Ocjena točnosti

Petrov: Plenković ima amneziju, objasnio sam sve oko sastanka s Todorićem

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Gospodin Plenković nema samo, izgleda, anemiju, nego i amneziju. Ja sam sve objasnio ima već pet-šest mjeseci”, rekao je lider MOST-a Božo Petrov u intervjuu za RTL Direkt, odgovarajući na raniju izjavu premijera Andreja Plenkovića. Petrov dodaje da ga Plenković pokušava prikazati kao “ruskog igrača”.

“Idemo vidjeti koga je on to kontaktirao da bi, po njegovim riječima, namamio Todorića na sastanak u Vladu. Mene to zanima, tko je osoba koja je bila posrednik, koja je namamila vlasnika Agrokora na sastanak 26. veljače”, pitanje je koje je Plenković javno postavio Petrovu (Hina/Tportal). Usprkos činjenici da je Petrov doista još u svibnju ove godine priznao da je do sastanka s Todorićem došlo zahvaljujući poruci koju mu je uputio preko Sberbankovog direktora za Hrvatsku.

Okolnosti pod kojima se u veljači dogodio famozni sastanak Ivice Todorića s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti prvi je javno opisao Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, u intervjuu za televiziju N1 vođenom nakon Nacionalnovog razgovora s Todorićem. Jelinić je 16. svibnja ove godine izjavio da je do sastanka došlo posredstvom predstavnika ruske Sberbanke.

Ovu verziju događaja istog je dana potvrdio i sam Petrov. U razgovoru s novinarima u Metkoviću, čiju snimku je MOST objavio na svom Facebooku, Petrov je potvrdio da je preko Marija Henjaka, direktora Sberbanke za Hrvatsku, poslao poruku vlasniku Agrokora. Na tom sastanku su, kaže Petrov, osim Henjaka bili i predstavnici Agrokorovih dobavljača. U razgovoru s Henjakom Petrov je, prema vlastitim riječima, rekao kako zna da su Agrokorova financijska izvješća katastrofalna, te dodao da Todorić neće dobiti pomoć od države i da bi morao razmišljati o izlasku iz koncerna.

O sastancima Petrova i Sberbankovog direktora za Hrvatsku u svibnju je pisao i Jutarnji list. Oni su tada iz Sabora dobili i službenu potvrdu da je Petrov dvaput, 15. veljače i 5. travnja, sjedio na sastancima na kojima je bio i Henjak. Saborska služba potvrdila je da je “bivši predsjednik Hrvatskog sabora 15. veljače primio delegaciju dobavljača Agrokora i predstavnika Sberbanke na njihovu zamolbu, kao i 5. travnja delegaciju predstavnika tri banke – Erste, VTB i Sberbanke, također na njihovu zamolbu. U sklopu obje delegacije sastancima je nazočio i gospodin Mario Henjak”.

O sastanku Petrova i direktora Sberbanka tih su dana izvještavali svi vodeći hrvatski mediji, pa nije jasno kako je Plenkoviću takav detalj uspio promaknuti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.