Ocjena točnosti

Cijene hrane na godišnjoj su razini porasle 8,1 posto, ali su u listopadu u odnosu na rujan manje 0,5 posto

Ministar Davor Filipović hvali se padom cijena hrane na mjesečnoj razini. Taj je pad minimalan.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

„Prva procjena Državnog zavoda za statistiku, kada govorimo o inflaciji, u listopadu ove godine u odnosu na listopad prošle godine iznosi 5,8 posto i to je najniža stopa inflacije još od siječnja prošle godine. Znači, od ruske agresije na Ukrajinu. Koliko je to povezano s petim paketom mjera Vlade iz rujna vidljivo je kada se pogleda struktura te inflacije pa se vidi da na mjesečnoj razini dolazi do smanjenja inflacije u kategoriji hrana, piće i duhan i kategoriji energije“, ustvrdio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja odgovarajući na zastupničko pitanje.

Podsjetio je, pritom, da je Vlada u rujnu ograničila cijenu 30 grupa proizvoda.

„Možete vidjeti mjesec na mjesec da dolazi do smanjenja inflacije i smanjenja cijena. Kada pogledate internetsku stranicu Kretanje cijena, tamo se jasno može vidjeti da su primjerice Konzum, KTC i Tommy smanjili ukupnu vrijednost košarice od 365 proizvoda na razinu nižu i manju od one koja je bila krajem prošle godine“, dodao je Filipović navodeći kako građani Hrvatske plaćaju drugu najnižu cijenu plina i drugu najnižu cijenu struje u Europskoj uniji (EU).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku (DZS) u listopadu su potrošačke cijene bile 5,8 posto više u odnosu na listopad prošle godine. Na mjesečnoj razini (u odnosu na rujan ove godine) potrošačke cijene su, prema prvoj procjeni, bile više za 0,4 posto.

Gledajući prema glavnim komponentama indeksa potrošačkih cijena, na godišnjoj razini najviše su rasle upravo cijene hrane, pića i duhana – 8,1 posto. Usluge su na godišnjoj razini skuplje 7,3 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 5,6 posto dok je u komponenti energija zabilježen pad cijena od 0,2 posto.

I dok su na godišnjoj razini cijene u segmentu hrane, pića i duhana porasle 8,1 posto, na mjesečnoj razini (u odnosu na rujan ove godine), prema prvoj procjeni, bilježi se blagi pad cijena od 0,5 posto. U segmentu energije, na mjesečnoj razini se bilježi pad od 1,1 posto.

Kada Filipović navodi da je u listopadu ove godine, prema prvoj procjeni, zabilježena najniža stopa inflacije od lanjskog siječnja, iznosi točan podatak. Naime, u siječnju 2022. godine stopa inflacije bila je 5,7 posto na godišnjoj razini. Ruska agresija na Ukrajinu započela je 24. veljače prošle godine. U veljači 2022. potrošačke cijene su na godišnjoj razini bile 6,3 posto više (1, 2).

Prosječna godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u periodu od 2015. do 2020. godine bila je 0,3 posto. Potrošačke cijene na niskim razinama zadržale su se i tijekom 2020. godine koju je obilježila snažna gospodarska kriza izazvana zdravstvenom krizom zbog širenja bolesti Covid-19. Tada je prosječna stopa inflacije bila 0,1 posto.

Cijene rastu od veljače 2021.

No, od veljače 2021. godine potrošačke cijene bilježe konstantan rast na godišnjoj razini što je bila posljedica poremećaja u lancima opskrbe uzrokovanim pandemijom bolesti Covid-19. Ubrzaniji rast inflacije s početkom 2022. godine u Hrvatskoj je, u prvo vrijeme, bio posljedica prelijevanja trendova s kojima se Europa suočavala od drugog dijela 2021. godine kada su potrošačke cijene rasle uslijed rasta cijena energenata – plina i nafte. Dodatan pritisak nastao je od sredine veljače, odnosno s početkom ratnih zbivanja u Ukrajini. I prije početka tih ratnih zbivanja ekonomisti su poručivali kako inflatorni udar u Hrvatskoj neće kratko trajati, što se i pokazalo točnim (1, 2, 3).

Izvor: DZS

Cijelu prošlu godinu inflatorni pritisci su se ubrzavali. U svibnju je inflacija na godišnjoj razini po prvi puta bila dvoznamenkasta (10,8 posto), a unatoč nizu paketa antiinflacijskih mjera s kojima se krenulo od travnja 2021. godine potrošačke cijene nastavile su rasti. Najviša stopa zabilježena je u studenom prošle godine kada je inflacija na godišnjoj razini bila 13,5 posto, da bi u prosincu prošle godine pala na 13,1 posto i nastavila se usporavati tijekom 2023. godine. Val poskupljenja, posebno u segmentu prehrane, nastupio je od rujna prošle godine kada je Hrvatska (uoči ulaska u eurozonu) započela s dvojim prikazivanjem cijena. Naknadne analize su pokazale kako sami prelazak na euro nije potaknuo inflaciju, već je to bila pohlepa (1, 2, 3).

U aplikaciji Kretanje cijena vidi se i da je veći broj proizvoda skuplji nego krajem prošle godine

Kako bi zaštitila građane, Vlada je petim paketom antiinflacijskih mjera iz rujna ove godine, među ostalim, ograničila cijene 30 proizvoda.

Od veljače ove godine aktivna je aplikacija „Kretanje cijena“, no samo su tri trgovačka lanca (Konzum, Tommy, KTC) pristala sama Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dostavljati cijene, dok se u ostalima te cijene popisuju 15. i zadnjeg dana u mjesecu.

Prema podacima sa stranice „Kretanje cijena“, potrošačka košarica Konzuma s 365 artikala je 31. listopada ove godine bila jeftinija 5,79 posto u donosu na 31. prosinca 2022. godine. Potrošačka košarica trgovačkog lanca Tommy, s jednakim brojem artikala, u istom periodu bila je jeftinija 8,91 posto, dok je potrošačka košarica KTC-a s 349 artikala na kraju listopada u odnosu na kraj prosinca prošle godine bila jeftinija 4,13 posto.

Izvor: kretanje-cijena.hr

Ako se ne bi gledala ukupna vrijednost proizvoda u košarici, već broj artikala koji su bilo poskupili, bilo pojeftinili ili zadržali cijenu s kraja prošle godine, u svim trgovačkim centrima koji se nalaze u aplikaciji ukupno je 916 artikala bilo skuplje, 730 proizvoda je pojeftinilo, a 656 proizvoda je zadržalo cijenu. Na akcijama se krajem listopada, pritom, prodavalo 172 artikala.

To su ukupni podaci za sve trgovačke lance. Kada se, pak, pogledaju podaci za tri lanca koji sami dostavljaju cijene i koje je Filipović spomenuo, u Konzumu je na kraju listopada u odnosu na kraj prosinca prošle godine, poskupilo 149 proizvoda, dok ih je pojeftinilo 148, a 68 proizvoda je zadržalo istu cijenu. Na akciji se, u trenutku bilježenja, nalazilo 60 proizvoda.

U trgovačkom lancu Tommy, u promatranom razdoblju, pojeftinilo je 160 proizvoda, više cijene su zabilježene za 46 proizvoda, na istoj razini su zadržane cijene za 159 proizvod, dok se na akciji nalazilo 16 proizvoda.

Istodobno, u KTC-u je poskupilo 111 proizvoda, pojeftinilo ih je 90, dok su na istoj razini cijene 148 proizvoda. Na akciji je bilo 28 proizvoda.

U toj se aplikaciji lako može vidjeti i kako među artiklima kojima je cijena narasla u odnosu na kraj prošle godine dominiraju upravo hrana i piće.

Prema podacima Eurostata, Hrvatska je u listopadu imala drugu najvišu godišnju stopu inflacije u eurozoni. Detaljnih podataka o kretanju cijena hrane na razini EU i eurozone za listopad još nema. No, potrošačke cijene u Hrvatskoj rastu brže od prosjeka eurozone.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.