Pod povećalom

Reforma obrazovanja zaustavljena, a Šustar slaže sasvim nepotrebno povjerenstvo

Hina

Tehnički ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar najavio je, nakon što je ipak jedinom kandidatu za nagradu Luka Ritz, sesvetskom gimnazijalcu Domagoju Topiću, pod pritiskom javnosti dao nagradu, kako će uskoro biti objavljena imena članova povjerenstva koje će nastaviti rad na kurikularnoj reformi koja ulazi u fazu javne rasprave.

Nije jasno ima li Predrag Šustar kao ministar vlade kojoj je izglasano nepovjerenje ovlasti da imenuje bilo koga. Oko tog pitanja razilaze se i mišljenja ustavnih stručnjaka. Ustavni stručnjak Đorđe Gardašević kazao je nadavno za Faktograf kako bi se u svjetlu toga da je riječ o tehničkoj vladi kojoj je prethodno izglasano nepovjerenje Vlada trebala samoograničiti pri donošenju važnijih odluka oko kojih su podijeljeni politički akteri i sama javnost, a kurikularna reforma to svakako jest.

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić kazala nam je kako, usko pravno gledano, Šustar ima ovlasti imenovati osobe u statusu vršitelja dužnosti, što dopušta i Zakon o primopredaji ovlasti, ali to bi, smatra, bilo potpuno besmisleno u ovom trenutku. Čitav niz konkretnih pretpostavki za provođenje reforme nije ispunjen, upozorava. Ne može se, dakle, govoriti o nužnom nastavku započetih poslova.

Osim načelnog pitanja imaju li tehnički ministri ovlasti za imenovanje novih tijela, odnosno novih članova u takva tijela, Šustarovo imenovanje nove skupine trebalo bi biti usklađeno i sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je Hrvatski sabor prihvatio 17. listopada 2014. i koja je krovni dokument za provođenje kurikularne reforme. Ta strategija predviđa da je tijelo koje je zaduženo za cjelokupni proces kurikularne reforme Ekspertna radna skupina. Ekspertnu radnu skupinu ustrojava Posebno stručno povjerenstvu.

Komunikacije nema

Neven Budak, predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva rekao je prije nekoliko dana za N1 : “Posebno stručno povjerenstvo Strategije je prema odredbama nadležno za izradu kriterija prema kojima se biraju članovi Ekspertne radne skupine, ali i za oblikovanje i formiranje te skupine. To moramo raditi u suradnji s Ministarstvom jer nemamo kapacitete za samostalnu provedbu”.

Požalio se, međutim, kako takve suradnje nije bilo. Budak smatra da bi najbolje rješenje bilo da je dosadašnja Ekspertna radna skupina na čelu s Borisom Jokićem nastavila raditi.

„Pogotovo se ovo nije smjelo dogoditi nakon raspuštanja Vlade. Ako Ministarstvo nije bilo u stanju raditi dok je Vlada bila legitimna, onda nije u stanju ni sada.” rekao je Budak, pojašnjavajući: „Ne vidim način kako bi se nova skupina mogla oformiti ako mislimo poštovati proceduru kakvu je usvojio Sabor. Ako bi i došlo do koordinacije morao bi se raspisati javni poziv. Ta bi procedura trajala mjesec dana, a sad smo već u ljetu. Teško da bi skupina mogla funkcionirati prije jeseni. Morat ćemo ponovno raspisati javni natječaj i nadam se da će se javiti isti ljudi jer dolazak nove ekipe značio bi dodatan zastoj, trebalo bi im vremena za adaptaciju. Ne vidim zašto bi se skupina mijenjala kad su tri četvrtine izrade dokumenata završene”..

Nelegalna javna rasprava

Ekspertna skupina uspjela je prije razrješenja okončati stručnu raspravu i sve dokumente postaviti na mrežne stranice, a Ministarstvo je upravo pokrenulo javnu raspravu iako za nju, potvrdio je i Budak, nije zadovoljilo pravni okvir.

I Šustar i Jokić svjesni su da nikakve eksperimentalne primjene neće biti ove jeseni. Jokić je na završnoj konferenciji koju je razriješena skupina održala u četvrtak ustvrdio da će biti dobro ako se za to ispune uvjeti do početka školske godine 2017. Osim političkih opstrukcija, činjenica je da nije promijenjen zakonodavni okvir koji je nužan za provođenje kurikularne reforme, kao i da se ništa nije radilo za povlačenje sredstava predviđenih u sklopu Europskog socijalnog fonda.

Zbunjujuće je onda zašto Šustar sada osniva novo povjerenstvo i to takvo koje će, kako je rekao, „biti vezano za mandat ove tehničke vlade“.

„Moramo biti korektni, radi se o hrvatskoj reformi koja je počela prije mandata ove Vlade i koja će još potrajati. Nije potrebno da netko tko dođe poslije nas čisti naše kosture iz ormara, kao što smo nažalost mi to morali učiniti s nekim stvarima koje se ne tiču Ekspertne radne skupine, već odluka koje su trebale biti donesene, a nisu“, rekao je Šustar.

Prevedeno na običan jezik – Šustar, ministar koji je ostao bez povjerenja, namjerava oformiti povjerenstvo koje će raditi samo za mandata ove tehničke vlade, dakle tijekom ljeta i vremena godišnjih odmora. To će povjerenstvo uvažiti primjedbe iznesene u javnoj raspravi koja nije pravno utemeljena, a da bi pripremili reformu koja u eksperimentalnu provedbu ionako neće ove jeseni.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.