Ocjena točnosti

Panenić: Izlaze novi kompromitirajući dokumenti o Ini

Hina / Dario Grzelj / dag

“Miro Bulj je na dobrom tragu. Vruća je danas komunikacija, a kompromitirajući dokumenti izlaze kao iz paštete”, napisao je na svom Facebooku ministar gospodarstva u ostavci Tomislav Panenić, te objavio dokument koji bi trebao ponovo aktualizirati priču o aferama u Ini.

Radi se o dokumentu naslovljenog na Tomislava Dragičevića, bivšeg šefa Inine uprave bliskog Stjepanu Mesiću, u kojem ga direktor Inine tvrtke kćeri Interina iz Mostara Franjo Božić navodno izvještava da je uredniku političkog magazina “60 minuta” FTV Bakiru Hadžiomeroviću isplatio 30.000 eura mita, a kako bi Hadžiomerović zauzvrat prestao u svojoj emisiji napadati konzorcij Ina-Mol-Energopetrol.

Otvaranje nove afere u Ini najavio je u srijedu Panenićev kolega iz MOST-a Miro Bulj, koji je na Facebooku napisao da je “temeljem nepobitnih dokumenata otkrio da su Ina i Mol ponovo u središtu ozbiljne međunarodne afere”. Akteri afere, dodao je Bulj, “ovaj put su zajedno HNS-ov kadar Tomislav Dragičević i – vidi čuda – HDZ-Karamarkov frend Jozo Petrović”.

“Ono što se krije iza mutnog posla sklapanog u BiH će pokazat zašto Mađari daju potporu HDZ-u i HNS-u kojeg podupire rusko-mađarski lobi. I baš me zanima kad Stipe Mesić pročita ovo hoće li dobiti grč u želucu zbog imena koja su u dokumentima!”, napisao je Bulj.

“Novi” dokument poznat već šest godina

No, objavom predmetnog dokumenta Panenić zapravo nije otkrio ništa novo. Radi se o dokumentu koji je javno dostupan još od 28. prosinca 2010. godine, kada je objavljen Nezavisnim novinama i Glasu Srpske. U glasila koja izlaze u Republici Srpskoj je predmetni dokument plasirao Denis Kuljiš, konstatirajući da njime raspolažu i hrvatski pravosudni organi.

Vjerodostojnost ovog dokumenta je, međutim, krajnje upitna pogotovo u svjetlu činjenice da su ga tiskovine iz Republike Srpske zapravo koristile u svrhu obrane lika i djela Milorada Dodika, koji je tih dana često bio na meti Hadžiomerovićeve emisije “60 minuta” (Lupiga.com). I Božić i Hadžiomerović tada su demantirali autentičnost dokumenta kojeg je Kuljiš objavio, a Hadžiomerović je u razgovoru za Žurnal.info najavio i sudske tužbe protiv svih koji su objavili da reketari hrvatski naftnu kompaniju.

Hadžiomerović je u travnju 2012. godine na Općinskom sudu u Sarajevu dobio spor koji je pokrenuo protiv Nezavisnih novina, koje je tužio za klevetu. Nezavisnim novinama naloženo je da Hadžiomeroviću zbog objave lažne informacije isplati 5000 KM (oko 20.000 kuna) odštete (Visokoin.com, Depo.ba). No, čak i ako dokument kojeg je Panenić plasirao na Facebooku nije autentičan, to ne znači da je priča oko privatizacije Energopetrola od strane Ine i Mola provedena u potpunosti u skladu sa zakonom; županijsko tužiteljstvo u Sarajevu za Hinu je potvrdilo da su Dragičević i Zsolt Hernadi osumnjičenici u istrazi oko privatizacije Energopetrola.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.