Razotkriveno

Snimka “zelene laserske zrake” nastala je prije velikih požara u Teksasu

Korisnici društvenih mreža tu snimku dijele kao "dokaz" da je požar izazvalo tzv. oružje usmjerene energije.
Foto: Hina/ EPA/FLOWER MOUND TEXAS FIRE DEPARTMENT

Na Facebook profilu privatne korisnice 4. ožujka objavljena je snimka (status arhiviran ovdje, a snimka ovdje) na kojoj je vidljiva zelena zraka svjetlosti na noćnom nebu koja nalikuje na lasersku zraku.

U komentaru na statusu korisnica objašnjava da se “identični zeleni laserski zrak pojavio na nebu iznad Mauija/Havaji kada je u tom gradu izbio katastrofalan požar“, a sada se “pojavio i na nebu iznad Teksasa neposredno prije izbijanja masivnog požara“.

Snimka je posljednjih dana objavljena na brojnim društvenim mrežama, uglavnom na engleskom jeziku. Na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, 2. ožujka je istu snimku podijelio korisnik te mreže. Samo dan ranije, na istoj platformi je snimku objavio i drugi korisnik te mreže, uz objašnjenje da je tijekom “oluje” snimljen “misteriozni zeleni laser” te dodao da je milijun hektara izgorjelo u požarima na području Teksasa, što ih čini najvećima u povijesti te američke savezne države. Kao i u komentaru hrvatske korisnice, tako se i u ovim statusima širi netočna teza da postoji uzročno-posljedična veza između pojave zelene zrake na snimci i požara u Teksasu.

I na Instagramu se širi teza da bi snimka zelenih lasera i požari mogli biti povezani. Podijelio ih je korisnik na profilu @truthaboutfluoride uz opis koji, na hrvatski preveden, glasi ovako: “Lijevo: zeleni laser snimljen na videu tijekom ‘oluje’ iz Teksasa. Mnogi kažu da bi moglo biti ‘usmjereno energetsko oružje’. Desno: milijun hektara izgorjelo je u Teksasu i uništeno je 1000+ domova što je sada najveći požar u povijesti SAD-a. Mogu li ta dva događaja biti povezana?”

Nakon što je otkriveno da navedene informacije nisu točne, korisnik je u komentaru napisao ispravak. Naveo je da se radi o staroj snimci sa zelenih laserom koja nije snimljena u vrijeme teksaške oluje.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Snimka “zelene zrake” objavljena 31. prosinca 2023.

Snimka “zelene zrake” prvi se puta na internetu pojavila prije nekoliko mjeseci. Na YouTube kanalu naziva Incognito Gaming TV (RELOADED) snimka je objavljena još 31. prosinca prošle godine. Snimka je objavljena uz naslov: “Energetsko oružje zelena zraka?”. Kanal je to koji broji nešto više od stotinu videozapisa koji prikazuju različite, uglavnom paranormalne pojave. Isti autor je istu snimku toga dana objavio i na Facebooku u obliku reel videa, na Instagramu te na TikToku. Sve te profile vodi Antonio Williams koji se opisuje kao “kreator snimki”. Niti na jednom od tih profila nije otkrio više detalja o samoj snimci, kao što nije komentatorima odgovorio na pitanje radi li se o autentičnoj snimci ili montaži.

Mogućom povezanošću “zelene zrake” sa snimke i požara u Teksasu bavila su se tri portala za provjeru činjenica – PolitiFact u članku objavljenom 3. ožujka, Lead Stories 4. ožujka i AFP Fact Check 5. ožujka. U sva tri članka zaključci su isti – snimka zelene zrake nastala je prije nego što su buknuli požari u Teksasu, a njihov uzrok nije oružje usmjerene energije.

AFP u svom tekstu navodi da nisu mogli utvrditi gdje se nalaze zgrade koje se vide na snimci sa zelenom zrakom, no dodaju da zelena zraka u kombinaciji sa zvučnim elementima mogu značiti da je snimka digitalno mijenjana. Kao jedan od primjera nelogičnosti navode da na snimci, otprilike kod minute trajanja, zelena zraka “blješće” na ekranu dok se kamion, koji vozi cestom, ne kreće. No, definitivni dokaz da snimka nije autentična ne može se izvesti iz tih znakova, a da ona nije autentična nije utvrđeno niti u ostalim člancima koji su provjeravali navode vezane uz nju. Utvrđivanje svih činjenica o snimci otežava i sam autor. Kada je Williamsa AFP kontaktirao za komentar, oni nije ništa odgovorio, a potom je na društvenim mrežama i blokirao novinara koji ga je kontaktirao.

Dezinformacije o korištenju oružja u potpaljivanju velikih požara

Hrvatska korisnica koja je podijelila snimku u svojem komentaru piše da se “identični zeleni laserski zrak pojavio na nebu iznad Mauija/Havaji” kada je tamo izbio katastrofalan požar. Kao što je Faktograf pisao ranije, tijekom ljeta prošle godine pojavila se lažna tvrdnja da je požare na naseljenim dijelovima otoka Maui na Havajima uzrokovalo energetsko oružje. Fotografija koja se tada širila, a koja je trebala dokazati da je požar uzrokovan energetskim oružjem, zapravo je bila fotografija lansiranja rakete Space X. Povezanost tih požara s takvim oružjem nije utvrđena, a znanstvenici su objašnjavali da se razornost požara na Zapadnom Mauiju djelomično mogla pripisati spoju jakih vjetrova uragana Dora na Pacifiku i suše u regiji. Također se navodila i mogućnost da je požare direktno uzrokovao kvar na električnom stupu koji je izazvao plamen.

I za požare u Turskoj, Brazilu i Kini se netočno sugeriralo da su zapaljeni tzv. oružjem usmjerene energije koje se u engleskom govornom području označava kraticom DEW (Direct Energy Weapon). I za te požare su utvrđeni sasvim jasni uvjeti pod kojima su nastali, kao što je to utvrđeno i za nedavne požare u Čileu.

Kao što je Faktograf pisao ranije, iako je tehnički moguće zapaliti plamen ispaljivanjem laserskog oružja s neba na zemlju, čini se malo vjerojatnim da bi se takvo što koristilo za izazivanje šumskih požare, s obzirom na veliku količinu energije koja bi trebala biti upotrijebljena i visoke troškove. Čak i ako je projektirano lasersko oružje dovoljno precizno i snažno da ne promaši željeno područje, korištenje takvog uređaja u zračnom prostoru bilo koje zemlje također moraju odobriti nadležna tijela svake pojedine države.

Primjerice, američka mornarica razvila je jedno od najnaprednijih laserskih oružja. Cijena svakog ispaljivanja takvog oružja, koje je korišteno samo jednom tijekom operativnih demonstracija na brodu, koštala je milijune dolara, a ta naprava dizajnirana je samo za ispaljivanje na manjim udaljenostima. Sve do danas nije izumljena naprava koja bi mogla ispaljivati laserske zrake kilometrima daleko iz zraka. Stoga je malo vjerojatno da bi itko koristio lasersko oružje za paljenje požara bilo gdje u svijetu.

Teksaški požar buknuo zbog električnih vodova

Prema posljednjim informacijama i izjavama američkih dužnosnika velike požare koji su opustošili dijelove Teksasa i uništili veliki broj kuća, a u kojima je poginulo najmanje dvoje ljudi, izazvalo je iskrenje na električnim vodovima. U istrazi teksaške Šumarske službe utvrđeno je da je to uzrok požara i u Smokehouse Creeku kao i u Windy Deuceu. Vatra u Smokehouse Creeku opustošila je oko 4,400 četvornih kilometara površine te se požar proširio i u saveznu državu Oklahoma.

U drugom požaru opožarena je površina od oko 582 četvorna kilometra. Požar u Smokehouse Creeku buknuo je 26. veljače, a pokrenuo je evakuaciju u nekoliko manjih mjesta, uništio oko 500 objekata, a uginulo je i tisuće komada stoke. Na brzo širenje požara utjecao je jaki vjetar (do 97 kilometara na sat), a bio je razoran i zbog visokih temperatura zraka te suhe trave na tlu.

Kao i u ranijim slučajevima, niti za požare u Teksasu nema dokaza da su izazvani djelovanjem energetskog oružja ili da je vatru potpalio laser, a što hrvatska korisnica Facebooka navodi u komentaru uz snimku sa zelenom laserskom zrakom. Uz to, nedvojbeno smo utvrdili i da je snimka zelenog lasera nastala prije nego su buknuli požari u Teksasu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.