Razotkriveno

Snimka ne prikazuje paniku zbog novog virusa u Kini već promotivnu kampanju iz Indonezije

Snimka "zombija" ne dokazuje pojavu virusa X za koji se tvrdi da će se iz Kine ubrzo proširiti na Europu i Balkan.
Foto: Pixabay

Korisnici društvenih mreža dijele snimku koja prikazuje dramatične scene na postaji podzemne željeznice. Snimljena je u jednom od vagona metroa, u trenutku dok staje na postaju.

U kadru najprije vidimo putnike i ženu koja između njih prolazi s megafonom u rukama. Potom na snimci, kroz prozor vagona, vidimo napad na postaji i dva “zombija” na prozoru. Snimku prati glas koji na engleskom jeziku govori: “Prije nego što su zombiji napali, svi u vlaku izgledali su prestrašeno. I tad, odjednom, oni počinju napadati. Je li svijet spreman za još jednu veliku katastrofu iz Kine?

Korisnik koji je objavio ovaj video u opisu je napisao: “Jučer u Kini. Novi virus” (arhivirano ovdje). Drugi korisnik prenosi objavu, uz novi opis: “Virus koji se pojavio u Kini. Ubrzo stiže u Evropu i na Balkan. Virus X. Nema spasa od ove pošasti” (arhivirano ovdje). Snimku korisnici Facebooka prenose s Instagrama (arhivirano ovdje), a opis koji uz nju plasiraju u potpunosti je pogrešan.

Video je snimljen u Indoneziji, ne u Kini i ne prikazuje zarazu novim virusom, nego je riječ o snimkama eventa organiziranog u okviru promotivne kampanje za javni promet u Jakarti. Najava ovog eventa objavljena je u srpnju 2022. godine na Instagram profilu tvrtke Pandora Box, koja je s tvrtkom “The Jakarta Light Rail Transit (LRT)” pripremila promotivnu kampanju (arhivirano ovdje).

U najavi je stajalo: “Vlak će uskoro krenuti! Preskočite prepreke, izbjegnite hordu zombija i riješite zagonetke kako biste stigli do sigurne zone! Vlak za apokalipsu – Prva vožnja zombi vlakom u Indoneziji”. Kampanja je trajala od 5. kolovoza do 11. rujna 2022. godine. Sredinom kolovoza o njoj su izvještavali i mediji.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

O tom eventu tragove su, s hashtagom #traintoapocalipse, ostavili brojni korisnici društvenih mreža, a kadrovi na nekima od videosnimaka poklapaju se s kadrovima iz snimke za koju korisnici Facebooka tvrde da je snimljena u Kini (ovdje, ovdje).

Obzirom da su brojne snimke s eventa dijeljene viralno te su plasirane uz različite netočne opise, njima su se već pozabavili inozemni mediji. Da snimke nisu snimljene u Kini, odnosno da su nastale u okviru eventa Train to Apocalipse, objavili su, primjerice, India Today i Associated Press.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.