoriji vidi i internalizaciju mjera štednje koje su odlika današnjeg javnog sektora i društva kao takvog, pa tako da zagovornici teorije o postojanju Tartarije ne mogu shvatiti atmosferu velikodušnosti i obilja (velika predvorja, puno prostora, grandiozna arhitektura) koja je krasila zgrade i arhitekturu tog doba i u njoj se odražavala.

Zaključno, fotografije objavljene u statusu Živčane žirafe ne dokazuju da se “svojevremeno dogodila neka vrsta blatne poplave” koja je zatrpala ranije građevine. Za sve objavljene fotografije postoji objašnjenje nevezano uz tu teoriju zavjere o postojanju drevne civilizacije Tartarije i zato ocjenjujemo da objavi nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.