Faktograf.hr

Samo činjenice

Petrov: Dante je za neutralne rezervirao najmračnije krugove pakla

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Veliki Dante je napisao u svom djelu da su najmračniji krugovi pakla rezervirani za one koji u vremenima moralne krize ostanu neutralni i suzdržani”, izjavio je predsjednik MOST-a Božo Petrov u intervjuu za Jutarnji list.

Petrov nije prvi političar koji predmetni citat pogrešno atribuira Danteu Alighieriju i njegovoj “Božanstvenoj komediji”. Slične greške ranije su radili i, primjerice, američki predsjednici Theodore Roosevelt i John F. Kennedy. Točno izvorište ovog citata u opsežnoj analizi već je pokušao utvrditi portal Quote Investigator.

Popularni citat u Danteovom “Paklu”, navodi se u njihovoj analizi, nije moguće pronaći. Štoviše, ovaj citat potpuno pogrešno smješta neutralna bića u “najmračnije krugove pakla”, iako je im je Dante zapravo namijenio predvorje pakla. Niti Quote Investigator nije uspio točno utvrditi gdje je i kako točno nastao citat za kojim je posegnuo Božo Petrov. Analizu završavaju tvrdnjom kako se najvjerojatnije radi o posljedici nestručne interpretacije Danteovog djela.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.