Razotkriveno

Stari video prikazuje susret pape Franje i osoba koje su preživjele Holokaust

Na mrežama uz snimku piše netočan opis da je papa Franjo ljubio ruke Henryju Kissingeru i članovima obitelji Rockefeller i Rothschild.
Foto: Hina/ EPA/FABIO FRUSTACI

Facebookom se ponovno širi tvrdnja da je Papa Franjo ljubio ruke svjetski poznatim moćnicima: nedavno preminulom diplomatu Henryju Kissingeru te članovima imućnih dinastija Rockefeller i Rothschild.

“Papa ljubi ruke Rotšildu , Rokfeleru i Kisindžeru (čija smrt je danas objavljena).
Ovim je sve reĉeno”, stoji u postu objavljenom 30. studenog 2023. godine (arhiviran ovdje).

Screenshot/Facebook

Post sadrži i jednominutni snimak koji navodno prikazuje taj papin čin. Na snimci loše kvalitete vidi se papa koji prilazi muškarcima koji nose kipu (kapica, vjersko obilježje judaizma) i ljubi im ruke. Njihova se lica na toj snimci ne može raspoznati.

Međutim, na snimci nije niti jedan od trojice gore navedenih moćnika. Riječ je o isječku 30-minutnog videa koji je nastao 2014. godine prilikom papinog posjeta memorijalnom centru Yad Vashemu u Jeruzalemu. Segment videa koji su širitelji dezinformacija “posudili” kako bi širili netočne tvrdnje zapravo pokazuje papu Franju kako ljubi ruke preživjelima Holokausta.

O tome su 26. svibnja 2014. godine izvijestili, kako Yad Vashem, tako i svjetski mediji (1, 2, 3, 4). Yad Vashem je naveo i tko su predstavnici preživjelih koji su pozdravili Papu tijekom ceremonije u Jeruzalemu. Njihova imena su Avraham Harshalom, Chava Shik, Joseph Gottdenker, Moshe Ha-Elion, Eliezer Grynfeld i Sonia Tunik-Geron.

Screenshot/Youtube/Yad Vashem

Pored toga, strani portali za provjeru činjenica, Reuters Fact Check i PolitiFact, još su u svibnju 2021. godine pisali kako se društvenim mrežama šire tvrdnje o tome kako je papa ljubio ruke Rothschilda i Rockefellera. Te su tvrdnje oba medija ocijenila kao netočne.

U međuvremenu se među primateljima papine tople geste našao i kontroverzni američki diplomat Henry Kissinger. On je preminuo 30. studenog ove godine. Kissingera se optužuje i kritizira jer se tijekom svoje višedesetljetne službe stavljao na stranu vojnih diktatora i genocidnih režima, te jer je njegova proratna politika rezultirala smrtima nedužnih civila širom svijeta. Međutim, kako je nedavno pisao srpski Istinomer, Kissingerova smrt poslužila je kao povod za reciklažu dezinformacije o papi i “globalnim elitama”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

O obitelji njemačkih židovskih bankara čiju je dinastiju osnovao Mayer Amschel Rothschild, frankfurtski bankar koji je živio krajem 18. stoljeća, i ranije su se širile dezinformacije (Faktograf je o tome pisao u nekoliko navrata), između ostalih i teorija zavjere da ta dinastija vlada svijetom. Slično je i s Rockefellerima, članovima američke bankarske i industrijske obitelji. Faktograf je i tvrdnje o njima analizirao nekoliko puta i utvrdio da su netočne ili neutemeljene (1, 2, 3, 4).

Podjednako tako, i Papa Franjo, kojeg konzervativniji dio javnosti smatra pretjerano liberalnim, također je predmet dezinformacijskih sadržaja.

U postu koji smo u ovom tekstu analizirali, a koji se već neko vrijeme širi društvenim mrežama, objedinjeni su učestali motivi teorija zavjere: “liberalni” papa i “globalne elite”. Ocijenili smo ga kao netočnog jer ne prikazuje “papu koji ljubi ruke Rothschildu, Rockefelleru i Kissingeru”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.