Razotkriveno

Stare tvrdnje pokojnog američkog vremenskog prognostičara i dalje raspiruju dezinformacije o klimatskoj krizi

Desetak godina stara izjava sad već pokojnog osnivača Weather Channela i dalje je živa i služi za širenje dezinformacija o klimi.

Udruga Slobodni zajedno objavila je na svojim stranicama članak naslovljen “Nema klimatskih promjena!“. Oslanja se isključivo na davnu snimku gostovanja pokojnog Johna Colemana, popularnog američkog prognostičara i osnivača Weather Channela, koji se zadnjih desetak godina ograđivao od njegovih izjava.

“Nema globalnog zatopljenja” – Tako kaže znanstvenik i osnivač Weather Channel-a na CNN-u John Coleman, radi se o velikoj političkoj gluposti. Voditelj ga pokušava ušutkati, ali John se ne da i unosi dašak zdravog razuma i znanstvene činjenice u CNN-ovu propagandnu pseudoznanstvenu utvrdu.

Coleman kritizira CNN što je zauzeo čvrst stav o globalnom zatopljenju, kao da se radi o nekakvom konsenzusu. Pojašnjava da u znanosti nema konsenzusa, da znanost nije glasanje, nego da se trebaju pogledati činjenice. A znanstvene činjenice jasno pokazuju da nema značajnog globalnog zatopljenja uzrokovanog čovjekom!

Prognoza i klima

Iako je uistinu bio popularno TV lice tijekom pedesetak godina radnoga vijeka u vremenskim prognozama, Columbia Journalism Review ovako opisuje Colemanovu ekspertizu:

Za mnoge Amerikance koji ne razumiju razliku između vremena – kratkoročnog ponašanja atmosfere – i klime – šireg sustava u kojem se vrijeme događa – Colemanovo profesionalno iskustvo učinilo ga je istinskim autoritetom za globalno zagrijavanje. Bio je to dojam koji je Coleman ohrabrio. Globalno zatopljenje “nije nešto u što ‘vjerujete'”, napisao je u svom eseju. “To je znanost; znanost o meteorologiji. Ovo je moje područje cjeloživotne ekspertize.”

Osim što nije. Coleman je proveo pola stoljeća u rovovima TV prognoze vremena; nekoć je bio akreditirani meteorolog, a ostao je virtuozan prognostičar. Ali njegov je rad bio više visoko tehnička umjetnost nego znanost. Njegova diploma, koju je stekao pedeset godina ranije na Sveučilištu Illinois, bila je iz novinarstva. A tu je i činjenica da istraživanje koje je Coleman odbacio uopće nije “znanost o meteorologiji” – to je bila znanost o klimatologiji, područje u kojem Coleman nije provodio nimalo vremena.

Koliko je poznato, Coleman nikada nije direktno primao novac od naftne industrije, međutim, nastupao je na više godišnjih konferencija u organizaciji Heartland instituta. Ove konferencije o klimatskim promjenama glavno su okupljalište skeptika iz cijeloga svijeta. Sâm institut je sjecište u kojemu se spajaju novac libertarijansko-konzervativnih organizacija strogo orijentiranih protiv državne regulacije, pa i intervencionizma po pitanju klime, te naftnih kompanija, poput ozloglašenih Exxon Mobila i braće Koch.

Ograda Weather Channela

Kada se 2014. godine Coleman pojavio u intervju na CNN-u, kompanija u čijem vlasništvu je Weather Channel distancirala se od njegovih komentara. Izvršni direktor Weather Company, David Kenny, tada je u istoj emisiji kazao da Coleman već desetljećima ne sudjeluje u radu Weather Channela.

“Znanost je poprilično jasna kada se govori o klimatskim promjenama”, kazao je tada Kenny. “Mislim da su mnogi ljudi zbunjeni kada čuju izjave od nekoga koga se titulira kao suosnivača The Weather Channela. Točno je da je on suosnivač i mi smo zahvalni što ga je pokrenuo prije 32 godine. No, on s nama nije već 31 godinu i danas on ni na koji način ne govori u ime Weather Channela”, rekao je Kenny, jasno se ograđujući od izjava Colemana.

Konsenzus

Klimatski konsenzus doista nije nastao “glasanjem”, već revizijom stavova znanstvenika u njihovim znanstvenim radovima o klimi te utjecaju emisija CO2 i drugih stakleničkih plinova na srednju temperaturu atmosfere i oceana. Utvrdila ga je 2004. godine Naomi Oreskes, geologinja i povjesničarka znanosti, upravo iščitavanjem revidiranih znanstvenih članaka. Povod njenom radu bila je činjenica da se u javnome prostoru pridaje jednaka pažnja pojedincima koji su tvrdili da klimatske promjene ne postoje ili se ne mogu povezati s ljudskim aktivnostima i znanstvenicima koji se usko bave utjecajima stakleničkih plinova na temperaturu na Zemlji.

Konsenzus znanstvenika o klimatskim promjenama mijenjao se vremenom i kretao između 90 i 100 posto, a trenutno premašuje 97 posto, što se vidi iz metaanalize objavljenih i revidiranih znanstvenih studija, kao i anketa provedenih među tisućama znanstvenika. O tome smo više puta pisali [1, 2, 3]. Uostalom, naftne kompanije poput Exxona u svojim su znanstvenim istraživanjima o klimi donosile zaključke u skladu s klimatskim konsenzusom; doslovno priznajući da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim aktivnostima stvarnost.

A da se događa i rast temperatura, upravo u skladu s povećavanjem udjela CO2 u atmosferi, potvrdili su u istim tim projekcijama, koje su se desetljećima kasnije pokazale preciznim:

Što se tiče samog zatopljenja, ono je utvrđeno mjerenjima srednjih globalnih temperatura kroz industrijsko doba i izgleda ovako:

Više o udruzi Slobodni zajedno pisali smo za vrijeme organizacije njihovog protesta protiv kriminala u INA-i. U pitanju je udruga koja je izvorno okupila protivnike cijepljenja protiv Covida-19 i nefarmakoloških epidemioloških mjera koje su uvođenje s ciljem suzbijanja širenja bolesti.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.