Ocjena točnosti

Mlinarić jest rekao da je Hrvatska talac “lopova, izdajice i najvećeg neprijatelja hrvatskog naroda”

Stipo Mlinarić Ćipe nije govorio samo o referendumima, kao što se sada izvlači. Na račun Andreja Plenkovića sasuo je niz optužbi u raspravi o premijerovom opozivu kojeg je pokrenuo upravo Domovinski pokret.
Stipo Mlinarić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

„Nikada u životu nisam tu riječ izgovorio, pogotovo ne Andreju Plenkoviću. Nađite mi tu izjavu, pustite je na N1  i osramotite me. Rekao sam da država ne smije biti taoc jednog čovjeka, to i sada kažem. Nitko nema pravo da zbog nečijeg ega bude taoc cijela država“, ustvrdio je Stipo Mlinarić Ćipe iz Domovinskog pokreta (DP) u razgovoru s novinarom televizije N1 koji ga je u kontekstu pregovora o sastavljanju vlade između HDZ-a i DP-a podsjetio da je svojedobno u saborskoj raspravi Plenkovića nazvao lopovom, navodeći kako je cijela zemlja njegov talac.

Nekoliko sati kasnije, nakon što su Jutarnji List i N1 objavili snimku saborske rasprave, odnosno Facebook status, Mlinarića Ćipe od 23. veljače 2023. godine, on je pojasnio:

„To je bilo u jedan sat u noći u sabornici, govorio sam o krađi referenduma. Kuščević i ekipa su ukrali, to su činjenice. Nikad nisam pobjegao od svoje izjave, to što sam rekao stoji i danas. Dva referenduma su ukradena. A sad to vaditi iz konteksta…”.

Međutim, stvarnost je nešto drugačija. Sabor je 23. veljače 2023. godine proveo raspravu o Prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade RH na prijedlog 33 zastupnika Hrvatskog sabora. Rasprava je trajala više od 10 sati i protegnula se do kasnih noćnih sati.

Opoziv Plenkovića pokrenuo je Domovinski pokret

Prijedlog za opozivom Plenkovića pokrenuo je upravo Domovinski pokret, a podržali su ga oporbeni zastupnici ne samo desnih političkih opcija, već i progresivne oporbe. Osnovni razlozi za izglasavanje nepovjerenja Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade, kako je stajalo u službenom dokumentu kojeg je potpisalo 33 saborskih zastupnika su: višestruke i brojne korupcijske afere; neprovođenje pravodobne obnove potresom pogođenih područja; neistraživanje i neprocesuiranje ratnih zločina počinjenih od strane srpskog agresora u vrijeme Domovinskog rata; kršenje prisege dane prilikom preuzimanja dužnosti predsjednika Vlade.

Prijedlog za izglasavanjem nepovjerenja Plenkoviću, u ime 33 zastupnika podnio je Ivan Penava, predsjednik DP-a. U tom je dokumentu navedeno kako će u saborskoj raspravi prijedlog predstavljati svi podnositelji prijedloga.

Kada danas Mlinarić Ćipe govori kako mu se riječi izrečene u kasnim noćnim satima izvlače iz konteksta to nije točno. Vidljivo je to iz snimke saborske rasprave (od 50-e minute), kao i fonograma saborske rasprave.

U vrijeme kada je Mlinarić Čipe dobio svojih pet minuta da obrazloži razloge pokretanja opoziva predsjednika Vlade, Plenković je već odavno otišao iz sabornice. U klupama rezerviranim za članove vlade ostala je tek Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade iz redova SDSS-a.

„Mislio sam mu lijepo u oči reći, ali tu je njegova potpredsjednica Vlade iz SDSS-a, ona će mu lijepo sve prenijeti, a ja ću čitati kao da je on tu. Da je tu, ja bih ga gledao u oči i govorio bi, a ovako ću pročitati“, započeo je Mlinarić Ćipe svoje obrazlaganje razloga za opoziv Plenkovića.

„Gospodine Plenkoviću, svojedobno ste izjavili kako stranka ne smije biti talac jednoga čovjeka. I nakon te mudre i vrijedne misli koju ste pretvorili u floskulu, jer to nije bila misao uvjerljivog domoljuba nego ambicioznog karijeriste, zasjeli ste na čelo stranke. No, promjena koja je došla s vama je velika. Sada nije tek neka stranka talac nekog nesposobnog političara, nego je sada cijela država talac jednog izdajice nacionalnih interesa“, ustvrdio je Mlinarić Ćipe, dodajući kako je Plenković „prevario narod i zabetonirao prodaju INA-e“.

Nastavio je, potom, kako je Plenković kao svog koalicijskog partnera na ključna mjesta uveo „nasljednike stranke koja je bila leglo ratnih zločinaca“.

Nametnuli ste rodnu ideologiju Istanbulskom konvencijom, premda ste znali da je narod većinski protiv. Ukrali ste referendum narodu premda je imao 10 posto više od potrebitih broja potpisa“, nastavio je Mlinarić Ćipe, dodajući kako je Plenković sve „premrežio uhljebima na svim razinama“.

„Čak ste i stranku HDZ do kraja detuđmanizirali i preostali članovi te stranke koji još uvijek gaje sentiment prema pokojnom Tuđmanu dišu na škrge čekajući hoćete li vi prije otići ili će prije oni izumrijeti“, dodao je DP-ov zastupnik, navodeći kako je Plenković opstruirao svaki pošteni proces otkrivanja istine o zločinaštvu JNA nad Hrvatskom, nije tražio ratnu odštetu od Srbije te je korumpirao sve braniteljske udruge i začepio usta braniteljima mitom i korupcijom…

„Ponovit ću, promjena koja je došla s vama doista je velika. Više nije tek vaša stranka talac jednog čovjeka, nego je sada cijela Hrvatska talac jednog lopova, izdajice i najvećeg neprijatelja hrvatskog naroda. To ste vi, g. Plenkoviću“, vrlo je jasno poručio Mlinarić Ćipe.

Potom je dodao: „Do dna želuca mi se gadi vaša laž, manipuliranje, izdaja, a ponajviše od svega mi se gadi što ste uradili dignitetu Domovinskog rata i od hrvatskih branitelja koji nemaju gdje podići glas jer ste korumpirali sve udruge koje bi ih trebale štititi i braniti. Čast izuzecima, ali malo ih je“.

Obraćajući se Plenkoviću, zastupnik DP-a je zaključio: „Vi smjenjujete ministre samo stoga što vi više u njih nemate povjerenje jer s vama ne žele krasti, varati i izdavati nacionalne interese. Ali, narod je u vas izgubio povjerenje, upravo stoga što to radite svo vrijeme. Stoga, odlazite, gospodine Plenkoviću, bolje prije nego kasnije, bolje je za vas. Evo“.

Iz izlaganja Stipe Mlinarića Ćipe iz veljače prošle godine jasno je da se njegova ocjena prema kojoj je Plenković lopov ne odnosi samo na raspravu o, kako je kazao, krađi referenduma.

“Ukradeni referendumi”

Nije, također, istina da su “Kuščević i ostali” ukrali referendume. Milnarić Ćipe je govorio o referendumskim inicijativama za ukidanje tzv. Istanbulske konvencije, kao i za izmjene izbornog zakonodavstva. No, građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o istanbuskoj nisu uspjele prikupiti najmanje 374 740 valjanih potpisa, koliko im je 2018. godine bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije.

Istina o Istanbulskoj, koja se zalagala za otkazivanje Istanbulske konvencije, predala je 390 916 potpisa, pri čemu ih je ispravno bilo 345 942.

Narod odlučuje je u inicijativi kojom su tražili promjenu Ustava i time smanjenje broja saborskih zastupnika na 100 do najviše 120, ukidanje dva saborska mandata srpskoj nacionalnoj manjini i smanjenje ukupnog broja manjinskih zastupnika na šest prikupio 412 325 potpisa, od kojih je ispravno bilo 371 450, a neispravno 40 875 potpisa. Tom su inicijativom tražili i uvođenje tri preferencijalna glasa, smanjenje praga za ulazak u Sabor na četiri posto, kao i uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja.

U drugom referendumskom pitanju tražili su da manjine ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu. Za tu su inicijativu prikupili 407 835 potpisa, ali je ispravnih bilo 367 169, a neispravno 40 666.

Mlinarić Ćipe nije bio osamljen u teškim riječima na račun Andreja Plenkovića prije nego su objavljeni rezultati parlamentarnih izbora iz kojih proizlazi moguća buduća suradnja Domovinskog pokreta i HDZ-a.

Osim teških međusobnih riječi (1 ,2) Domovinski pokret je još prije raspuštanja Sabora podnio kaznenu prijavu protiv Plenkovića zbog omogućavanja protuzakonitih ulazaka u zemlju. Ta je kaznena prijava ugrađena i u politički program DP-a pa u dijelu u kojem govore o migrantskoj krizi i sprječavanju ilegalnih prelazaka granice, podsjećaju kako su podigli kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića „zbog počinjenja kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti te omogućavanja protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka stranaca u Republici Hrvatskoj“.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.