Razotkriveno

Činjenice o prvoj fotografiji iz svemira NASA-inog satelita TIROS 1

Fotografija nije objavljena kao "prvoaprilska šala" nego je te 1960. godine predstavljala vrhunski domet visoke tehnologije.
Foto: Pixabay

Korisnici društvenih mreža na svojim profilima dijele fotografiju Zemlje snimljene iz satelita, uz opise u kojima stoji da je “prva satelitska slika Zemlje kao lopte objavljena kao prvoaprilska šala 1960. godine” (arhivirano ovdje), odnosno da je “prva TV slika Zemlje iz svemira objavljena 1. aprila 1960. godine” (arhivirano ovdje).

Korisnici pritom traže dublji smisao svojih “činjenica” te jedan od njih dodaje: “Zašto TV snimak nisu objavili 31. marta ili 2. aprila – ne zna se! Ili ipak zna!

Predmetna fotografija uistinu je snimljena prvog travnja 1960. godine, ali nije objavljena kao prvoaprilska šala, nego kao vrhunski domet visoke tehnologije. Naime, fotografija je snimljena iz NASA-inog satelita TIROS 1,  lansiranog istog dana s lansirne rampe u Cape Canaveralu na Floridi. U pitanju je bio prvi meteorološki satelit, napravljen s ciljem testiranja eksperimentalnih televizijskih tehnika dizajniranih za razvoj svjetskog meteorološkog satelitskog informacijskog sustava.

Satelit TIROS 1 bio je operativan samo 78 dana, ali dokazao je da sateliti mogu biti koristan alat za promatranje globalnih vremenskih uvjeta iz svemira. Satelit je snimio 23 tisuće fotografija Zemlje, od čega je njih 19 tisuća bilo upotrebljivo za analizu vremenskih prilika. Prva fotografija iz TIROS-a, dakle, nije objavljena kao prvoaprilska šala, a danas se ona smatra važnim dijelom povijesti meteorologije i znanosti kao takve.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Također, valja naglasiti da predmetna fotografija nije i prva fotografija snimljena iz svemira, odnosno iz zemljine orbite, koja prikazuje zakrivljenja Zemlje što ukazuju da naš planet nije ravna ploča. U članku koji su na ovu temu objavili factcheckeri Reutersa, kao prve fotografije na kojima se vidi zakrivljenje Zemlje navode se fotografije iz 1946. (arhivirano ovdje i ovdje), 1947. godine  i 1954. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.