Pod povećalom

Nakon ulaska u Vladu istraživanje pandemije za DP više nije tema, iako su pričali da im je to uvjet

Inicijativa Mosta o osnivanju Istražnog povjerenstva o radu Stožera za vrijeme pandemije nije se okrznula o ministre iz DP kvote, iako je to toj stranci navodno bio bitan uvjet za ulazak u vlast.
foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

“Što se tiče pouke iz nedavne Covid pandemije, inzistirat ćemo da se raščisti to do kraja. Mnogi građani još ne znaju istinu, još nemamo jasne odgovore kako je uzaludno potrošeno toliko novaca i odgovore na druge štetne posljedice koji su nastali za vrijeme te velike globalne nevolje. Inzistirat ćemo do kraja u okviru naših mogućnosti da javnost sazna istinu o tome”, iznio je član Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica u svibnju jedan od uvjeta DP-a za ulazak te stranke u Vladu koju bi krojio HDZ.

Isti je zahtjev ponovio i nekoliko dana poslije rekavši: „Ako gospodin Plenković želi transparentnu vladu i ne boji se istine, ne vidim što je sporno oko pitanja covid mjera. Prema tome, ja ću i dalje ustrajati. Nisam čuo argument zašto to ne bi išlo“.

Kao što je poznato, Domovinski pokret je ipak postigao dogovor s HDZ-om i ušao u Vladu, iako nijedan njegov ključni zahtjev nije ušao u program Vlade, a uz obrazloženje da su njihovi zahtjevi navedeni u Koalicijskom sporazumu. Stjepo Bartulica je izabran za zastupnika u Europskom parlamentu. Koalicijski sporazum ostao je skriven od javnosti pa nije poznato spominje li se u njemu inzistiranje na rasvjetljavanju događaja tijekom pandemije Covida ili bilo koji od drugih uvjeta o kojima su u javnosti govorili Bartulica ili čelnici DP-a.

Tajnica nije morala pripremati razrješenja

Zaključak da ništa od tih razvikanih uvjeta DP-a ipak nije ušlo u Koalicijski sporazum nameće se nakon što je Vlada u petak glatko odbila osnivanje istražnog povjerenstva za Covid. A ako i jest, čelnici Domovinskog pokreta ili njihovi ministri ne namjeravaju, izgleda, oko njihova neispunjavanja raditi HDZ-u bilo kakve probleme.

Bez imalo rasprave, Vlada je u Sabor poslala negativno mišljenje o Prijedlogu odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva o radu Stožera i drugih nadležnih institucija za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 u Hrvatskoj.

DP-ovi ministri nisu se usprotivili stavu Vlade i podržali prijedlog  17 zastupnika u Hrvatskome saboru da se takvo povjerenstvo osnuje pa premijer Andrej Plenković nije morao tajnici reći da pripremi razrješenje trojice ministara, kao što je svojedobno napravio ministrima Mosta koji su se usudili na Vladi usprotiviti stavu Plenkovića.

Predizborna inicijativa Mosta

Prijedlog je krajem svibnja, a uoči izbora za Europski parlament, u Sabor uputio predsjednik Mosta Božo Petrov, a među 17 potpisnika su, osim zastupnika iz redova Mosta i Suverenista (Marijan Pavliček) još i bračni par Raspudić, Dražen Dizdar koji je ušao u Sabor umjesto Mislava Kolakušića, ali i Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš te Marijana Puljak i Viktoria Knežević iz Centra, kao i Ivica Baksa iz Nezavisne platforme Sjever.

Kako se navodi u prijedlogu, cilj rada tog povjerenstva bio bi „utvrditi eventualne nezakonitosti, nedopuštene utjecaje, pogodovanja i političke pritiske na rad Stožera i drugih nadležnih institucija za vrijeme trajanja pandemije Covid-19 u RH“.

Naročito treba istražiti, navodi se, okolnosti nabave cjepiva; razloge za donošenje odluke kojom je nabava medicinske opreme i usluga izuzeta od primjene Zakona o javnoj nabavi i proglašena tajnom; razjasniti na temelju koji znanstvenih spoznaja je Stožer donio odluke o ograničenju kretanja na početku epidemije te zašto se odlučila na online nastavu. Potpisnike, između ostalog, zanima i kako se procjenjivala količina potrebnog cjepiva, zašto su uvedene covid-potvrde, kako su se donosile odluke o popuštanju mjera i radi li Vlada valorizaciju svih posljedica epidemije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kratko je na sjednici izvijestio kako negativno mišljenje Vlade proizlazi iz toga što je prijedlog odluke istovjetan prijedlogu koji je već bio upućen prošle godine (predlagatelji su tad bili 24 zastupnika u Hrvatskome saboru), na koji je Vlada Republike Hrvatske već dala negativno mišljenje Hrvatskome saboru, a Sabor je 27. listopada 2023. donio Zaključak kojim se ne prihvaća navedeni Prijedlog odluke.

Bartulica lani nije ni glasao za prijedlog o istraživanju Covida

Taj lanjski prijedlog jednakog sadržaja kojeg je također u ime potpisanih zastupnika predao Božo Petrov odbačen je u Saboru sa 77 glasova, devet ih je bilo “za”, a osam “suzdržanih”. Za povjerenstvo glasali su tadašnji mostovci i uz njih tada nezavisni Ante Prkačin te jedan jedini član Domovinskog pokreta –  Daniel Spajić.

Bartulica, kojem je pred izbore za Europski parlament bila tako važna istina o Covidu nije u listopadu prošle godine bio u Saboru i glasao, kao ni Ivan Penava i drugi članovi Domovinskog pokreta.

Ovaj novi prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva uvršten je na dnevni red Sabora i o njemu bi se trebalo raspravljati već u utorak 25. lipnja pa će biti zanimljivo vidjeti kako će sada u Saboru glasati Domovinski pokret i hoće li ostati na liniji svojih poslušnih ministara.

Povjerenstvo za Covid u petak je ostalo u sjeni izglasavanja Milorada Pupovca na čelo saborskog Odbora za ljudska prava i prava manjina. Domovinski pokret glasao je protiv tog prijedloga, ali je Pupovac ipak izabran na čelo odbora koji spada u kvotu vladajućih.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.