Razotkriveno

Širi se montirana snimka Tuckera Carlsona u kojoj upozorava Ruse na napad Amerikanaca

U originalnoj snimci Tucker Carlson govori o obitelji, braku i seksu, dok napad i Rusiju uopće ne spominje.
Screenshot: YouTube/Tucker Carlson Network

Kampanja za nadolazeće predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama već se poprilično zakuhala, a internet i digitalno okruženje puni se netočnim i obmanjujućim sadržajima. Ovih se dana društvenim mrežama proširila montirana snimka u kojoj američki televizijski voditelj Tucker Carlson upozorava Ruse da im trenutni američki predsjednik Joe Biden sprema “niz provokacija” te kako je spreman i na “užasan zločin”. Dio izjave koju je Carlson navodno izgovorio prenesen je i u tekstualnom dijelu posta:

Tucker Carlson: Danas sam dobio informaciju iz izvora CIA-e da Sjedinjene Države planiraju niz užasnih provokacija protiv Rusije u nadolazećim danima kako bi utjecale na predsjedničke izbore. Dragi moji ruski prijatelji, izgleda da je poludjeli Biden konačno poludio i spreman je počiniti užasan zločin protiv običnih Rusa. Jutros sam dobio povjerljive podatke od poštenih zaposlenika CIA-e i dao sam riječ da ću ih objaviti. Ovaj ološ je započeo rat u Ukrajini, digao u zrak Sjeverni tok, a sada je na meti običnih Rusa. Ovo objavljujem riskirajući svoj život, ali ne mogu si pomoći. Molim vas da pročitate i proširite ovu informaciju. Facebook, Twitter ga blokiraju, ruski Telegram posljednja je nada za objavljivanje Bidenovih zločinačkih planova. Ti i ja imamo samo jedan dan za to, po planu sve će se dogoditi 7. ožujka, rekao je Carlson.

Screenshot/Facebook

Objava tog sadržaja se 5. ožujka 2024. godine pojavila na X-u (s tekstualnim dijelom na engleskom jeziku), nakon čega se počela širiti na drugim platformama te na druga govorna područja (1, 2). Objava se među domaćim korisnicima Facebooka počela širiti 7. ožujka, s direktnim prijevodom tekstualnog dijela s engleskog na hrvatski jezik. Snimka koju su ti korisnici podijelili traje 49 sekundi (arhivirana ovdje), a prikazuje Carlsona koji govori direktno u kameru, sinkroniziran na ruski jezik, dok se na dnu snimke nalazi traka na kojoj se reklamira kanal na Telegramu “Tucker Carlson za Rusiju“. U opisu tog kanala stoji da se ondje mogu pratiti “istraživanja, članci i videi legendarnog američkog novinara s prijevodom na ruski jezik”.

Međutim, ono što je Carlson originalno izgovorio u videu koji analiziramo, ne poklapa se s ruskom “sinkronizacijom”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Preuzeti sadržaj iz Carlsonove emisije potpuno drugačije preveden

Originalna snimka dio je Carlsonove emisije s projekta Tucker Carlson Network unutar kojeg producira različite video-sadržaje. Na YouTube je postavljena 26. prosinca 2023. godine, a epizoda je bila posvećena, kako stoji u opisu, “savjetima o obitelji, braku i seksu”. Carlson, poznat inače po svojim konzervativnim stavovima, poručio je svojim pratiteljima da je razmnožavanje njihova “temeljna sudbina”.

Screenshot/YouTube

Niti u jednom trenutku tog govora ne spominje američku Središnju obavještajnu agenciju (CIA), Ruse, Bidena ili plinovod Sjeverni tok. Osobe koje Carlson spominje u originalu su George Floyd, Afroamerikanac koji je umro zbog policijskog nasilja i George Soros, američki financijer mađarskog porijekla koji je izrazito nepopularan među desničarima. U 1:43 minuti videa s YouTubea Carlson izgovara rečenicu: “Ti prokleti Soroševi tužitelji!”. Ta se rečenica čuje, doduše veoma prigušeno i u pozadini ruskog “prijevoda”, u 0:19 minuti videa s društvenih mreža. Međutim, u toj minutaži na ruskom je jeziku izrečena potpuno druga rečenica: “Jutros sam dobio povjerljive podatke od poštenih zaposlenika CIA-e i dao sam riječ da ću ih objaviti“.

Također, i drugi su portali specijalizirani za provjeru činjenica, Newtral.es i Lead Stories, utvrdili da se radi o manipulaciji video-materijalom. Lead Stories je u svojoj analizi dodatno poentirao: “Da je Tucker rekao da Biden planira ‘užasan zločin’ protiv Rusije na točno određeni datum, 7. ožujka 2024. godine, bila bi to glavna nacionalna i međunarodna vijest”. Kao što svjetski mediji nisu o tome pisali prije navodnog napada, tako ni nakon 7. ožujka nije bilo vijesti o napadu SAD-a na Rusiju.

Međutim, kada se dezinformacija pusti u bespuća interneta, malo je vjerojatno da će se njeni ispravci širiti jednakom brzinom.

Platforma za promicanje desničara

Carlson je bio dugi niz godina jedna od najvećih zvijezda privatne kabelske televizije Fox News, poznate po svojoj pristranosti i naklonjenosti američkim konzervativcima. Kako je Faktograf ranije pisao, taj je televizijski voditelj poznat kao teoretičar zavjera, dezinformator i širitelj bjelačke nacionalističke retorike (1, 2, 3). Dezinformacije koje je Carlson iznosio na Fox Newsu su učestalo, putem društvenih mreža, stizale i u hrvatski digitalni prostor.

U travnju 2023. godine napustio je Fox News. Njegov odlazak uslijedio je nekoliko dana nakon što je Fox News pristao platiti 787 milijuna dolara za nagodbu u tužbi za klevetu koju je pokrenula tehnološka tvrtka Dominion Voting Machines. Dominion je optužio Fox za širenje laži da su strojevi te tvrtke korišteni za lažiranje rezultata američkih predsjedničkih izbora 2020. godine.

Prema pisanju NBC Newsa, Carlson je nedugo nakon napuštanja Foxa dobio “ponude za posao od ruske propagandističke mreže RT i Vladimira Solovjeva, prokremaljskog propagandista i komentatora na ruskoj državnoj televiziji”. Međutim, Carlson je odlučio izgraditi vlastiti brend, Tucker Carlson Network. Posljednjih mjeseci na toj je platformi intervjuirao mađarskog autokratskog premijera Viktora Orbána i argentinskog desničarskog predsjednika Javiera Mileija.

Njegovo simpatiziranje Rusije, i to usred rata koji ta zemlja vodi protiv Ukrajine, omogućilo mu je ekskluzivu kakvu nijedan “zapadni” novinar nije imao: dvosatni intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Glasnogovornik Kremlja rekao je da je Putin pristao na intervju s Carlsonom jer se pristup bivšeg voditelja Fox Newsa razlikuje od “jednostranog” izvještavanja o sukobu u Ukrajini kakvo provode zapadne novinske kuće.

Bio je to prvi Putinov intervju s nekom zapadnom medijskom ličnošću otkako su njegove snage napale Ukrajinu prije dvije godine, izvijestili su mediji nakon intervjua koji se održao 8. veljače u Moskvi. “[Putin] je iznio mnoge poznate točke u razgovoru i Carlson ga je rijetko izazivao. Carlson je stalno ponavljao neistine, dezinformacije i teorije zavjere, a bio je i glasan kritičar američke potpore Ukrajini”, pisao je NBC News.

Manipulacije videima u izbornim kampanjama

Osim što je Carlson sam sklon širenju dezinformacija, nakon njegova intervjua s Putinom širile su se različite netočne tvrdnje. Primjerice, da je Carlson tada upitao Putina zašto vjeruje da kršćanin može biti gej, da je Putin prijetio SAD-u ratom ili da su njih dvojica razgovarali o pjevačici Taylor Swift i najpoznatijem američkom sportskom događaju – finalu Super Bowla.

Tvrdnja koja se pojavila mjesec dana kasnije, da je Carlson upozorio “svoje ruske prijatelje” da im Biden priprema napade koji uključuju i “užasne zločine” pripada sličnom dezinformacijskom okruženju. Pored toga, potkrjepa za tu tvrdnju montirani je video, odnosno iskorištavanje Carlsonovog lika za plasiranje dezinformacija.

Takva manipulacija je, kako smo ranije pisali, jedan od prisutnijih načina širenja dezinformacija, a posebice bi mogla doći do izražaja u predizborno vrijeme. Korisnici društvenih mreža, kako u Hrvatskoj, tako i vani, već mjesecima su izloženi sintetskim video i audio dezinformacijama, generiranih pomoću različitih alata umjetne inteligencije (AI). Za sada se takvi sadržaji češće koriste u svrhu pokušaja prevare i krađe osobnih podataka građana, ali veoma je izgledno da neće ostati na tome.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.