Razotkriveno

Nakon ministra Vilija Beroša, na Facebooku objavljena i AI generirana audio izjava Ivana Đikića

Ivan Đikić je potvrdio za Faktograf da snimka nije autentična te da ne reklamira, niti je stvorio, čudotvoran lijek za bolne zglobove.
Foto: HINA/ Miljenko KLEPAC/ ml

Prošlog tjedna Faktograf je izvijestio o pojavi prve AI generirane audio snimke ministra zdravstva Vilija Beroša. Radilo se o statusu s videom na Facebooku u kojem se netočno tvrdilo da Beroš reklamira čudotvoran “lijek za bolove u zglobovima”.

Praksa sličnih oglasa u kojima se reklamira lijek za bolne zglobove, ali se koriste i AI generirane audio snimke liječnika, nastavila se i nakon Beroševog slučaja, a žrtva takve prevare sada je poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić.

Tako je na Facebook profilu “Starry Shores” 29. rujna objavljen status i video kojim se sugerira da i Đikić reklamira lijek za bolne zglobove.

“Biolog Ivan Đikić: ‘Za sve koji pate od bolova u koljenima, kukovima ili leđima, ova će metoda biti pravi spas'”, navodi se u statusu.

U sedam dana status je prikupio 15 dijeljenja, 114 komentara i 158 ostalih reakcija.

Za one koji imaju bolove u zglobovima, koljenima i kukovima pomoći će vam lijek koji 100 posto prodire u zglobove i popravlja hrskavicu. Bolni zglobovi bit će stvar prošlosti, prirodni lijek će vam pomoći. Stvorio sam lijek koji popravlja 100 posto zglobova čak i u dobi od 90 godina“, kaže glas koji podsjeća na Đikićev u AI generiranom audio dijelu snimke (arhivirano ovdje)

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Snimka Đikićeva gostovanja na televiziji N1 iz svibnja

Dok se čuje taj glas, na snimci se izmjenjuju kadrovi autentičnog gostovanja Ivana Đikića na N1 televiziji te popratni kadrovi koji korisnicima vizualno objašnjavaju za što služi navedeni “lijek”. Pretragom portala N1 Hrvatska pronašli smo snimku gostovanja Ivana Đikića iz svibnja ove godine koja je korištena u statusu profila “Starry Shores” na Facebooku. Pregledom snimke utvrdili smo da Đikić tada nije govorio o lijeku za bolne zglobove. Također, pretragom interneta ne može se naći niti jedna autentična izjava Ivana Đikića na tu temu.

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić potvrdio je za Faktograf da se radi o lažnom oglasu i da on ne reklamira, niti je stvorio, takav lijek.

Kao što smo pisali prošlog tjedna, neki AI alati za kreiranje zvučnih zapisa na internetu su besplatno dostupni korisnicima te se mogu koristiti za kreiranje vrlo uvjerljive kopije nečijeg glasa.

Ministarstvo zdravstva najavilo borbu protiv dezinformiranja javnosti

Prošlog tjedna je na upit Faktografa Ministarstvo zdravstva potvrdilo da je prva žrtva ovih prevara na društvenim mrežama bio ministar Vili Beroš. U generiranoj Beroševoj snimci izgovoreni tekst bio je identičan kao i kod Đikića, odnosno obećavalo se da će prirodni lijek “popraviti 100 posto zglobova čak i u dobi od 90 godina”.

U svom je odgovoru Ministarstvo zdravstva najavilo i “oštri zaokret” koji bi trebao pomoći u ublažavanju “trenda dezinformiranja i obmanjivanja javnosti”, između ostalog i ovakvim lažnim oglasima na društvenim mrežama.

“‘Svjesni postojećeg trenda dezinformiranja i obmanjivanja javnosti, posebice na društvenim mrežama, Vlada i ova zdravstvena administracija čine oštri zaokret prema prevenciji i podizanju razine zdravstvene pismenosti u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstva. Kroz Preventivne zdravstvene preglede koji se provode u pet županija već sada uočavamo nižu zdravstvenu osviještenost stoga je sljedeći korak provedba projekta na nacionalnoj razini. Uz spomenute preventivne preglede, uvodimo nove Nacionalne preventivne programe i reviziju modela postojećih te djelujemo i međuresorno kroz projekt „Javne ustanove – prijatelji zdravlja“ kako bismo podizali zdravstvenu pismenost i kod generacija koje dolaze. Sve raširenije lažno oglašavanje jedan je od izazova na tom putu koji moramo svi zajedno premostiti. Stoga apeliram na građane i pacijente da ne ‘nasjedaju’ na oglase o čudotvornim lijekovima, slušaju svoje liječnike i aktivno brinu o svojem zdravlju. Jer, Zdravlje je prvo!’, zaključio je ministar Beroš”, stajalo je u priopćenju koje je Ministarstvo zdravstva poslalo nakon našeg prošlotjednog upita o lažnoj snimci ministra Beroša.

O objavama lažnih intervjua s liječnicima Faktograf je već pisao u više navrata (1234567). No, Berošev slučaj bio je prvi slučaj intervjua u kojem se koristi AI generirana audio snimka nekog od liječnika, dok su dosad njihov lažne izjave bile samo tekstualno napisane. Da će se taj trend nastaviti u budućnosti i da bi audio AI generirane izjave liječnika mogle zamijeniti one tekstualne, potvrđuje najnovija snimka Ivana Đikića.

Iz svega navedenog, odnosno činjenice da nam je Ivan Đikić sam potvrdio da izjavu iz snimke objavljene na Facebook profilu “Starry Shores” nikada nije dao, kao što je potvrdio da nije stvorio i ne promovira lijek za bolne zglobove, a ni pretragom interneta ne može se pronaći niti jedna njegova izjava na tu temu, dok u autentičnoj snimci korištenoj u videu s N1 o tom lijeku nije govorio, zaključujemo da se radi o prevari i AI generiranoj audio snimci hrvatskog znanstvenika.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.