Razotkriveno

Na Facebooku objavljena AI generirana audio snimka ministra zdravstva Vilija Beroša

U odgovoru Faktografu iz Ministarstva zdravstva su poručili da je ministar Vili Beroš tim oglasom postao žrtva krađe identiteta.
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Na Facebook profilu “Doctor Thomas” objavljena je snimka (arhivirano ovdje) u kojoj hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš govori da je izmislio prirodni lijek za bol u zglobovima. No, radi se o prevari, a po boji glasa i načinu govora vrlo uvjerljiva Beroševa izjava je računalno generirana, korištenjem AI alata za kreiranje zvučnih zapisa. Neki takvi alati na internetu su besplatno dostupni korisnicima te se mogu koristiti za kreiranje vrlo uvjerljive kopije nečijeg glasa.

“Vili Beroš: ‘od bolova u nogama, koljenima i bilo kojim drugim zglobovima, ovaj će lijek biti pravi spas…”, piše u statusu uz snimku ministra Beroša.

Status sa snimkom objavljen je 23. rujna i otada je snimku vidjelo više od 35 tisuća korisnika, status je prikupio 226 komentara i 308 ostalih reakcija.

U generiranoj snimci Vili Beroš kaže: “Za one koji imaju bolove u zglobovima, koljenima i kukovima pomoći će vam lijek koji 100 posto prodire u zglobove i popravlja hrskavicu. Bolni zglobovi bit će stvar prošlosti, prirodni lijek će vam pomoći. Stvorio sam lijek koji popravlja 100 posto zglobova čak i u dobi od 90 godina”.

No, tako nešto ministar Vili Beroš nikada nije izjavio niti je sudjelovao u stvaranju ili stvorio lijek za zglobove, kao što ga nikada nije niti promovirao.

Uz snimku korišteni kadrovi Beroševa intervjua iz 2020.

Uz audio snimku korišteni su kadrovi iz intervjua koji je Vili Beroš zaista dao portalu 24 sata, a koji je objavljen u sklopu članka od 20. travnja 2020. godine naslovljenog “Supruga mi kaže: Vili, obuzdaj taj svoj južnjački temperament” (arhivirano ovdje).

No, u tom intervju Beroš ne govori apsolutno ništa o potencijalnom lijeku za zglobove koji se spominje u snimci na Facebook profilu “Doctor Thomas”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ministarstvo: “Ministar Beroš je žrtva krađe identiteta”

Je li ministar Beroš izmislio lijek za bol u zglobovima i je li ikada rekao izjavu iz snimke upitali smo i Ministarstvo zdravstva na čijem je čelu. U odgovoru su nam poslali priopćenje Ministarstva naslovljeno “ministar Beroš žrtva krađe identiteta u oglasu u kojem preporučuje lijek za bolove u zglobovima”.

“‘Upozoravam građane i pacijente na lažni oglas na društvenim mrežama u kojem se nedopušteno koriste moje fotografije i izjave o lijeku za bolove u zglobovima. Lažno oglašavanje te krađa identiteta i zloupotreba mojeg imena, kao i ranije drugih liječnika, je za svaku osudu struke i medija te postupanje nadležnih institucija. Trebamo zaštiti naše građane i pacijente koji su u fokusu našeg djelovanja. Postojeće reformske aktivnosti u smjeru podizanja zdravstvene pismenosti jedan su od načina osvještavanja građana, a poduzimamo i korake prema drugim nadležnim ministarstvima i svim drugim institucijama u čijim nadležnostima je navedena problematika’, istaknuo je ministar Beroš”, navodi se u priopćenju koje nam je poslano na naš upit čime je potvrđeno da se ne radi o autentičnoj izjavi ministra Beroša.

“Ministarstvo zdravstva dodatno ukazuje na sve češću pojavu lažnih i netočnih oglasa o takozvanim ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama. U takvim oglasima i tekstovima se često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui liječnika iz javnog zdravstvenog sustava, kao što je vidljivo u posljednjem primjeru video isječka u kojem ministar Beroš preporučuje lijek za bolove u zglobovima. Pored toga, nužno je upozoriti građane da kupnja takvih lijekova putem neprovjerenih internetskih izvora, oglasnika ili elektroničke pošte može ozbiljno ugroziti zdravlje te da nabavljaju lijekove isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED)”, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Beroš: “Ne ‘nasjedajte’ na oglase o čudotvornim lijekovima”

Za kraj je ministar Beroš pozvao građane da “ne ‘nasjedaju’ na oglase o čudotvornim lijekovima, slušaju svoje liječnike i aktivno brinu o svojem zdravlju”.

“‘Svjesni postojećeg trenda dezinformiranja i obmanjivanja javnosti, posebice na društvenim mrežama, Vlada i ova zdravstvena administracija čine oštri zaokret prema prevenciji i podizanju razine zdravstvene pismenosti u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstva. Kroz Preventivne zdravstvene preglede koji se provode u pet županija već sada uočavamo nižu zdravstvenu osviještenost stoga je sljedeći korak provedba projekta na nacionalnoj razini. Uz spomenute preventivne preglede, uvodimo nove Nacionalne preventivne programe i reviziju modela postojećih te djelujemo i međuresorno kroz projekt „Javne ustanove – prijatelji zdravlja“ kako bismo podizali zdravstvenu pismenost i kod generacija koje dolaze. Sve raširenije lažno oglašavanje jedan je od izazova na tom putu koji moramo svi zajedno premostiti. Stoga apeliram na građane i pacijente da ne ‘nasjedaju’ na oglase o čudotvornim lijekovima, slušaju svoje liječnike i aktivno brinu o svojem zdravlju. Jer, Zdravlje je prvo!’, zaključio je ministar Beroš”, stoji u priopćenju koje je Ministarstvo zdravstva poslalo nakon našeg upita o lažnoj snimci ministra Beroša.

O objavama lažnih intervjua s liječnicima Faktograf je već pisao u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). No, ovo je prvi slučaj takvog intervjua u kojem se koristi AI generirana audio snimka nekog od liječnika, dok su dosad njihov lažne izjave bile samo tekstualno napisane.

Zbog svega navedenog, zaključujemo da je na Facebook profilu “Doctor Thomas” objavljena snimka s netočnom izjavom ministra zdravstva Vilija Beroša koju on nikada nije izrekao. Ministar Beroš nije izmislio čudotovorni lijek za bol u zglobovima i nikada ga nije reklamirao, a audio njegove izjave je generiran alatima umjetne inteligencije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.