Ocjena točnosti

Grmoja: HDZ-ov je spin da je MOST za ukidanje Dubrovačko-neretvanske županije

HINA/ Nikša MILETIĆ /ds

“To je klasični spin pred izbore. Neka mi Mato Franković, Branko Bačić i Nikola Dobroslavić nađu izjavu nekoga iz Mosta da smo mi za ukidanje Dubrovačko-neretvanske županije. Mi smo rekli kako je potrebno provesti analizu cjelokupnog ustroja Republike Hrvatske, broja općina i gradova, a moguće i nekih jedinica regionalne samouprave”, tvrdi MOST-ov saborski zastupnik Nikola Grmoja, ujedno kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana (Hina).

Je li netko od MOST-ovaca ikad kazao da se zalažu za ukidanje specifično Dubrovačko-neretvanske županije? Vjerojatno ne. No, lider MOST-a Božo Petrov donedavno se javno i otvoreno zalagao za ukidanje svih županija, koje je nazivao “politički montiranima”. Tom konkretnom prigodom je Petrov kazao da bi županija trebalo biti najviše devet, a što onda implicitno sugerira da bi vrlo vjerojatno ukinuta bila i županija u kojoj se Grmoja sada natječe za župana (Tportal).

U svom prvom programu za parlamentarne izbore 2015. godine, MOST je eksplicitno obećavao da će započeti proves smanjenja broja županija i regionalizacije Hrvatske. S tim ciljem su u prvu Vladu RH koju su dijelili s HDZ-om za ministricu uprave postavili Dubravku Jurlinu Alibegović, autoricu studije kojom je predložena podjela Hrvatske na sedam regija.

Jurlina Alibegović je, naime, 2010. godine bila na čelu tima stručnjaka s Ekonomskog instituta u Zagrebu koji je izradio studiju pod nazivom “Analitičke podloge za učinkovitu decentralizaciju u Hrvatskoj”. Jedna od predloženih regija tada je bila i Dalmacija, u koju bi ušle Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija. Svaka od pojedinačnih županija bi, dakle, bila ukinuta.

MOST-ovci su u zadnje vrijeme po ovom pitanju malo reterirali. U programu s kojim su izašli na izvanredne izbore 2016. godine tako se i dalje govori o decentralizaciji i navode mjere za bolje upravljanje na razini jedinica lokalne samouprave, ali se više izrijekom ne najavljuje smanjenje njihova broja, već se koristi dvostruki termin županija/regija. Utoliko nije sasvim jasno što MOST danas misli o ukidanju županija, ali neosporna je činjenica da je upravo takav pristup teritorijalnom preustroju bio jedna od ideja koja ih je učinila prepoznatljivom političkom opcijom na nacionalnoj razini.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.