Razotkriveno

Šokantna snimka iz bolnice ne prikazuje posljedice konzumacije energetskih pića

Video je 2015. godine prvi objavio brazilski liječnik koji je za lokalni medij potvrdio da se radi o ozljedi prsnog koša.
Ilustracija: HINA / Lana SLIVAR DOMINIÆ / lsd

Na Facebook profilu “Prvi portal” 21. veljače 2018. godine objavljena je uznemirujuća snimka tijela muškarca, kojem se lijevi dio torza zacrvenio i jako pulsira, dok se u statusu navodi:

“Momak je sa snimka popio čak 24 energetskih napitaka. Njegovo srce je zbog teških povreda bukvalno htjelo da iskoči iz grudnog koša”.

Snimka je od objave prikupila čak 978 tisuća pregleda, a status (arhiviran ovdje) više od 2,3 tisuće komentara i 1,6 tisuća ostalih reakcija. Iako je snimka u statusu objavljena prije gotovo šest godina, u posljednje je vrijeme ponovno privukla veliku pažnju korisnika Facebooka. Zbog vrlo uznemirujućeg sadržaja prikaz statusa smo zamaglili.

Snimku je prvi objavio brazilski liječnik 2015. godine

No, suprotno navodu iz statusa, ona ne prikazuje osobu koja je popila 24 energetska napitka. Kako je u svojoj ocjeni točnosti 2019. godine pisao brazilski portal Estadão Verifica, snimka se već tada godinama dijelila društvenim mrežama uz netočan opis da se radi o osobi koja je popila previše energetskih pića.

Taj portal je pronašao liječnika koji je na Facebooku 18. lipnja 2015. godine prvi objavio snimku iz statusa. Autor originalnog posta je liječnik Fernando Arneiro Dantas, koji je uređivao internetsku stranicu brazilske Akademske lige za traumu i hitne slučajeve na medicinskom fakultetu u Brazilu. Snimku liječenja muškarca dobio je od kolege iz Bolnice Albert Schweitzer u brazilskom gradu Rio de Janeiru, a koristila se kao primjer liječenja u naprednom treningu kirurga. Dantas je portalu Estadão potvrdio da se ne radi o posljedicama konzumacije energetskih pića, već o primjeru liječenja ozljeda prsnog koša.

Brazilski liječnik Celso Bernini, direktor hitne kirurške službe u bolnici Hospital das Clínicas iz São Paula, kazao je za Estadão Verifica da se stanje, koje je najvjerojatnije prikazano u snimci, događa kod puknuća dvaju ili više rebara te je dodao da su takve ozljede najčešće kod prometnih nesreća ili padova s velikih visina. “U slučaju ove snimke, moguće je da je muškarac pao s velike visine na lijevu stranu tijela, što je moglo dovesti do ozljede prsa”, rekao je.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Konzumacija energetskih pića nije bez rizika

No, činjenica da snimka iz statusa nema nikakve veze s konzumacijom energetskih pića ne znači da prekomjerno unošenje tih napitaka nema svojih rizika, a posebno se to odnosi na mlađe osobe. Tako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u veljači prošle godine objavio članak na svojim internetskim stranicama naslovljen: “Energetska pića nisu za mlada bića”.

U tom se članku navodi da su energetska pića bezalkoholna pića koja sadrže visoke razine metil-ksantina (uključujući kofein) i šećera u kombinaciji s drugim sastojcima kao što su taurin, ginseng, guarana i B vitamini. Količina kofeina u energetskom piću najčešće se kreće od 80 miligrama do 300 miligrama po boci ili limenci napitka, a sadrže prosječno 27 g šećera u 250 ml (više od 5 žličica šećera u jednoj limenci). “Reklamiraju se kao proizvodi za podizanje energije, mentalne budnosti i koncentracije, no taj je osjećaj kratkotrajan i nakon njega razina energije brzo počne opadati”, navodi HZJZ.

Potom su opisali i koji zdravstveni rizici prijete kod konzumacije. “Zdravstveni rizici povezani s konzumacijom energetskih napitaka prvenstveno su povezani s njihovim sadržajem kofeina. Predoziranje kofeinom može povećati broj otkucaja srca (ponekad do palpitacije) i krvni tlak, dovesti do mučnina i povraćanja, uzrokovati izraženu hipokalcemiju, metaboličku acidozu, konvulzije, poremetiti obrasce spavanja ili uzrokovati nemir, tjeskobu ili uznemirenost, a u nekim slučajevima čak i dovesti do smrti”, stoji na stranicama HZJZ-a te se dodaje da “djeca mogu biti izložena većem riziku od štetnih učinaka nego odrasli”.

Zaključno, uznemirujuća snimka koja je u veljači 2018. objavljena na Facebook profilu “Prvi portal” ne prikazuje posljedice konzumacije velike količine energetskih pića nego ozljedu prsa karakterističnu za prometne nesreće ili padove s velikih visina. Činjenicu da snimka nema veze s energetskim pićima potvrdio je i brazilski liječnik koji ju je 2015. godine prvi objavio na društvenim mrežama. Zbog svega navedenog objavu ocjenjujemo netočnom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.