Ocjena točnosti

Bernardić: “Lex Agrokor” je nacionalna veleizdaja

Hina / Damir Senčar / ds

“Ono što je jasno, ako Slovenija donese ‘lex Mercator’, a to poslije napravi i Srbija, i na taj način otuđi hrvatsku imovinu tamo, ‘lex Agrokor’ će se smatrati nacionalnom veleizdajom. (…) Ako nam uzme imovinu u Sloveniji, a potom i Srbiji, to će se smatrati nacionalnom veleizdajom”, tvrdi predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Hina).

Tvrdnje šefa oporbe nekome možda zvuče kao efektna kritika politike koju provodi vlada Andreja Plenkovića, ali nemaju uporište u realnosti hrvatskih legislativnih okvira. Kazneno djelo veleizdaje je, naime, jasno definirano Kaznenim zakonom, u njegovom 340. članku. Za ovo kazneno djelo propisana je zatvorska kazna od minimalnih pet godina. Evo zakonskog članka koji definira veleizdaju:

“Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina”.

Za veleizdaju, dakle, mogu biti osuđene samo one osobe koje silom ili prijetnjama ugrožavaju hrvatski državni teritorij ili trodiobu vlasti u RH na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu. Sasvim je dakle jasno da, usprkos opravdanim kritikama pravnih stručnjaka upućenih na račun vlade zbog “lex Agrokora” (Novi list, Jutarnji list) , u ovom slučaju nikako ne može biti riječ o veleizdaji.

Dodajmo i da Bernardić nažalost nije jedini političar koji se u javnim nastupima olako razbacuje kvalifikacijom veleizdaje. Ranije smo već na Faktografu ocjenjivali slične tvrdnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i bivšeg saborskog zastupnika Stipe Petrine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.