Razotkriveno

Video ne prikazuje požar nakon sudara električnih automobila

Snimka je nastala u Moskvi 2013. godine, a prikazuje požar koji je nastao nakon što se u autobus zabio kamion pun plinskih boca.

Na Facebook profilu hrvatske privatne korisnice podijeljen je video (status arhiviran ovdje, a snimka ovdje) koji prikazuje izbijanje požara na vozilima koji stoje na cesti. U opisu (prevedeno s engleskog jezika) stoji:

Dva električna vozila sudarila su se u Kanadi. Očito se vatrogasci ne žele ni približavati požaru na električnim vozilima.

Video je originalno objavljen 18. svibnja, a korisnica ga je podijelila 12. lipnja.

Sudar kamiona s plinskim bocama i autobusa 2013. u Moskvi

Snimka prikazuje požar koji je nastao nakon što je kamion koji je prevozio plinske spremnike naletio na drugo vozilo, pokazuju medijska izvješća, video snimke i  ističe stručnjak za požare akumulatora električnih vozila. Incident nije uključivao električna vozila, kao što se to nastoji sugerirati u objavi korisnice.

Korištenje alata za pretraživanje fotografija i ključnih riječi otkrilo je da se radi o snimci koju su ruski YouTube kanali objavili još 13. srpnja 2013. Druge video snimke objavljene istog dana prikazuju požar iz različitih kutova (arhivirano ovdje, ovdje i ovdje), s tim da jedna snimka prikazuje trenutak kada se kamion zabio u autobus ispred sebe (arhivirano ovdje).

Screenshot/YouTube

Također, njemački list Der Spiegel objavio je snimku istog incidenta i izvijestio da su eksplozije rezultat nesreće u Moskvi 2013. u kojoj je sudjelovao kamion koji je prevozio plinske spremnike. U vijesti se nigdje ne spominju električna vozila.

Stručnjak za požare električnih vozila: Ovo se ne događa kad dođe do takvog sudara

Ruske novinske agencije, uključujući RIA Novosti, izvijestile su u to vrijeme da je u nesreći sudjelovao kamion Isuzu koji je prevozio 119 plinskih spremnika i autobus s 28 ljudi, a vatru su izazvale eksplozije cilindara u kontinuiranim eksplozijama snimljenim na videu. U izvješću se navodi da je vozač ozlijeđen i da mu je pružena pomoć, ali ne spominju se druge žrtve nesretnog događaja, piše AFP.

“U sudaru nije bilo električnih vozila. Tvrditi da se ovo događa kada se sudare dva električna automobila potpuno je netočno”, rekao je pak za USA Today Dan Fish, tehnički stručnjak u EV Fire Safe, australskoj tvrtki koja istražuje požare baterija električnih vozila.

Zapaljeni spremnici plina vidljivi su na videu koji je podijelila korisnica Facebooka, ali ih je teško razaznati. Na drugim snimkama objavljenim na YouTubeu lakše ih je vidjeti razbacane po cesti. “Ovi spremnici nisu ni na koji način povezani s bilo kojim sustavom električnih vozila”, objasnio je Fish.

Zaključno, video u kojem se izbijanje velikog požara na cesti nije sudar električnih vozila u Kanadi. Radi se o snimci požara nakon sudara kamiona s plinskim spremnicima i autobusa nastaloj još u srpnju 2013 u Moskvi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.