Pod povećalom

Željka Markić nema gotovo nikakav utjecaj na birače

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

„Siguran sam da je moja mama glasovala za mene i listu ORaH-a, ali na tome biračkom mjestu ni ORaH, ni ja nismo dobili niti jedan glas“, zavapio je na lanjskim izborima Mladen Novak uvjeren da je riječ o izbornoj krađi.

Lako je moguće da je na ovogodišnjim izborima Krešimir Štetić kandidat u VI. Izbornoj jedinici, isto tako zbrajao, oduzimao i čudom se čudio poraznim rezultatima. Prikupio je tek 94 preferencijalna glasa. Nedaleko, u VI. Izbornoj jedinici ista pitanja možda postavlja Dražen Đurović. Njegov rezultat: 95 preferencijalnih glasova.

Osim malenog broja glasova i natjecanja na listama iste predizborne koalicije (HSP, HČSP, ABH i Obiteljske stranke), ove kandidate spaja još nešto. Obojica su dio idealne momčadi prema izboru Željke Markić i stranke nastale iz njezine udruge – Projekt Domovina. Evo kako su prošli ostali.

Podrška koja malo znači

Ivica Ursić, kandidat Obiteljske stranke u X. Izbornoj jedinici, naprema gore spomenutoj dvojici, može se (čak i) pohvaliti s 251 osvojenim glasom. Slično kao i Ivan Zadravec, kandidat HKS–a u IV. Izbornoj jedinici, s liste HDSSB–a i HKS–a koji je pridobio 274 glasa.

Nakon što su rezultati u I. Izbornoj jedinici postali poznati, Željka Markić oduševljeno je komentirala uspjeh neovisne kandidatkinje na listi HDZ–a i HSLS–a Brune Esih koja je zahvaljujući gotovo 17 posto preferencijalnih glasova uspjela izboriti saborsko mjesto. No, ona mjesto na Markićkinoj listi preporučenih prije izbora nije imala. Umjesto nje, Markić je u I. Izbornoj jedinici preporučila drugog čovjeka na listi Mosta, donedavnog ministra poljoprivrede, Davora Romića. On je prikupio 1.296 glasova, odnosno, 9 tisuća i 175 glasova manje nego Bruna Esih koju je Markić naknadno javno pohvalila.

Vjeroučitelj Marko Sladoljev, zastupnik Most  a i u prošlom sazivu Sabora, u VII. izbornoj jedinici osvojio je tek 1346 glasova.

Carla Konta, jedina žena sa službenom preporukom, natjecala se u VIII. Izbornoj jedinici na listi HDZ–a, kao „neoznačena“ članica Hrasta Ladislava Ilčića. S osvojenih 1.446 glasova može se pohvaliti kako se ozbiljno približila lanjskom rezultatu Željke Markić koja ih je dobila 1.717. Iako je HDZ uporno naglašavao kako navodno samostalno izlaze na izbore, Konta nije jedina osoba iz Hrast–a koja se natjecala na njihovim listama. U IX. Izbornoj jedinici bio je to Hrvoje Zekanović koji će, zahvaljujući potpunom potopu Narodne koalicije u toj jedinici, biti član 9. saziva Hrvatskog sabora.

Najpopularniji Bulj i Hasanbegović

Na začelju podskupine uspješnijih među odabranicima Željke Markić nalazi se Robert Podolnjak, Mostovac koji je prikupio 3.678 glasova kao prvi na listi u III. Izbornoj jedinici. S više glasova od njega može se pohvaliti umirovljeni general Željko Glasnović koji je u XI. Izbornoj jedinici prikupio najviše preferencijalnih glasova, čak 4.282. Glasnović je u prošlom sazivu Sabora bio HDZ–ov zastupnik, a neposredno prije izbora odlučio se za osnivanje neovisne liste u XI. Izbornoj jedinici i tako HDZ–u oduzeo jedan od inače njihova gotovo nedodirljiva tri mandata iz dijaspore.

Najveći uspjeh među odabranima postigli su Miro Bulj u X. Izbornoj jedinici s liste Mosta koji je osvojio 11.011 glasova i Zlatko Hasanbegović s liste HDZ–a i HSLS–a u II. Izbornoj jedinici s 11.898 preferencijalnih glasova. Bulj je, zanimljivo, na svojoj listi osvojio 41 posto glasova, gotovo duplo više nego svi preostali kandidati i kandidatkinje Mosta u toj izbornoj jedinici.

Sudeći prema rezultatima koje su postigli odabranici Željke Markić, a koji iza sebe nisu imali sudjelovanje u blitzkreigu Vlade kojoj je izglasano nepovjerenje ili barem pristup njihovim listama, rijetko koga je njezina preporuka potaknula na zaokruživanje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.