Ocjena točnosti

Vinković: Besplatno klizanje za djecu koja idu na misu nije diskriminacija

Screenshot: ĐakovoTV (YouTube)

“U ovome gradu niti je bilo diskriminacije, niti će je biti, a jedino tko diskriminira djecu i ne radi ništa za djecu nije gradonačelnik Grada Đakova, nego pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, a ovim putem je pozdravljam i bolje da da ostavku nego što lupeta gluposti”, izjavio je HDSSB-ov gradonačelnik Đakova Zoran Vinković (Radio Đakovo).

Vinković je oštre riječi pravobraniteljici uputio nakon što ga je Milas Klarić upozorila da diskriminira nekatoličku djecu svojom odlukom da besplatnim ulaznicama za klizanje nagradi onu djecu koja redovito pohađaju katoličke mise (Index.hr/Hina). Iz Ureda pravobraniteljica ističu da ovakva odluka Grada Đakova i gradskog komunalnog poduzeća predstavlja diskriminatorno ponašanje.

Da se u ovom slučaju doista radi o diskriminaciji potvrđuje već prvi članak Zakona o suzbijanju diskriminacije, a u kojem stoji:

“Ovim se Zakonom osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, stvaraju se pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti i uređuje zaštita od diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije”.

Nadalje, u drugom stavku istog zakonskog članka propisano je da se diskriminacijom smatra i stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe po osnovama iz citiranog prvog stavka. Također, propisano je da se diskriminacijom po istim osnovama smatra i stavljanje neke osobe u nepovoljniji položaj na temelju pogrešne predodžbe o postojanju osnove za diskriminaciju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.