Razotkriveno

Trumpova uredba nema nikakve veze s aukcijama umjetnina obitelji Rothschild, Rockefeller i Getty

Na popisu osoba kojima se na temelju Trumpove odredbe iz 2017. godine oduzima imovina nisu bile obitelji Rothschild, Rockefeller i Getty.
Foto: HINA/ Yonhap/ ua

Francuski namještaj iz 18. stoljeća, renesansni nakit, slike starih majstora, skupocjeno porculansko posuđe – neki su od 600 predmeta koje će u ime obitelji Rothschild sljedeći mjesec u New Yorku prodavati britanska aukcijska kompanija Christie’s. Međutim, neki korisnici društvenih mreža nadolazeću aukciju smještaju u kontekst kojemu ne pripada.

Korisnik Facebooka podijelio je post u kojem slavodobitno najavljuje navodnu rasprodaju imovine bogate bankarske obitelji Rothschild.

“EVO, DOČEKALI SMO I OVO… Počinje javna rasprodaja imovine familije Rothschild.

Izvršnom odredbom 13818, izdanom 20.Dec.2017, Predsjednik Tramp je naredio oduzimanje imovine osobama uključenim u ozbiljne povrede ljudskih prava (trgovine ljudima) i korupciju

Još 2018-e je rasprodana oduzeta imovina porodica Rockfeller i Getty”, stoji u objavi (arhiviranoj ovdje).

Korisnik je uz tekst priložio četiri snimke zaslona od kojih je jedan naslov pisane odluke bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, a tri su naslovi iz američkih medija o prodaji imovine obitelji Rothschild, Rockefeller i Getty.

Status, objavljen 8. rujna 2023. godine, ima 13 komentara, 74 reakcije, a podijeljen je 14 puta.

U njemu se prodaja antikviteta i umjetnina navedenih obitelji neutemeljeno povezuje s odlukom bivšeg predsjednika Trumpa o blokadi imovine stranim državljanima koji su umiješani u ozbiljno kršenje ljudskih prava ili korupciju.

New York Post u članku ne navodi da se radi o javnoj rasprodaji imovine

Snimka zaslona na kojoj je prikazan naslov članka američkog tabloida New York Post autentična je. Tekst s naslovom “Blago obitelji Rothschild bit će prodano na povijesnoj aukciji vrijednoj milijune” objavljen je na tom portalu 6. rujna 2023. godine. Međutim, New York Post nije pisao da se radi o “javnoj rasprodaji imovine” spomenute obitelji, nego je najavio aukciju.

“Po prvi put, jedna od velikih kolekcionarskih obitelji u Europi nudi svoje važno i intimno naslijeđe na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama. Kvaliteta više od 600 predmeta u ovoj prodaji jednako je izvanredna kao i asortiman”, izjavio je tom prilikom Jonathan Rendell, zamjenik predsjednika aukcijske kompanije Christie’s za New York Post.

Članak donosi osnovne informacije o aukciji: kada će se održavati, koji predmeti će biti na prodaju i koja im je vrijednost. Ne navodi se da je prodaja rezultat nekadašnje Trumpove odluke, kao ni druge razloge organiziranja aukcije.

Kad su Rendella novinari The Art Newspapera upitali zašto Rothschildi prodaju dio svoje kolekcije, rekao im je kako bi mogla biti riječ o “racionalizaciji” i “generacijskoj promjeni” stavova. “Ne žive svi kao Rothschildi iz 19. stoljeća, čak ni Rothschildi”, dodao je.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

O obitelji njemačkih židovskih bankara čiju je dinastiju osnovao Mayer Amschel Rothschild, frankfurtski bankar koji je živio krajem 18. stoljeća, i ranije su se širile dezinformacije (Faktograf je o tome pisao u nekoliko navrata), između ostalih i teorija zavjere da ta dinastija vlada svijetom. Različite verzije te teorije javljaju se zadnjih dvjesto godina. Optužuje ih se da su financirali obje strane svih sukoba – od Napoleonskih ratova, Američkog građanskog rata do Prvog i Drugog svjetskog rata.

No “kraj” kojemu se ranije spomenuti korisnik društvenih mreža obradovao nije se dogodio, niti je za njega zaslužan bivši američki predsjednik.

Na popisu sankcioniranih nisu obitelji Rothschild, Rockefeller i Getty

Inače, Trump je u prosincu 2017. godine donio odredbu 13818 koju spominje autor Facebook objave i čiji je naslov priložio. Međutim autor objave izostavio je pravi sadržaj te odredbe koji se može pronaći i na službenoj stranici Ministarstva financija SAD-a. Tamo piše da je Trumpova administracija pokrenula novi režim sankcija protiv kršitelja ljudskih prava i korumpiranih aktera diljem svijeta. Tamošnje ministarstvo financija odlučilo je zamrznuti imovinu tih pojedinaca koja se nalazi u SAD-u, kao i subjekata povezanih s njima. Američkim državljanima zabranjeno je uključivati sankcionirane osobe i subjekte u svoje transakcije.

U aneksu odredbe nalazi se popis osoba na koje se sankcije odnose. Među 13 osoba s popisa niti jedna nije član obitelji Rothschild, kao ni obitelji Rockefeller i Getty.

“Prodaja Rockefellerovih dosegla je rekordnih 832 milijuna dolara, najveća za pojedinačne kolekcionare”, sadržaj je sljedećeg screenshota koji je podijelio korisnik Facebooka. U svibnju 2018. godine CNBC je uistinu objavio članak s takvim naslovom, izvještavajući o rezultatima aukcije umjetnina pokojnoga američkog milijardera Davida Rockefellera i njegove supruge Peggy. Organizaciju aukcije preuzeo je Christie’s, a umjetnine je skupio njihov potomak David Rockefeller Mlađi. On je u više navrata, uključujući i citirani članak s CNBC-a, izjavio da svi prihodi od prodaje idu u humanitarne svrhe. Nigdje u tom članku se ne spominje da je prodana imovina prethodno “oduzeta” toj obitelji.

Rockefelleri su također često bili predmet dezinformirajućih sadržaja, a Faktograf ih je analizirao nekoliko puta i utvrdio da se radi o neutemeljenim ili netočnim tvrdnjama (1, 2, 3, 4, 5).

Ni imovina obitelji Getty prodavana na aukciji nije oduzeta

Slično kao i s prethodna dva slučaja, snimka zaslona s američkog portala Observer koju je priložio korisnik Facebooka uz status o navodnom oduzimanju imovine bogatašima jest autentična, no sadržaj tog članka demantira tvrdnju iznesenu u statusu. Štoviše, ono što je autor posta obuhvatio screenshotom – naslov, podnaslov i datum objave – već to opovrgava. “Christie’s [će prodavati] na aukciji još [predmeta] iz proslavljene kolekcije Ann i Gordona Gettyja”, glasi naslov članka objavljenog 5. kolovoza 2023. godine, a u podnaslovu stoji da će “prihodi će biti namijenjeni filantropskim organizacijama koje je par odabrao”.

Dakle, paru Getty nije oduzeta imovina, nego je on dobrovoljno odlučio rasprodati dio svoje bogate kolekcije. Također, to se nije, kao što je navedeno u statusu, dogodilo “još 2018. godine”. Kako je pisao magazin Cultured par se 2020. godine, prije smrti Ann Getty, dogovorio da će prodati kolekciju, a da će novac od prodaje namijeniti za potporu umjetničkih i znanstvenih organizacija.

Citirani tekst Observera zapravo je najava sljedećeg kruga aukcije u organizaciji kompanije Christie’s koja će se održati u listopadu ove godine. U članku je umetnuta poveznica sa službene stranice aukcijske kuće u kojem je najavljena završna prodaja kolekcije Ann i Gordona Gettyja, kojoj su prethodile one u listopadu 2022. i lipnju 2023. godine.

Korisnik Facebooka netočno je protumačio medijske naslove, odnosno izostavio je podijeliti cijeli i točan sadržaj tih napisa. Pored toga, netočno je doveo u vezu tri aukcije koje vodi privatna kompanija Christie’s i Trumpovu odredbu o sankcioniranju 13 osoba koje su umiješane u ozbiljne povrede ljudskih prava i korupciju. Do prodaje obiteljskih umjetnina Rothschilda, Rockefellera i Gettyja nije došlo jer su im američke vlasti oduzele imovinu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.