Ocjena točnosti

Zastupnik Bartulica laže. Nije istina da je ispunio sve zakonske obaveze koje ima kao saborski zastupnik

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Faktografu je potvrdilo da će protiv njega pokrenuti predmet budući da nije prijavio novi kredit za kuću na Prviću.
Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Nakon što je Index.hr u nedjelju objavio tekst iz kojeg proizlazi pitanje kako saborski zastupnik Domovinskog pokreta (DP) i njihov kandidat na skorim EU izborima, Stephen Nikola Bartulica, preživljava – budući da prema podacima u imovinskoj kartici on i njegova supruga mjesečno zarade 3 600 eura, a na kredit im ode 3 562 – Bartulica se danas oglasio na društvenoj mreži X (bivši Twitter).

U objavi zastupnik DP-a ne odgovara na logično pitanje, već navodi kako je taj portal krenuo s “blaćenjem”.

Evo što je Bartulica napisao: “Rekao sam kako ću postati meta, što se i vidi zadnjih tjedana. Maja Sever najavljuje kako je Index krenuo s blaćenjem. Pokušavaju spriječiti moj ulazak u Europski parlament gdje ću zastupati vrijednosti koje Maja Sever, ekipa iz neMožemo, Telegrama, Novosti i sličnih, preziru! Sve što moja obitelj posjeduje stekli smo na pošten i transparentan način” te je dodao:

“Sve zakonske obaveze koje imam kao saborski zastupnik sam ispunio. Sve ostalo je prljava kampanja radikalne ljevice i Možemo protiv Domovinskog pokreta! Ovo sve je samo dokaz da sam na ispravnom putu”.

Nije naveo kredit u imovinsku karticu

Uz to što napada medije samo zbog toga što rade svoj posao, Bartulica u objavi, svjesno ili nesvjesno, laže jer nije istina da je ispunio sve zakonske obaveze koje ima kao saborski zastupnik. Naime, Faktograf je dobio odgovor Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u kojem nam je potvrdilo da će protiv njega pokrenuti predmet budući da u zadnjoj imovinskoj kartici nije prijavio kredit od 270 000 eura za kuću na Prviću koji mu je lani 19. prosinca odobrila Zagrebačka banka.

“Obveznik koji ima obvezu nastalu do 31. prosinca 2023.g. istu je bio dužan prijaviti u imovinskoj kartici za 2023.g. te će stoga povodom navoda iz navedenog članka Povjerenstvo po službenoj dužnosti otvoriti predmet protiv obveznika Stephena Nikole Bartulice.”

Upit smo Povjerenstvu poslali nakon što je novinar Indexa, Ilko Ćimić, u svom tekstu napisao iduće: “Bartulica je kao novi vlasnik nekretnine upisan 10. siječnja 2024. pa obvezu upisa nekretnine u imovinsku karticu ima tek sljedeće godine. No zato je morao prijaviti kreditnu obvezu, a evidentno nije. Zadnji put je imovinsku ažurirao u veljači ove godine i u tom ažuriranju je naveden samo kredit iz 2013. godine.”

Bartulica je od 10. siječnja ove godine vlasnik kuće na Prviću koju je kupio za 300.000 eura

Bartulica izbjegava ključne odgovore

Bartulica već ima kredit od 270 tisuća eura podignut 2013. godine, za koji plaća 1 211 eura mjesečno, a podignut je na 30 godina. Založno pravo za taj kredit vidljivo je na zagrebačkom stanu zastupnika Bartulice. Tako Bartulica na dva kredita mjesečno troši 3562 eura. Prema imovinskoj kartici, Bartulica i njegova supruga imaju mjesečne prihode od oko 3600 eura.

Zanimljivo je primijetiti i kako Bartulica u objavi na X-u ne odgovara na ključna pitanja koja proizlaze iz Ćimićeva članka: kako on i njegova supruga preživljavaju ako im na kredite ode gotovo čitava plaća te odakle mu dodatnih 30 000 eura za kupovinu nekretnine? Naime, kuća je koštala 300 000 eura.

Dio te cijene Bartulica je pokrio s 270 000 eura kredita, ali kolega Ćimić je ispravno uočio da zastupnik DP-a u imovinskoj kartici nije prikazao odakle mu ostatak, iako nikad ranije nije prijavljivao nikakvu štednju, a u kartici je zadržao i sve prijašnje nekretnine.

Faktograf je pokušao kontaktirati Bartulicu, ali je nakon našeg prvog poziva saborski zastupnik blokirao naš broj. Do objave ovog članka odakle Bartulici novac nisu nam otkrili niti iz odnosa s javnošću Domovinskog pokreta kojima smo jutros poslali upit.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.