Ivan Zvonimir Čičak ne zna što se oko njega događa, ali ipak su ga uvalili u saborski Odbor za medije

A.B.

Ivan Zvonimir Čičak iz Hrvatskog helsinškog odbora izabran je danas za vanjskog člana saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije (Hina). Često zvani “odbor za medije” do dolaska Čička nije brojao niti jednog člana s biografijom koja ima veze s medijima, pa na scenu stupa Čičak, koji je, kako je istakao u biografiji, “nakon pada komunizma počeo objavljivati u vodećim listovima u Hrvatskoj i u svijetu”. 

No, prije nego nastupi olakšanje zbog činjenice da je Čičak ipak radio u medijima, pa makar bio i osuđen zbog toga, novi val zabrinutosti izaziva njegova informiranost.

Naime, Čičak je 16. studenog potpisao priopćenje HHO-a koje započinje rečenicom: “Vlada RH na zahtjev Europske unije usvojila je program suzbijanja diskriminacije za nadolazeće petogodišnje razdoblje.” To, naprosto, nije točno.

HHO Izjava broj 13 – O slučaju Vesne Očak-Sekulić by FaktografHR on Scribd

Ovo Čičkovo priopćenje ni izdaleka ne bi bilo tako problematično da upravo on ne sjedi u radnoj skupini za izradu novog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije, u koju je biran kao član HHO-a. Zato smo se za komentar i pojašnjenje obratili voditeljici Centra za mirovne studije (CMS) Cvijeti Senti, čija organizacija, usprkos dugogodišnjim aktivnostima na planu ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije nije pripuštena u dotičnu radnu skupinu.

“To nije točno, jer Vlada još nije usvojila plan, koji se punim imenom zove Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije. To znam, jer je to područje kojim se bavim pa i pratim dnevni red sjednice Vlade. Da stvar bude komičnija, jučer je Pučka pravobraniteljica objavila priopćenje “Međunarodni dan tolerancije – nužno što skorije usvajanje Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije“, kaže Senta za Faktograf.

Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije, podsjetimo, bio je gotov nakon što je prošlog ljeta završio proces javnog savjetovanja, a njegovo je prihvaćanje preduvjet za povlačenje sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u visini od 6,8 milijarde eura. No, umjesto da gotov plan proslijedi na sjednicu Vlade kako bi on bio prihvaćen do kraja 2016., kao što je to bilo predviđeno, Plenkovićeva Vlada od njega je odustala i krenula u formiranje nove radne skupine za izmjene već gotovog Nacionalnog plana. Nakon što je stvar procurila u medije, tadašnji ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, u to vrijeme glavna osoba Vlade kad je riječ o ljudskim pravima, pojasnio je kako se „želi povećati inkluzivnost i pluralnost postojećeg dokumenta”.

Ovo možda jest malo zamršeno, ali, kako bi rekla Senta, ipak je za očekivati da osoba koja sjedi u radnoj skupini, zainteresirana je za rad u području suzbijanja diskriminacije, istovremeno prati zbivanja na tom polju, odnosno da je makar upoznata sa stanjem u kojem se nalazi dotična strategija.

“Dodatno uznemiruje činjenica da će osoba koja je neinformirana o tako jednom važnom momentu u području svojeg rada danas biti imenovana kao vanjski član saborskog Odbora za medije, informiranje i informatizaciju”, navodi Senta.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"